Zacznijmy może od typu monitora z którym wykonałem test, monitor to naprawdę wiekowy DELL 1907FPVt:
Dodajmy na wstępie że monitor nie potrafi wyświetlać nic o "refresh rate" mniejszym niż 60Hz.
Pierwszy test czyli kabel HDMI ---> DVI, niestety tak jak myślałem monitor nie potrafi zrozumieć strumienia danych "w formacie" HDMI. Retro Tink 2x generuje tylko taki stream i nie potrafi się przełączyć na ramki DVI tak jak to czynią np. zwykłe karty graficzne do Peceta, efekt jest taki że po podłączeniu RetroTink 2x i włączeniu jego zasilania monitor długo "myśli" po czym na ułamek sekundy pokazuje napis:
2: Digital Input
Cannot Display This Video Mode
Optimal Resolution 1280x1024 60Hz
... po czym przez długi czas widać jedynie czarny ekran i znowu na ułamek sekundy pojawia się to co wyżej.
Teraz opcja nr 2 czyli RetroTink 2x + przejściówka HDMI ---> VGA, po włączeniu zasilania efekty są obiecujące bo widać "ekran powitalny" retro tink 2x:
Niestety po podłączeniu Atari które pracuje w PAL monitor się poddaje:
wygrzebałem tą 800XL pracującą w NTSC, niestety ona ma tylko wyjście composite video (nie ma w gnieździe sygnałów luminancji i chrominancji, czyli brak s-video) obraz nie jest zbyt rewelacyjny:
^^^ w dodatku po "auto-adjust" monitor upiera się aby pokazywać dużo prawej czarnej ramki i mało lewej strony. Można kręcić sobie pixel-clock i phase-adjust ręcznie, a to tylko pogarsza jakość obrazu. Być może to wina taniej chińskiej przejściówki HDMI ---> VGA, która nie do końca sobie radzi z sygnałem generowanym przez Retro Tink 2x.
dla porównania zdjęcia z monitora BenQ GL2440 (RetroTink podłączone via HDMI) tych dwóch Atari które podłączałem:
NTSC Composite Video:
PAL S-Video:
Jak widać różnica w jakości jest kolosalna, NTSC via composite video to po prostu porażka. W przypadku NTSC może być też tak że miałem fatalnej jakości kabel "composite" jakaś słabo ekranowana chińszczyzna, ale PAL composite-video tak źle na mim nie wyglądał, więc albo coś z tym moim Atari w NTSC jest nie tak, albo nie wiem co. Będzie trzeba dodać super-video mod do tej NTSC-owej atarki i sprawdzenie tego ponownie, ale to przy jakiejś okazji.
EDIT: Otworzyłem tą Atari 800XL w NTSC... jest strasznie "podłubana" doprowadzę do porządku, zrobię S-Video Mod, odłączę modulator i zrobię jeszcze raz test jakości obrazu RetroTink 2x via S-Video. Ale to potrwa, muszę się zająć innymi sprawami.
Gdy kupię i dotrze do mnie Retro Tink 2xRGB to nie omieszkam zamieścić testów/zdjęć na forum.
Ostatnio edytowany przez seban (2020-06-08 21:11:14)