Miałem Turbo Star 6000 w latach pradawnych świetności Atari - znaczy za dzieciaka. W Poznaniu na Rusa montował koleś te turbo. Wtedy kumple mieli turbo 2000 i też takie chciałem, ale w Poznaniu nikt już tego nie robił, a ten koleś z Rusa robił właśnie 6000 jako nowsze, lepsze, szybsze i w ogóle. Miałem przerobiony magnetofon i kartridż z loaderem/kopierem. Turbo faktycznie popylało elegancko, ale miało jakiś zrąbany loader, który widać musiał się konfliktować adresami z grami, bo bardzo dużo gier nie dało się na tym turbo uruchomić. Kilka lat temu wygrzebałem ten sprzęt i w celach archiwizacyjnych zgrałem soft i wysłałem min. do Baktry. Efektem tego było zaaplikowanie tego turbo w Turgen System, oraz Baktra poprzerabiał tak loader, że teraz potrafi ładować wszystkie gry. W dzieciństwie byłem średnio zadowolony z tego turbo ze względu na ten brak kompatybilności, a wystarczyło by mieć wtedy taki działający loader i było by super. No cóż, szkoda, że wtedy nie było, a dziś już nie mam żadnego magnetofonu i jest mi z tym dobrze:-)
@pancio.net: ten wpis trochę sentymentalny, ale w temacie sprawdź dobrze Turgen System i w razie czego kontaktuj się z Baktrą, bo wie tam wszystko co i jak z tymi loaderami.