Podchwyciłem ten patent z zasilaniem od Amigowców:-) Tam widziałem kilka interfejsów IDE pod procesor i oni zwykle robią w tych interfejsach tak, że doprowadzają ścieżkę z +5V do pinu 20 złącza IDE, ale po drodze dają jeszcze jumper lutowalny, że jak się montuje taki interfejs, to można to +5V tam podlutować tym jumperem, lub zostawić odłączone. Może w jakichś przypadkach ma to znaczenie i jakieś urządzenia mają z tym problem dlatego tak jest, nie wiem.
W każdym razie jak byś robił jeszcze jakieś płytki IDE, to warto tam dociągnąć zawsze alternatywnie to zasilanie dla przejściówek, żeby od razu było dostępne.
Lost Party 2025 startuje już jutro W Licheniu Starym rusza zlot fanów 8-bitowych komputerów
zeST 20250627 - Atari ST w FPGA z turbo! Nowa wersja zeST z trybem turbo 50 MHz i poprawkami Shiftera i MFP
UltraSatan - firmware 1.30 Nowa wersja firmware dla UltraSatana wspiera nowoczesne karty SDHC i SDXC
53 lata marki Atari 53 lata od założenia Atari - firmy, która odmieniła świat gier i komputerów.
Odtwarzanie układów z Atari Falcon Trwa zbiórka na odtworzenie chipów Videl, Combel i SDMA z Atari Falcon