Odp: Sonari
Nie ma naklejki ale jest logo na mojej stronie do wstawienia na naklejkę
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie ma naklejki ale jest logo na mojej stronie do wstawienia na naklejkę
Dobra robota, czas na SIDari. No chyba, że mityczna Evie skądś się wyłoni.
Tak może brzmieć Evie lub SlightSID lub SIDari w wersji z jednym układem SID (utwory 1xSID):
- The Changes by Stefan Uram (Orcan)
- RoboCop 3 by Jeroen Tel
- StormLord 2 by Reyn Ouwehand
Tak może brzmieć SIDari lub SlightSID w wersji z dwoma układami SID (utwory 2xSID):
- A Childhood Dream by Gaetano Chiummo
- Gliding Gladly by Kamil Wolnikowski (Jammer)
- Hokuto by Nata
A tak może brzmieć SIDari lub SlightSID w wersji z dwoma układami do spółki z Evie (utwory 3xSID):
- A Walk in the Countryside by Gaetano Chiummo
- Power Ballad by Gaetano Chiummo
- Waterfall by Gaetano Chiummo
To są tylko zrzuty z emulatora Atari800, aczkolwiek mogę powiedzieć, że dwusidowe utwory zostały odtworzone na żywym sprzęcie w konfiguracji Evie 2.0 + SlightSID 1.0 u Draco. Evie wewnątrz komputera, w ECI+Cart było IDE+, a w złączu przelotowym Cart (w IDE+) siedział sobie SlightSID. W takiej konfiguracji ale z SIDari lub SlightSID-em stereo można posłuchać .SID-ów grających 3-ma układami :)
Ostatnio edytowany przez mono (2019-02-08 03:42:17)
Czy obrazicie się jak napiszę, że to pięknie brzmi ? ;)
No skąd. Przecież na tych chipach muzykuje Atari :)
Czy tylko ja mam pola diody pod lakierem ?
Pisałem już o tym jak tylko dostałem płytki.
Na ostatniej partii czerwonych płytek jest tylko jeden błąd fabryki - właśnie te pola diody przykryte soldermaską.
W pierwszej partii czerwonych płytek przykryte są soldermaską pola diody, kondensatora 1uF i padów do ustawiania adresu.
W płytkach czarnych przykryte są tylko pady do ustawiania adresu.
W każdym przypadku trzeba to sobie oskrobać czymś ostrym żeby była czysta miedź i normalnie lutujemy, nie jest to wielki problem.
Generalnie w projekcie jest błąd z tą soldermaską dla tych trzech elementów. Różnice w partiach natomiast polegają na tym, że Chińczyk sam z siebie częściowo to poprawił na etapie produkcji, ale w żadnej partii nie poprawił wszystkiego.
Ostatecznie poprawię ten błąd i jeśli kiedykolwiek będą jeszcze płytki zamawiane, to już będzie ok, a na razie skrobać i nie marudzić.
Spoko żaden kłopot, już się nie mogę doczekać pierwszych dźwięków ... :-)
Siemka, mam pytanko bo nie wiem czy już czegoś nie s.ierdoliłem.
Mógłby ktoś mający kartridż powiedzieć mi, czy SONari z podstawkami pod syntezatorami zmieści się w obudowie karta ?
Bo już polutowałem podstawki i wydaje mi się, że w obudowę nie wejdzie, chyba że niepotrzebnie panikuję.
W obudowę Z7 nie wejdzie na pewno. Za to z tego co przymierzyłem, to powinno wejść w obudowę tą przezroczystą KM-20.
Mówię, że "powinno", bo nie mam Yamaszek (jeszcze ciągle płyną chyba okrętem) i przymierzałem tylko z innymi układami w DIL40. Wchodziło mi to na styk dosłownie, ale układy mogą być różnej wysokości, więc nie wiadomo na 100%. Poza tym użyłem podstawek zwykłych, a układy wciskałem na prawdę do samego końca, że układ leży wtedy swoim korpusem na korpusie podstawki.
Jak to wszystko dobrze idealnie spasowałem, to obudowa się zamknęła i dała skręcić, kartridź był dość ładnie spasowany, choć zostaje jakby lekko niedomknięty, ale to jest dosłownie niewidoczna szczelinka na grubość kartki papieru, więc spokojnie może tak być i wyglądało ładnie.
Tylko inna ważna uwaga dot KM-20. One są za szerokie i nie da się ich wsadzić w 65XE bez ECI. Obudowa Z-7 w przeciwieństwie do tej KM-20 ma takie przewężenie umożliwiające wsadzenie kartridża w gniazdo 65XE bez ECI. Ja swój kartridż wpinam w przelotowy kartridż SpartaDOS X, więc nie robi mi problemu ta szerokość obudowy.
Siemka, mam pytanko bo nie wiem czy już czegoś nie s.ierdoliłem.
Mógłby ktoś mający kartridż powiedzieć mi, czy SONari z podstawkami pod syntezatorami zmieści się w obudowie karta ?
Bo już polutowałem podstawki i wydaje mi się, że w obudowę nie wejdzie, chyba że niepotrzebnie panikuję.
Nie panikuj - jak się nie zmieszczą - wytnij otwory na scalaki i naklej na wierzch płytkę z przezroczystej plexi - będzie bajerancko :) a przy tej okazji możesz wewnątrz jakiegoś LEDa wrzucić do podświetlania.
No - nie żartuję
Ja tak jak pisze Toriman zrobiłem swój kartridż SpartaDOS X flashowalny. Zwykła podstawka, EEPROM w podstawce i wyciąłem prostokąt w kształcie tego scalaka w obudowie Z7. Wierzch scalaka jest gładko równo z zewnętrzną płaszczyzną obudowy kartridża, więc stąd wiem, że nie ma siły, żeby to zmieścić w środku.
Obudowa KM-20 ma jakby minimalnie więcej przestrzeni i chyba jest ciut grubsza, możliwe też że ma trochę cieńszy plastik (choć to już tylko moje przypuszczenia).
Podświetlany SONari !
"Motyla noga" wchodzę w to.
Z innej beczki, kim jest syn Ari, że jego imieniem okraszon ten produkt ? :-)
Ostatnio edytowany przez Cobol (2019-02-14 09:22:35)
Czyżby nieślubne dziecko Evie i niejakiego Sida?
Heh, a może owoc SID-a i YAM-i ?
A teraz tak, znalazłem w elektroniku obudowę do karta taką z wnęką na naklejkę i okazało się, że SONari z podstawkami pod AY mieści się i zamyka prawie idealnie.
Pokaż zdjęcie albo link do tej obudowy.
A SONari to połączenie Sonic+Atari z tego co mi powiedział Toriman.
Hejka, poniżej link do fotek SONari
Gdzie takie obudowy sprzedają?
Czy ona wejdzie w 65XE bez ECI, czy będzie z nią tak samo jak z KM-20?
Dwa nawet są w tym karcie i jest stereo:-)
Ode mnie można se kupić płytki PCB, elementy i lutowanie we własnym zakresie. 25 płytka +7 wysyłka.
Mono zrobił player do muzyczek.
W galerii fotki z kartem w Atarynkach:
Nie ma opcji wraz z klejeniem i uruchomieniem. Przykro mi, ale nie mam na to mocy przerobowych. We własnym zakresie, albo poszukać kolegi spawacza z okolicy...
@ Cobol - no no - pogratulować.
Wygląda na to, że obudowa jest grubsza od Z-7 i szersza, i Mq ma prawdopodobnie słuszne podejrzenia, że za szeroka do XE bez ECI.
Zmierz proszę ile mm grubości i ile szerokości ma Twój SONari.
Poza tym - ładnie wygląda logo na czarnym tle :)
Daj tez znać skąd - z jakiego elektronika - masz taka obudowę i ile za nią dałeś :) Bo może chętni by się znaleźli...
Pozdrawiam
tOri
P.S. Cobol, że tak spytam - RESET sobie na obudowę nie wyprowadziłeś? Może się zdarzyć, że SONari "się zawiesi" i nie będziesz miał jak go "uciszyć" nie wyłączając komputera. Daj microswitcha i chociaż dziurkę na spinacz :) Chyba, że odtworzenie kolejnego modułu pozwoli układowi wrócić do równowagi...
Ostatnio edytowany przez tOri (2019-02-14 19:51:56)
Hejka,
1. Jeżeli w komputerze bez ECI jest tyle samo miejsca po lewej stronie karta co po prawej to obudowa wejdzie.
2. Szerokość 68,5 mm.
3. Obudowę kupiłem w lokalnym elektroniku, będę tam dzisiaj to zapytam czy Pan jeszcze coś znajdzie, bo tą wygrzebał z jakichś czeluści i sam był zdziwiony że jeszcze coś takiego ma :-)
4. Reset zrobię na końcu bo jest wiele guzików a wszystkie jednakowo szpetne, najprawdopodobniej będzie po drugiej stronie karta, wysunięty maks pół milimetra - tyle by wyczuć go palcem albo od góry jak w SIDE2.
A tak z ciekawości - nie jestem elektronikiem i nie wiem jak to działa, ale czy skoro są rejestry do sterowania yamahami to czy nie może być rejestru, do którego po wpisaniu czegokolwiek wykona się sprzętowy reset ? Czy to jest do zrobienia ?
Ellou,
1. Tu wypowie się Mq bo on walczy z XE bez ECI :)
2. Super. Obudowa Z-7 ma szerokość 67mm czyli o 1,5mm mniej
3. Ciekawe czy jeszcze takie ma i po ile...
4. Zrób bo czasami może się przydać
Yamaha nie ma rejestru do zrobienia sprzętowego RESET. Można by dołożyć jakiś z tym, że jak Ci zawiśnie komputer gdy będzie generowany dźwięk no to nici z rejestrowego wykonania RESET i najlepiej mieć do tego pod ręką microswitch a wszystko dlatego, że w złączu CART nie ma linii RESET - a szkoda...
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.109 sekund, wykonano 12 zapytań ]