Też używam TL866 - na dzień dzisiejszy to chyba najpopularniejszy i najlepszy z tanich programatorów. Polecam.
Programuję nim GAL-e, PIC-e, EPROM-y, EEPROM-y i inne flash-e do wszystkich urządzeń i rozszerzeń, które robię.
Zrobiłem sobie też do niego przejściówkę na większe EPROM-y i można wówczas programować np. kickstarty do Amigi x1/x2/x4.
Płytka PCB adaptera, który zrobiłem pozwala w TL866 zaprogramować kości 27C160, 27C800 lub 27C400. Kości programuje się "na raty" - trik polega na oszustwie, programator myśli że programuje kość 27C4096 (w pełni zgodny napięciowo, ale z innym układem wyprowadzeń), a my ręcznie zmieniamy najstarsze linie adresowe zworkami i w ten sposób programujemy kolejno ćwiartki/połówki układów.
Jak by ktoś potrzebował taką płytkę, to zostały mi dwie sztuki (zrobiłem kiedyś kilka dla amigowców), oddam po 25zł już z wysyłką (samo pcb). Gdyby było większe zapotrzebowanie na takie płytki, to mogę jak by co zamówić znowu.
Wrzucam zdjęcia - widać o co chodzi.
Pomysł z układem 27C4096 nie jest mój, znalazłem w sieci, ale pcb jest mojego projektu.
PS.Sorry, że mnie wszędzie pełno z tymi płytkami PCB, ale taki już ze mnie PCB-maniak:-)
Post's attachmentspcb_adapter.jpg 186.45 kb, liczba pobrań: 3 (od 2019-01-03)
programowanie.jpg 182.89 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.