Witam,
W związku z faktem, że wciąż borykam się z problemami natury "jak to podpiąć", bo w Atari mało miejsca albo czy lepsze jest rozwiązanie typu cpu-piggy... postanowiłem zaprojektować sobie układ typu breadboard do przyszłych zastosowań wpinany bezpośrednio do slotów CART/ECI. I jakby wielkiej filozofii w tym nie ma, dotychczas właśnie w ten sposób podpinałem swoje prototypy ale zastanawiam się nad rozwiązaniem z buforowaną magistralą i wszystkimi potrzebnymi sygnałami.
Chciałbym zatem rozpocząć dyskusję na temat co i jak jest potrzebne/wymagane by taki interface był użyteczny.
Na wstępie powiem jakie poczyniłem założenia:
- buforowana magistrala danych (74HCT245)
- buforowana magistrala adresowa (2x74HCT541)
- buforowane sygnały R/W i PHI2
- niepełny dekoder adresów na 74HCT138 (do wyboru strona D1XX lub D5XX w obszarach co 16 bajtów)
- układ wytwarzający sygnały /RD i /WR
Tyle tytułem wstępu.
Aby uniknąć kardynalnych błędów projektowych chciałbym teraz zadać kilka pytań kolegom, którzy niejedno już zaprojektowali i znają Atarynkę od strony zależności czasowych:
- czy przesunięcie w czasie sygnałów R/W i PHI2 poprzez puszczenie ich przez 2 inwertery może mieć negatywny wpływ na działanie magistrali danych? (opóźnienie 10ns na bramkę w HCT02 i 14ns w buforze HCT245/541)
- czy kierunek przepływu danych wywołany sygnałem z bramki IC2C będzie prawidłowy? (dane powinny przepływać wtedy z części B do części A).
- czy magistrala adresowa może być stale aktywna (zakładam, że ANTIC nie będzie miał dostępu do tego co będzie za buforowaną magistralą)? Jeśli nie to czym powinienem ją wysterować (PHI2?)
Załączam schemat, póki co samych buforów...
""Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym Pancake-u i w nim wychodzi.""
ABBUC Member #319. Preferowana forma kontaktu: email