Najprostszy test: w stacji niezabezpieczona dyskietka, otwarcie ikony dyskietki na pulpicie, zamknięcie otwartego okna, zmiana dyskietki w napędzie również na niezabezpieczoną, ponowne otwarcie ikony stacji.
Większość (moich) stacji PC pokazuje starą zawartość, nie próbując odczytu nowej dyskietki. Dopiero wciśnięcie klawisza ESC powoduje odczyt zawartości drugiej dyskietki.
Natomiast stacja Y-E DATA bezbłędnie pokazuje zawartość nowej dyskietki.
Dodatkowo, jeżeli dyskietka jest odbezpieczona do zapisu, to po jej pierwszym otwarciu (ikony A) i zamknięciu, ponowne otwarcie ikony A (bez zmiany dyskietki w napędzie) nie powoduje odczytu (dioda stacji nie świeci), tylko momentalne pokazanie zawartości.
Jeżeli dyskietka jest zabezpieczona do zapisu, to po jej pierwszym otwarciu i zamknięciu, każde ponowne otwarcie ikony A (bez zmiany dyskietki w napędzie) powoduje ponowny odczyt z dyskietki (dioda stacji świeci).
Dobra, pal sześć odczyt, łatwo się zorientować i pacnąć ESC żeby odświeżyć. Gorzej z zapisem.
Jakiś edytor plików tekstowych (miałem pod ręką dyskietkę ST BASIC), nowy plik, wpisanie czegokolwiek, Save As, pokazuje się File Selector, wpisujemy nazwę zapisywanego pliku, ale przed kliknięciem OK podmieniamy dyskietkę i wtedy [ OK ].
Na modelach innych niż ta Y-E DATA stacja coś niby zapisuje, ale po wyjściu do desktopu i otwarciu dyskietki, pliku nie widać. Potraktowanie dyskietki programem diagnostycznym do dysków pokazuje błędy w FAT.
Ten sam test w tej Y-E DATA kończy się poprawnym zapisaniem pliku i brakiem błędów w FAT - o ile przed zmianą dyskietki, do zapisu pliku wskazany był katalog główny, a nie katalog który nie istnieje na podmienianej dyskietce. W przypadku wskazania na pierwszej dyskietce katalogu który na podmienianej dyskietce nie istnieje, na Y-E DATA dostałem komunikat file not found, plik się nie zapisał, ale też FAT dyskietki nie został uszkodzony.
Powtarzam, robię to na Mega STE, z TOS 2.6, z obsługą stacji HD (właściwy GAL i DIP switche na płycie), więc nie potrzebuję blokowania detekcji gęstości dyskietki. Nie mam też czasu, ani potrzeby, na próby z innymi TOSami i modelami ST.
Zacząłem wątek od pytania o ustawienie zworek DC i RY, no i już dowiedziałem się że ich ustawienia w stacji PC są nieistotne dla ST, a wykrywanie zmiany dyskietki bez ingerencji w elektronikę stacji działa jedynie w niektórych stacjach PC, ale jednak takie istnieją :)
<--
Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.
--== Kup Pan/i dyskietkę
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--