76

Odp: 1088XEL Alternative Motherboard Project

zapytales - odpowiedzialem przykladem. nie istotne dla Ciebie ale istotne dla mnie jak widac :-) tedy... po co mam wymieniac :D

Ostatnio edytowany przez xxl (2017-04-20 17:17:56)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

77

Tak się włączę.  Tak jak projekt XEL przecierający szlak nie odpowiada wszystkim, tak i pewnie projekt ZuluGuli będzie wymarudzany (dlaczego bez interface PS/2 i mouse?). Takie już mają niedole projektanci (np. Pasiu z Evie, Candle z SoundBoard).

Życzę Wam realizacji choćby dla Was samych. A roboty Michael miał na 6 miesięcy - i choćby z tego powodu "nie ładnie" jest krytykować jeśli nie chce się kupić.

Ja kupię PCB od XEL bo to nowe doświadczenie. Do dalszego rozwoju nowej PCB made by ..... [tu wpisz nick proszę ochotniku]

78

To jest raczej "burza mózgów" niż marudzenie. Projekt jest otwarty i można zrobić po swojemu.

79

Może większość ludzi tutaj wie o co chodzi, ale fajnie byłoby wszystkie "next geny", "klony", "alternative motherboardy" i tym podobne projekty rozbić na 4 kategorie, bo bardzo często dochodzi do nieporozumień (khm, khm!) i ogólnego pomieszania w tym temacie.

Zakładamy, że nie liczę oryginalnego hardware jako osobnej kategorii, jest to nadrzędna świętość, Prawdziwe Atari™, bez żadnych rozszerzeń, dopałek czy bajerów, tak jak producent chciał. Albo przyjmijmy, że to kategoria 0.
Nie biorę pod uwagę tych samych urządzeń z dodanymi rozszerzeniami, to inny temat. Więc tak:

Kategoria 1: Projekty chcące odtworzyć pierwotne urządzenie jak najwierniej się da. Projekty jak ten, które chcą być w 100% kompatybilne z urządzeniem oryginalnym, jednocześnie wykorzystując faktyczne chipy tego urządzenia, lecz dostosowując gotowy produkt do obecnych standardów wytwarzania elektroniki (nowe kondensatory, lutowanie SMD, wielowarstwowe PCB, itd.). Nie dodają one nic od siebie, moją (ale nie muszą) umożliwiać łatwiejszy montaż istniejących już rozszerzeń, pamięci ROM często zamienione są na pamięci flash. Kompatybilność 100% w każdej konfiguracji.
Przykłady: 1088XEL, C64 Reloaded, Amiga Reloaded, Harlequin (Spectrum), GBA1000

Kategoria 2: Tak jak wyżej, lecz wykraczająca poza pierwotny sprzęt. Czyli coś co według mnie wydaje się najrozsądniejszą opcją dzisiaj. Jednocześnie wciąż korzystając z oryginalnych układów, integruje w sobie popularniejsze rozszerzenia danej platformy. Wyobraźmy sobie płytę do 130XE, która ma już wbudowany VBXE, U1MB, Stereo+Covox, PS/2, SIO2PC, IDE+ i (może ewentualnie) Rapidus. Można byłoby znacznie bardziej usprawnić integrację dostępnych już bajerów miedzy sobą (np. nie duplikować ROMu SDX w każdym akcesorium, bo tak) oraz zmniejszyć koszt produkcji, jednocześnie zachowując kompatybilność z oryginałem. Warunkiem jest, by ewentualne "dodatki" mogły być osobno wyłączane (czy to przez ROM, czy przełączniki na płycie) dzięki czemu urządzenie z wyłaczonymi rozszerzeniami staje się Prawdziwym Atari™, zaś z włączonymi może spokojnie nosić z dumą nalepkę "Pin-Ready". Jeśli chodzi o FPGA/CPLD, użycie jest OK tylko jeśli używamy do rozszerzeń i sprzęt może działać z wyłączonym, lub (w skrajnych przypadkach) kiedy jeden z oryginalnych układów nie jest już absolutnie dostępny.
Przykłady: ZX Spectrum Evolution, był też jakiś projekt dla Apple II, nie pamiętam jednak nazwy.

Kategoria 3: FPGA. Projekty, w których CPU oraz oryginalne układy są zastąpione przez FPGA lub inny rodzaj reimplementacji układów bez dodatkowych warstw abstrakcji. Temat wałkowany mnóstwo razy i dzisiaj niestety masa ludzi idzie na łatwiznę projektując takie maszyny, które w minutę z Atari XE mogą zostać "przepalone" na Amigę 500 czy C64. Kompatybilność waha się bardzo mocno, dodatkowe możliwości w postaci kontrolerów dysków, rozszerzeń pamięci bądź audio często są realizowane od zera i nie są zgodne z obecnymi dla urządzeń z poprzednich kategorii. Mimo to, ludzie to kupują i wciąż nie rozumiem czemu, jeśli chodziłoby o naprawdę bardzo rzadkie sprzęty miałoby to sens, w przypadku komputerów które można jeszcze dzisiaj dostać w oryginalnej formie bez zabijania się o ceny - nie.
Przykłady: MiST, C-One, Eclair, ZXUno, itd.

Kategoria 4: Emulatory "sprzętowe". Do tej kategorii leci wszystko, co ani nie korzysta z oryginalnych CPU (lub pochodnych z tej samej rodziny) ani układów FPGA/CPLD, lecz zostało przepisane jako software na obecnie popularne mikrokontrolery (ATTiny, ATMega, AVR…) lub odpalone jako aplikacja pod RTOSem bądź Linuksem na pełnowymiarowych ARMach czy MIPSach. Kompatybilność zupełnie tragiczna (choć w przypadku emulatorów działających pod OSem już lepiej, bo są tak dobre jak najlepszy otwartoźródłowy emulator na tej platformy). Jedynym plusem w tym przypadku jest cena, która i tak nie rekompensuje często kiepskiej jakości wykonania, szczególnie przy konsolach przenośnych.
Przykłady: Wspominany w innym wątku Atari Flashback Portable, ZX Spectrum Vega, ARMiGA (boże, kto wymyślał te nazwy), klony NESa z bazaru które nie używają NoaC (NES-on-a-chip, a właściwie NES-on-a-glut). Multi-konsole jak Retron 5, Super Retro Trio bądź "nowości" jak NES Classic Mini.

Pewnie zaraz zwolennicy obu skrajnych stronnictw (puryści sprzętowi jak i fanatycy emulacji) mnie znielubią, ale chciałbym jedynie zauważyć że to co napisałem wyżej jest tylko moją analizą, po tym jak obserwowałem wiele róznych projektów z każdej kategorii, można się z tym zgodzić bądź nie. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje zmian, to też niech powie. Tylko bez opluwania się nawzajem.

Nie podejmowałem tematu nośników (czy dane urządzenie korzysta z oryginalnych nośników, czy emuluje stacje dysków/taśmy) gdyż każdy sprzęt z każdej kategorii (poza pierwszą) ma mocne odchyły w obie strony. - na przykład Retron 5 odtwarza gry tylko z oficjalnych kartridży będąc emulatorem (ma sprytny czytnik cartów), zaś ZX-Evo ma na płycie kontroler dysku twardego.

Jak pan moderator uzna, że post za bardzo wykoleja wątek, to można przenieść do innego, tylko bez dziwnych nazw tematów.

.: miejsce na twoją reklamę :.

80

To ja swoim zwyczajem podam parę obrazków :)

Historyczne boje z ustawieniem chipów tak aby ......

http://i.imgur.com/G0htcdy.png

...potem dopasować dopałki....

http://i.imgur.com/5I7bWjt.png
http://i.imgur.com/d9EcWDK.png
http://atariage.com/forums/topic/261147 … try3684989

... co doprowadziło do wstępnego i już nie aktualnego rozwiązania.

http://i.imgur.com/fLf35Lk.png

Obecne PCB jest lepsze czy gorsze od ww. projektu, trudno powiedzieć ?

81

To pytanie z innej beczki - jak rozumiem projekt jest wciąż poprawiany - kiedy ewentualnie można oczekiwać jakiejś finalnej wersji aby zakupić gołą płytę - bo taką byłbym zainteresowany.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

82

Gdzieś w okolicach lata, tego roku.

83

skrzyp napisał/a:

Może większość ludzi tutaj wie o co chodzi, ale fajnie byłoby wszystkie "next geny", "klony", "alternative motherboardy" i tym podobne projekty rozbić na 4 kategorie, bo bardzo często dochodzi do nieporozumień (khm, khm!) i ogólnego pomieszania w tym temacie.

TO jeszcze brakuje w błyszczącej okładce, W twardej okładce i w Okładce jak papier toaletowy do użytku wewnętrznego.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

84

Jeśli treść książki jest taka sama, jest wydana na papierze i tłumaczenie jest jednoznaczne, to okładka nie ma tu nic do rzeczy.
Albo nic nie zrozumiałeś, albo trollujesz.

.: miejsce na twoją reklamę :.

85

Pytanie do czynnych ELEKTRONIKÓW    + łyżka dziegciu (a może się mylę)

Projekt XEL jest opensource. Źródła autor wykonuje w ExpressPCB i jak się go 4 strony wątków temu na AAge pytałem - nie bardzo istnieją translatory przekładające cokolwiek z tego programu na inne edytory :(
Może Wy znacie coś ala ExpressPCB2Eagle.exe ?

Help.

Ostatnio edytowany przez pajero (2017-04-20 20:04:44)

86

Jak ktoś ma zamiar skldac tą płytę, to niech od razu sobie zamówi UAV, które jest wymagane a nie jest łatwo dostępne.
http://atariage.com/forums/topic/260267 … de-thread/.

To jest to co mi się najmniej podoba w tym projekcie. Trzeba mieć kilka rozszerzeń żeby go uruchomić.

87

I drogie t o UAV, zwłaszcza z przesyłką. Zamawiajcie hurtem jak ktoś ma zamiar.

88

Na jakiej zasadzie owo UAV jest "wymagane"?

KMK
? HEX$(6670358)

89

Bez tego nie ma żadnego wyjsca video.

90

A nie da się włożyć w odpowiednie miejsce VBXE i mieć wyjście RGB jak człowiek?

KMK
? HEX$(6670358)

91

Pewnie się da, albo Sophia. Tak czy siak trzeba coś dokupić żeby uzyskać obraz.

92

Czyli pozycje na płycie oznaczone "CVSB", "RGB", "SVIDEO" to jest w gruncie rzeczy lipa, bo płyta tego nie generuje. Dopiero trzeba dobrać układ, który ewentualnie wygeneruje sygnał video i wtedy można go (ten sygnał) podłączyć do w ten sposób miejsc opisanych.

KMK
? HEX$(6670358)

93

Tak. Z kompatybilnego rozszerzenia sygnał wchodzi z powrotem w płytę i podaje je do odpowiedniego gniazdka. Eliminuje to platanine kabli.

Ostatnio edytowany przez ZuluGula (2017-04-20 21:17:58)

94

No, dobrze. Ale na płycie jest miejsce na GTIA. Co się dzieje z sygnałem video generowanym przez ten układ?

KMK
? HEX$(6670358)

95

Udzie do gniazda UAV. Ta płytka to lepszy wzmacniacz sygnału video. Na 1088XEL nie ma wzmacnicza, który dałby sygnał dla monitora. Do GTIA też nie podlaczysz bezpośrednio monitora.

96

A to 4050, na które "nakłada się " UAV nie wystarczy?

97

Nie, tylko wybrana konfiguracja i nic innego

Tak się zacytuję...

pajero napisał/a:

Atarowskie scalaki i dopałki do nich. To właściwie zlepek płyty atari i podstawowych rozszerzeń

Ostatnio edytowany przez pajero (2017-04-20 21:32:48)

98

@ZuluGula: Rozumiem. Ale CVBS mogliby jednak wyprowadzić. I SV - jak rzeczywiste Atari, skoro i tak używa się rzeczywistych układów scalonych Atari, które produkują odpowiedni do tego fundament. O brak RGB czy VGA nikt nie będzie nikogo ścigał, ale o brak SV albo CVBS (albo Composite Luma) już chyba można...

Ostatnio edytowany przez drac030 (2017-04-20 21:34:15)

KMK
? HEX$(6670358)

99

Mi to tak strasznie nie przeszkadza, bo i tak bym nakładał VBXE albo sofię, a te mają własne wyjścia video. Ale faktycznie trochę kiszka. Natomiast UAV i tak jest lepszy od 4050.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

100

pajero napisał/a:

Pytanie do czynnych ELEKTRONIKÓW    + łyżka dziegciu (a może się mylę)

Projekt XEL jest opensource. Źródła autor wykonuje w ExpressPCB i jak się go 4 strony wątków temu na AAge pytałem - nie bardzo istnieją translatory przekładające cokolwiek z tego programu na inne edytory :(
Może Wy znacie coś ala ExpressPCB2Eagle.exe ?

Help.

A o co konkretnie sie rozchodzi? Eagle w wersji nieplatnej nie otworzy takiej formatki. Za duza.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021