1

Temat: nexuss muzyka

Tak sobie myślałem na czym Pan Górecki mógł zrobić muzykę do Nexussa, no i w ramach zapobieganiu demencji przez rozwiązywanie krzyżówek trochę pooglądałem sobie co tam gra i jak.
Co po pierwsze rzuciło mi się w oczy, to że sample mają 512 bajtów każdy (tak, jak w Barahirze!). Co więcej wyglądają praktycznie tak, jakby były wyrżnięte z Atari Digi-Drum (ten ma sample 1KB), ale zredukowane o połowę przez pobranie co drugiego bajtu. Kolejność sampli w zestawie też taka sama.
Tempo utworu 10 ramek, jeden kanał, trywialna procedura odgrywająca. Aż się prosiło o wyciągnięcie i przerobienie na SNG/PAT.
To i przerobiłem :)
W załączniku gotowy .atr z Atari Digi-Drum i dołączonymi już plikami songu i patternów z Nexuss'a oraz osobne pliczki.

Post's attachments

atari_digi-drum_nexuss.atr 90.02 kb, liczba pobrań: 12 (od 2017-02-02) 

nexuss.pat 2 kb, liczba pobrań: 1 (od 2017-02-02) 

nexuss.sng 76 b, liczba pobrań: 1 (od 2017-02-02) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

2

Odp: nexuss muzyka

Fajnie czytać o takich faktach! :) Dzięki Mono! :)

3

@mono, demencja do dopiero się zacznie za 2-3 lata :D (ops, zjadłem zera)

Ale jeszcze jakbyś dał jak to uruchomić, to super.

4

Bardzo proszę.
1. Odpalamy atari800 atari_digi-drum_nexuss.atr
2. Ładujemy digidrum z DOS-a 2.5: L<RETURN>DIGIDRUM<RETURN>
3. Wciskamy START
4. Przechodzimy do menu FILE wciskając kilka razy OPTION potem START.
5. Przechodzimy do CAT SONGS wciskając kilka razy SELECT potem START.
6. Prawdopodobnie dostaniemy 000 SECTORS FREE, więc wciskamy OPTION i wchodzimy w tę opcję jeszcze raz - dostaniemy listę songów a wśród nich NEXUSS. Wychodzimy z tego OPTION-em.
7. Wybieramy opcję LOAD SONG i w oknie z nazwą pliku wpisujemy NEXUSS<RETURN>.
8 . Wybieramy opcję LOAD PATTERNS i w oknie z nazwą pliku wpisujemy NEXUSS<RETURN>.
9. Idziemy do opcji PLAY w menu głównym i wybieramy PLAY SONG.
I powinno grać.
Na dysku jest krótka instrukcja dla obydwu programów: DIGI-DRUM i SYNTHESIZER pod nazwą READMEFI.RST więc można C<RETURN>READMEFI.RST,E:<RETURN>

hex, code and ror'n'rol

5

mono napisał/a:

6. Prawdopodobnie dostaniemy 000 SECTORS FREE, więc wciskamy OPTION i wchodzimy w tę opcję jeszcze raz - dostaniemy listę songów a wśród nich NEXUSS. Wychodzimy z tego OPTION-em.

Nie da się wybrać pliku. Tzn jest dokładnie tak, jak piszesz, czyli za pierwszym razem mam 000 free sectors, następnie przy ponownej próbie mam listę plików. Nie mam tylko kursora do wybrania danej pozycji.

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Bo go nie ma. Listowanie katalogu ma na celu wyprowadzenie programu z błędnego stanu (wskutek którego dostajemu 000 FREE SECTORS).
Postępuj zgodnie z dalszymi krokami instrukcji :)

hex, code and ror'n'rol