Temat: Ultimate 1MB - pytanka

No, zamontowałem. Co prawda solderless u mnie nie zadziałał (brak podstawek) ale ok. Pytania:

1. Wszystko się ładnie odpala - wybrałem rambo 1088KB, OS Diagnostic - i on mi pokazuje ze znaleziony ram to 55269 bytes - tak ma być?..

2. Na jakiej zasadzie to steruje VBXE, SimpleStereo i Covoxem? W czary nie wierzę, pewnie muszę coś poprzełączać ale co i gdzie?

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

2

Odp: Ultimate 1MB - pytanka

ad 1) diag-ROM jest nie dokończony, testuje i wykrywa tylko pamięć podstawową. Bardziej rozbudowana wersja wkrótce.

pozdr
Seban

3

Dobrze już myślałem że coś z....łem :)

A co z ad2) ?

Znalazłem coś takiego:

Bit 0 - Controls pin M0 of P4 connector, BIOS default is SimpleStereo Enable/Disable
Bit 1 - Controls pin M1 of P4 connector, BIOS default is COVOX Enable/Disable
Bit 2 - Controls pin S0 of P4 connector
Bit 3 - Controls pin S1 of P4 connector
Bit 4 - when 0, WP Pin of P4 connector becomes D6xx signal for VBXE, when 1 D7xx
Bit 5 - when 0, VBXE decoder logic at pin WP is enabled, when 1 - Disabled

Ponieważ nie chce mi się w kółko rozkręcać kompa i przelutowywać, chciałem się upewnić :)
Mój wniosek wygląda tak (konwencja urządzenie_konektor_pin ):

U1MB_P4_WP -> VBXE_J1_8
U1MB_P4_M0 -> SS_J3_EnableStereo
U1MB_P4_M1 -> SS_J3_EnableCovox

Cały czas nie miałem sukcesów z użyciem dekodera adresów na VBXE, a bardzo bym chciał bo niektóre programy są zafiksowane żeby mieć VBXE na D6 a niektóre mają to samo z Covoxem... Właściwie to by mi wystarczyło żeby adres Covoxa też przełączać, a z drugiej strony ciekawi mnie, dlaczego to nie chce zadziałać, Jaques też miał ten problem. No nic ale pytanie było o połączenia.

Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-03-05 18:15:58)

4

No i jak wydedukowałem tak podłączyłem. Na pierwszy rzut oka działa poprawnie. Używanie dekodera adresów na VBXE na razie sobie darowałem, ale coś nie gra - Disable Stereo i Disable Covox nie wywołuje efektu (fakt Covoxa nie sprawdziłem ale stereo jak grało tak gra , a jak jest mono to w jednym kanale). Sprawdzę jeszcze połączenia, ale chyba nie powinno tu być filozofii...

5

ad 2) musisz candle pytać ja niestety nie wiem.

6

w przypadku simple stereo disable stereo bedzie gralo na obu pokeyach mono
oba pokeye sa zapisywane, ale tylko pokey podstawowy jest do odczytu
polaczenia ok - jeszcze to zweryfikuje z kodem

przechodze na tumiwisizm

7

Wygląda na to że U1 zachowuje się poprawnie. StereoEnabled / Covox Enabled - zapodaje 3.3V na te końcówki. Mierzyłem od strony pinów SStereo więc połączenie też jest si. Disabled - podaje 0. Czyli co - SStereo źle reaguje? Czy o czymś zapomniałem?

8

Dlaczego zegar w Ultimate (RTC) pokazuje zły dzień w dacie?

Np. 01-07-2001 to wg Ultimate poniedziałek, a powinna być niedziela?

Np. 11-04-2015 to wg Ultimate piątek, a powinna być sobota?

To powszechna przypadłość, czy u mnie cos się spieprzyło?

800xl (Ultimate + VBXE) + (130xe + 64 kb) + (800xe + Ultimate + MyIDE ][) + (1050 + Happy) + (CA-2001 + Toms) + LDW Super 2000 + xc12 + 1010 + SIO2SD + SIO2PC + SIDE2 + Amiga 500 + inne

9

Hardware designer could not agree with author of SDX driver on how to decode RTC data. :)

10

Ja to mam inny problem że mam w side1 ciągle zła datę i godzinę, nawet po wymianie baterii, na Ultimate jest OK a Side po jakims czasie gubi się.

11

1. Seban, ten diagnostic w wersji rozbudowanej przypadkiem się pojawił?

2. A do czego służy zwora P3 - XEGS mode? Podpiąć ją do zewnętrznego przełącznika? Czy U-Switch i wykorzystać:
Bit 2 - Controls pin S0 of P4 connector
or
Bit 3 - Controls pin S1 of P4 connector?
Tylko czy one są oprogramowane?
Nowego biosu nie zdążyłem wgrać. Tym bardziej odpalić na emulatorze.