Temat: Kontroler / interfejs IDE do Atari STE

Witam, poszukuję coś na wzór kontrolera / interfejsu IDE dla Atari STE.
Nie ma nic w FAQ na ten temat, a szukając napotykam na stare posty, z niektualnymi linkami i być możę też pojawiły się nowe sposoby, możliwości aby osiągnąć ten cel.
Chciałbym mieć w Atari STE dysk twardy lub kartę CF na tym poinstalowane gry, aby można było szybko je przeglądać i włączać.
Komputer jaki do tego chce wykorzystać to Atari STE z 4gb ram i TOS 2.06.

Jeżeli są jakieś inne/lepsze rozwiązania chętnie też się dowiem. W temacie jestem zielony, dlatego proszę o wyjaśnienie "jak to się robi w dzisiejszych czasach" :)
Aha, miłoby było żeby to było coś na wzór karty CF, zainstalowanej w środku Atari, a nie na zewnątrz, ale jak to jest niedostępne lub są inne fajne sposoby to chętnie się dowiem.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez zmiennik (2015-01-24 22:09:43)

2

Odp: Kontroler / interfejs IDE do Atari STE

UltraSatan...

Jeżeli chcesz mieć tylko dysk, to UltraSatan załatwi sprawę, dostępny od ręki u Lotharka (http://lotharek.pl/category.php?kid=16).

Jeżeli chcesz mieć więcej, to polecam Cosmosex od Jookiego (http://joo.kie.sk/?page_id=384). W nim masz emulacje twardego dysku, stacji dyskietek, możliwość podłączenia klawiatury/myszy/pada USB, obsługę sieci i jeszcze kilka bajerów. Jedyny problem - nie jest dostępne od ręki, ale niedługo ma ruszyć produkcja nowej partii.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

4

Dzięki za info.
Więc nurtują mnie jeszcze 2 pytania:
1. czy Ultrasatan, w wersji "internal" trzeba lutować coś, żeby go podłączyć w Atari STE czy to się jakoś łatwo instaluje w środku?
2. Ten Cosmosex brzmi aż nieprawdopodonie! świetne użądzenie i na pewno bym chciał mieć coś takiego, tylko, że chyba nie ma pewności w 100% czy powstanie, a jak tak to kiedy? No i jaka cena?

Widzłaem jeszcze coś takiego, troche chyba tańsze niż Ultrasatan,  warto sie w to pchać?

5

Tak jak już moi przedmówcy pisali:

Praktycznie masz 2 wyjścia: UltraSatan albo Cosmosex.
Na upartego jeżeli koniecznie chcesz mieć prawdziwy twardy dysk to też masz 2 rozwiązania: albo jakiś dysk w obudowie np. jakiś Megafile podłączany przez port ASCI http://www.atarimuseum.com/computers/16 … /sh205.jpg albo jakiś interface przez port Cartridge, albo jakieś takie wynalazki http://www.freemint.org/ide/ide.html

Jednak UltraSatan czy Cosmosex, sa prostsze, wygodniejsze, a Cosmosex to o wiele większe możliwości.

1) Ultrasatan w wersji wew. to raczej zabawka dla Mega ST/STE pod wew. złącza ASCI na płycie.
Dodatkowym problemem może być gniazdo zasilania (kabel jak w stacji dyskietek, a w wersji zew. przez ładowarkę usb)
Ten wew. Usatan zamontujesz w zwykłym ST/E ale i tak kabel ASCI musisz wyprowadzić na zew. i podłączyć go pod zew. port i wykombinować zasilanie albo odłączyć stację dyskietek :> Dlatego wersje zew. jest chyba lepszym rozwiązaniem.

2) Cosmosex już powstał i ludzie już go mają.

Czy warto iść w interfejsy IDE? co kto lubi i jakie nośniki woli :) Tylko taki dysk twardy też trzeba jakoś zasilać albo z wew. zasilacza albo z zew, ale to zawsze dodatkowa robota i kłopot.

Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2;  P166MMX+GUS.

Autor CosmosExa właśnie napisał że nowa partia będzie dostępna pod koniec lutego/z początkiem marca: http://www.atari-forum.com/viewtopic.ph … ;start=275

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

7

Mozna miec jeszcze Satandiska, ktory jest uproszczona wersja Ulstrasatana, ale w obecnej chwili to juz chyba raczej sie "nie oplaca".
Jak chcesz sie pobawic lutownica to jest jeszcze prosty interface IDE by PP http://atari.8bitchip.info/astide.php (Internal IDE interface, AHDI compatible)

Moim zdaniem, bawienie się dziś z prawdziwymi dyskami twardymi z ST to kiepski pomysł. W porównaniu do kart pamięci duże to, delikatne i niewygodne. Za 10 PLN możesz dziś kupić kartę pamięci której ST nie wykorzysta nawet w połowie.

9

Z tego co czytalem to kontrolery IDE sa szybsze niz Ultrasatan. O ile komus zalezy na szybkosci.

Różnica prędkości nie jest duża, a znaczenie ma w sumie tylko jak chcesz streamować dane z dysku w czasie rzeczywistym. Owszem, można, ale po co ;)

11

Można tym się pobawić: http://www.pouet.net/prod.php?which=63527
Choć ja na swoim ultrastanie z kartą SD Sony 15MB/s mam transfer około 500-600k (czyli na to video za mało).

12

Z czysto praktycznych przyczyn (cena, pojemność, wielkość, wygoda, łatwe przenoszenie danych z PC, itd.) to Adam ma rację,
jednak przecież samej zabawy z Atari nie można uznać za praktyczną :P więc jak ktoś chce być true atarowy to może powinien zapolować na jakiś sprawny, oryginalny Megafile ;) To nic, że pół biurka zajęte a pojemność to max. 60 MB ;) Zależy co się będzie robić, bo kiedyś i te MB starczały, a karta 8 GB też nie jest najlepszym rozwiązaniem bo to ok. 16 partycji (512) a w TOSie max to zadaje się 14, ale tak duża ilość partycji nie jest raczej wskazana. Ja mam kilka mniejszych kart, każda na inny system + jedna do testów i wymiany danych z PC, a jedna 8 GB leży sobie w sumie niezagospodarowana :>

1) chcesz używać 'nowoczesnych', ekonomicznych, rozwiązań - UltraSatan albo Cosmosex
2) chcesz mieć dysk twardy i muzealne eksponaty - jakiś megafile
3) chcesz się pobawić w lutowania i mieć bajzel na biurku - interface IDE ;)

--add--
Bober, nie znam na razie nikogo komu by się udało wyświetlanie tych filmów płynnie :> pewnie tylko autorowi się udało ;)

Ostatnio edytowany przez erOS (2015-01-25 12:05:50)

Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2;  P166MMX+GUS.

13

erOS napisał/a:

to może powinien zapolować na jakiś sprawny, oryginalny Megafile ;) To nic, że pół biurka zajęte a pojemność to max. 60 MB ;)

Dodam tylko sprostowanie ( bo kto nie w temacie to może uwierzyć, że to jest jedyne rozwiązanie :P )
Niekoniecznie musi być Megafile z max 60MB dyskiem MFM. Ja mam Vortex'a który ma interfejs ACSI <--> SCSI więc oryginalny dysk bodaj 40MB wymieniłem na 0,5GB i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony już 10ty rok.

Ostatnio edytowany przez jury (2015-01-25 15:24:00)

14

jury napisał/a:
erOS napisał/a:

to może powinien zapolować na jakiś sprawny, oryginalny Megafile ;) To nic, że pół biurka zajęte a pojemność to max. 60 MB ;)

Dodam tylko sprostowanie ( bo kto nie w temacie to może uwierzyć, że to jest jedyne rozwiązanie :P )
Niekoniecznie musi być Megafile z max 60MB dyskiem MFM. Ja mam Vortex'a który ma interfejs ACSI <--> SCSI więc oryginalny dysk bodaj 40MB wymieniłem na 0,5GB i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony już 10ty rok.

jeżeli ktoś umie czytać to widzi, że pisałem jedynie o oryginalnych rozwiązaniach by Atari a nie późniejszych przeróbkach.
ale masz oczywiście rację można tam wrzucić i inny dysk, tylko traci się na oryginalności, wówczas traci sens w ogóle zabawa w to, bo chyba jedynym sensowny powodem dla zabawy w twarde dyski to chyba chęć posiadania oryginalnego sprzętu, taka namiastka czynnego muzeum, a nie jakieś przeróbki, no chyba, że masz taki kaprys, w sumie każdemu wolno je mieć.

-add
a chociaż Tobie na tym SCSI ten player filmów zasuwa jak trzeba?

Ostatnio edytowany przez erOS (2015-01-25 18:02:35)

15

Nie próbowałem tego playera jeszcze, ale chyba niebawem spróbuję, tyle, że obecnie STE mam trochę w rozsypce, więc trochę mi pewnie zajmie zebranie mocy aby go zmontować do kupy.

16

OK, dzięki wszystkim za pomoc.
Stare dyski raczej mnie nie interesują, samo to, że będę miał Atari STe na biurku, nie pocięte i sfestynione dodaje mi +10 do oryginalności :D
Zarejestrowałem się tam po 1 sztukę tego CosmosExa, chyba to wystarczy, bo w temacie nie dodawałem dodatkowo posta. Nie widziałem żadnych zdjęć tego, ale z tego co zrozumiałem to wchodzi w miejsce oryginalnego floppa?
Trochę w sumie szkoda, bo oryginalnego floppa też chciałbym mieć...

Kurcze teraz nie wiem co zrobić, bo miałem kupić te Atari i od tego samego sprzedawcy wziąć HxC i interfejs myszki na ps2...
No ale CosmosEx załatwi mi sprawę i myszek, i emulatora flopa, i dysku za jednym razem :D
Więc chyba jednak mu powiem, że nie biorę reszty...albo wezmę i odsprzedam - nie ważne..
p.s. dobrze chodzą na tym myszki USB? Oraz czy muszą mieć protokół ps2 czy wszystko obsługuje jak leci?
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez zmiennik (2015-01-26 09:39:04)

CosmosEx pasuje w miejsce oryginalnego flopa, i moim zdaniem jest to najlepsze jego umiejscowienie. Można go mieć zewnętrznie, ale nie będzie to aż tak wygodnie - a w przypadku emulacji flopa będziesz musiał pokombinować jak to podłączyć. Dodatkowo, jeżeli będziesz chciał użyć klawiatury/myszy/pada USB, to będzie Ci się też majtał kabelek od tego. Dlatego (moim zdaniem) wstawienie go w miejsce oryginalnego flopa to najlepsze rozwiązanie.

18

No tak, ale szkoda mi trochę wyciągać oryginalnego flopa :/ No nic trudno, bo z tego co piszecie to chyba nie ma takiego rozwiązania jakie bym chciał najbardziej - czyli karta CF w środku Atari, bez podłączania niczego do zewnętrznych portów.
Tak jak jest to np w Amidze 600/1200.
Adaś, a Ty go masz z tego co widze w podpisie, korzystałeś z myszki na USB? Dobrze to działa?

Ostatnio edytowany przez zmiennik (2015-01-26 09:56:30)

19

Adaś ? ;)

CosmosEx wpina specjalny konektor w złącze klawiatury ST na płycie głównej, a w ten konektor wpina się klawiaturę ST (która normalnie wpina się w złącze na płycie). Klawiaturę USB wpina się do CosmosExa. Ma to ta zaletę że można korzystać równocześnie z klawiatury/myszki ST jak i klawiatury/myszki USB. Co więcej - po podpięciu sieci, można z PC w przeglądarce podłączyć się do CosmosExa i używać klawiatury i myszy tego PC na ST :D

Jedna wada: CosmosEx bootuje sie około 10 sekund od włączenia zasilania, w związku z tym, przez pierwsze 10 sekund nie działa żadna klawiatura ani myszka (nawet ta oryginalna ST). Nie stwierdziłem aby był to jakiś wielki problem w użytkowaniu ST. (jak CosmosEx się zbootuje, to później, przy resecie nie ma tego problemu.

Powiem tak: jestem zadowolonym właścicielem dwóch egzemplarzy CosmosExa i jestem zapisany na kolejne dwa.

21

zmiennik napisał/a:

No tak, ale szkoda mi trochę wyciągać oryginalnego flopa :/ No nic trudno, bo z tego co piszecie to chyba nie ma takiego rozwiązania jakie bym chciał najbardziej - czyli karta CF w środku Atari, bez podłączania niczego do zewnętrznych portów.

jest parę rozszerzeń z IDE dla ST, do których możesz podłączyć karty CF. Np. IDE Alana, tu opis na stronie Exxosa: http://exxos.www.idnet.com/IMPULSE/atar … /index.htm

Co do CosmosEx to ma on mnóstwo zalet, jedną z nich jest WiFi. Dzięki temu możesz mieć dysk ST na serwerze w sieci lokalnej.

Sprawdzę czy mieści się w STe bez wyjmowania flopa

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

Powinien się zmieścić, pewnie bez blach (lub z ich cięciem),. ale tracisz wtedy łatwy dostęp do panelu - chyba że wytniesz dziurę w obudowie.

23

Witam, trochę mnie tu nie było. Zamawiałem ten Cosmosex, ale chyba zostałem pominięty lub zrobiłem to nieudolnie, bo nikt się do mnie w tej sprawie nie odezwał. Napisałem właśnie PM do tego gościa co to robi na tamtym forum, zobaczymy czy się odezwie.

W między czasie mam jeszcze takie pytanka:
- ponieważ posiadam zarówno HxC emulator Rev C jaki i emulator Gotek z firmware od HxC zastanawiam się czy jest jakaś opcja, żeby ten emulator robił za dysk twardy? Gdzieś, kiedyś słyszałem, że oprócz obrazów dyskietek, potrafią one również zachowywać się jak dyski twarde emulując pliki HDF czy temu podobne. Jeżeli mógłby mnie ktoś naprowadzić jak to zrobić od A do Z to byłbym dozgonnie wdzięczny.

Chodzi mi o to, że póki co Atari siedzi w szafie, bo nie potrafię jej ugryźć. Chciałbym ponagrywać jakieś demka, gry na kartę pamięci hurtowo i jakoś później się tym bawić, bo na czytanie obrazów dyskietek szkoda mi życia.

Druga sprawa jest taka, czy ten kontroler DMA co mówi się, że jest wadliwy może mi w tym przeszkodzić? Tzn w tej zabawie z HxC lub Comosex? Nie wiem czy taki mam, ale jak mam to chciałbym wiedzieć z góry czy przeszkodzi.
Pozdrawiam.

Jest opcja żeby emulator flopa robil za hdd, jest do tego soft HxC, niekoniecznie wszystko z tym zadziała. Sam nie próbowałem

Co do kontrolera DMA to na 100% nie będzie przeszkadzał z emulatorem flopa, a CosmosEx chyba tez już daje sobie z nim radę.

25

Dla HxC jest hxcmount i działa (zarówno z lotharkowym HxC jak i z GOTEKiem, a nawet z GOTEKIEM z FlashFloppy)... ale nie da się z niego bootować, max rozmiar dysku to 32MB, transfer jest tylko trochę szybszy niż z dyskietki i po "zamontowaniu" obrazu partycji traci się możliwość korzystania ze stacji dyskietek ( nawet mając drugą, zewnętrzną).

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.