Odp: Sio2SD problem !!!
czy to znaczy że on rozpoznaje że ta wersja w pliku jest taka sama co w urządzeniu ??
Nie, nawet jak jest ta sama wersja, to powinno wgrać się jeszcze raz. Ale jest mały haczyk - ponoć aktualizację można zrobić z takiej samej karty, co wcześniejszy upgrade (jeśli było to robione z karty SD, to później upgade'u nie zrobi się z SD-HC). Tak mi coś chodzi po głowie. Tu trzeba by sięgnąć do źródeł... Może Pajero pomoże i wyjaśni.
Nie podpinaj niczego pod D1:. W głównym katalogu karty ma być tylko jeden plik SIO2SD.XEX, dopasowany do wersji firmware'u. Wciśnij K4, aż się pokaże napis mówiący o trybie konfiguracji. Uruchom Atarkę bez wciskania Shifta - SIO2SD powinien załadować konfiguratora.
Można i tak, ale z małą poprawką: nie chodzi o uruchomienie Atari w sensie wyłączenie i włączenie, tylko o wykonanie reboot-u OS (zimny start). Jak wyłaczysz Atari, to sio2sd przestanie być zasilane i wyjdzie z trybu setup.
Moim zdaniem wygodniejsze jest uruchomienie Atari z wciśniętym przyciskiem Shift na sio2sd. Efekt ten sam, jak powyżej. Oczywiście pod warunkiem, że takie zachowanie sio2sd mamy ustawione w setup-ie! Albo naciśnięcie 2xShift i wykonanie rebootu kompa. Tak jest wygodniej, jeśli mamy już włączony komputer i nie ma potrzeby go wyłączać i włączać jeszcze raz.
Jeśli już wywołamy wczytywanie konfiguratora, to nie ma znaczenia, czy coś jest podpięte pod D1 (i inne napędy), czy nie.
@voy - Umnie zamiast ENTER trzeb wcisnąć 2 x Shift ("cfg tool mode") i wtedy restartuje atarynke i ładuje się loader
I słusznie, bo tak też można.
Wszystko opisane jest tu: http://sio2sd.gucio.pl/wiki/Files?actio … K4_3.1.pdf
Obstawiam problem z kartą. Ja bym kartę sformatował, i wgrał na nią wszystko jeszcze raz.
Ale skoro gry się wczytują bez problemu...
--------------------edit:
JAk moge sprawdzić wersje firmware jaką mam wgraną. tam gdzie powinno to być napisane niestety jest "www.lotharek.pl" ?
pół roku temu aktualizowałem firmware z tej strony. prawdopodobnie ściągnąłem najnowsze
Wydaje mi się, że gdyby firmware został zaktualizowany (zastąpiony tym oryginalnym ze strony sio2sd), to nie byłoby napisu "www.lotharek.pl".
Ostatnio edytowany przez larek (2014-12-14 18:01:26)