laborant napisał/a:Nie wiem, jakie w tym carcie jest bankowanie, czy 4x8kb czy 2x16kb, ale jesli wsad byl zczytany nie programatorem, a jakims programem narzedziowym pod atarka do robienia zrzutu carta, to kolejnosc blokow (bankow) w pliku moze nie odpowiadac fizycznej kolejnosci w jakiej znajduja sie w oryginalnym romie. Np. blok 1 z pliku moze byc w romie 4 etc. Przeanalizuj logike przelaczania bankow w carcie - bedzie wiadomo, czy to nie taka sytuacja.
Bardzo bym chciał :) Niestety oprócz umiejętności wylutowania i wlutowania, które dopiero co nabyłem, z elektroniką nie miałem nigdy do czynienia. Zdjęcie carta umieściłem kilka postów wyżej, jeśli coś z tego da się wydedukować, to byłoby fajnie, ja nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Zauważyłem też po wyedytowaniu kilku binów z gierkami, że wiele z nich (Atarimania, Nitroroms) mają właśnie zawartość z dodatkową linią 16 bitów. Wg opisu są to wsady dokładnie zczytane z fabrycznego carta, dokładnie takiego jak mój. Czy to kwestia umiejętnego przerobienia tego wsadu, czy też inna, nie mam pomysłu. Spróbuję jeszcze wrzucić cały plik na eprom 512.
Temat jest dla mnie wielce ciekawy, ten cart kosztował mnie już dużo czasu, kasy (kasowarka, programator, epromy, układy do podmiany :)), a i nerwów nawet, ale nie odpuszczę mu ... :) Właśnie przy takich okazjach można się najwięcej nauczyć.
Ostatnio edytowany przez bakcyl40 (2014-10-18 10:13:16)