1

Temat: Netbook i brak net

Panowie i Panie, Help Me bo zaraz coś sobie zrobie, ojczulek mój zakupił sobie na allegro netbook'a jakiejś tam firmy eMachines model EM350, dziad działa na porytej Winzgrozie 7 i jest problem z netem, metodą prób i błędów znalazłem w tym gównianym systemie menedzera urządeń, okazało się oczywiście że drivery do WiFi nie są zainstalowane, no to wio i wpinam się z tą cholerą poprzez RJ45 prosto do routera i.... gówno, to samo, router główny jest tak ustawiony że można by się od ręki podłączyć do netu przez ST/STe i NetUsbe i ale ta cholera nie chce, mam dosyć brak pomysłów. Wczoraj na godz. 8:00 miałem lecje w Liceum zaocznym, na godzine 18:00 leciałem do pracy, skończyłem dzisiaj o 6:00, nie ide spać bo żony w domu nie ma i musze się dzieciakami opiekować i do tego musze te gówno naprawić. Najchętniej bym ojcu linuxa na tym pierdyknął ale nie zamierzam wysłuchiwać głupich pytać czemu The Settlers na tym nie chce działać. Już nie wiem co mam robić.

Odp: Netbook i brak net

Oddać do serwisu.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

3

Dziękuje, bardzo pomocne, w życiu bym na to nie wpadł, już gonie w niedziele, z zaspanymi oczyma do Opola (ok. 40km) szukać jakiegoś serwisu, bo niestety u mnie w okolicy to co najwyżej komputerowy sklep o zaopatrzeniu niczym sklep spożywczy w latach 80-tych.

4

Emachines to akurat bardzo fajne net/notebooki. Problemem może być tylko i wyłącznie support - strona jest biedna.

Sterowniki są pod WinXP-32/Win7-32. http://www.emachines.com/ec/en/US/content/drivers

Karta LAN to Atheros - sterownik: http://global-download.acer.com/GDFiles … p;SC=PA_6E

Karty WiFi występowały 2 rodzaje: Atheros i Broadcom. Odpowiedni sterownik należy ściągnąć ze strony producenta, tym bardziej że tutaj sterowniki są dość stare - 2010rok. Na spodzie netbooka masz zazwyczaj wyszczególnionego producenta. Jeśli nie znajdziesz to szukasz w menedzerze urządzeń , *urządzenie bez sterownika*, szczegóły, identyfikatory sprzętu i wpisując w google pid/ven znajdziesz model urządzenia.

Win7-64 - wszystkie sterowniki szukamy analogicznie, większość sterowników win7-32 powinna działać.

Linux - zaraz będziesz miał ten sam problem z zainstalowaniem karty wifi - z automatu zazwyczaj też się nie instaluje.

Who loves kids? Charlie Waffles!! Damn right...

5

Iron napisał/a:

Najchętniej bym ojcu linuxa na tym pierdyknął ale nie zamierzam wysłuchiwać głupich pytać czemu The Settlers na tym nie chce działać

Nie wiem którego settlersa masz na myśli, ale np 7 chodzi wyśmienicie pod wine:
https://appdb.winehq.org/objectManager. … ;iId=11273
Ja bym tam mu wrzucił linuksa :) Sam od bardzo dawna miewam tylko linuksy i z grami Windowsowymi praktycznie nie miewam problemów, obecny wine nieźle daje radę :)

6

Jakos dziada udalo sie ogarnac, sporo nerwow mnie to kosztowalo, i tak jak bartek030 znalezienie jakiegokolwiek info o tym sprzecie graniczy z cudem, chyba latwiej znalezc cos np. o Atari Jaguarze :/

7

To nie cud tylko kwestia wprawy w szukaniu. Zazwyczaj w notebookach bez systemu bywa problem ze znalezieniem całości sterowników jeśli producent ma słaby / taki sobie support.

Jeśli już masz sieć sprawdź windows update / opcjonalne. Bardzo często bywają tam uaktualnienia do sterowników urządzeń (właśnie miedzy innymi kart sieciowych).

Who loves kids? Charlie Waffles!! Damn right...

8

Jedyna słuszna metoda na instalację nieznanych sterowników:
Otworzyć menadzer urządzeń,
kliknąc prawym na nieznanym urządzeniu (np ethernet controller),
properties (właściwości),
Details (szczegóły czy jakoś tak)
Z listy wybrać Hardware IDS (identyfikatory sprzętu)
W okienku poniżej pojawi się mniejwięcej coś takiego:

PCI\VEN_8086&DEV_0082&SUBSYS_13018086&REV_34
PCI\VEN_8086&DEV_0082&SUBSYS_13018086
PCI\VEN_8086&DEV_0082&CC_028000
PCI\VEN_8086&DEV_0082&CC_0280

NAs interesuje ten fragment: VEN_8086&DEV_0082 czasami trzeba też użyć subsys
Wystarczy teraz wkleić w google wyróżniony fragment i już wiadomo co to za urządzenie. (w tym wypadku to:  Intel® Centrino Advanced 6205)
Teraz wystarczy udać się na stronę producenta i ściągnąć odpowiedni sterownik.
Warto pamiętać że 8086 to intel :D

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477