51

sync traci

przechodze na tumiwisizm

52

SeBestiaN - dla większości z nas mógłbyś napisać cokolwiek - ino co z tym poczniemy.

Może rada jak tu (a może kto ma) zaradzić...

53

ja wiem o dwoch takich vbxe
jedna jest u mnie
druga u Jonatana Halliday'a (chyba)
objawy - pozorne wlaczanie sie trybu gtia dla dowolnego trybu w ktorym pracuje komputer
reset pomaga - na chwile (przy resecie vbxe lapie ponownie sync z phi2/phi1) - ale pozniej timingi rozjezdzaja sie ponownie i efekt wraca
jeszcze nie mamy na to lekarstwa, mozna sprobowac wrocic do poprzedniego core (1.23, 1.22) i zobaczyc czy to zmienia cokolwiek
prawdopodobna przyczyna to przeladowanie fpga (jest doslownie upchniete noga)

przechodze na tumiwisizm

54

Ten VBXE to v1.2
Na wsadzie 1.20 jest ok. Ale wtedy nie ma 80 kolumn....

Dzienks za info.

55

bzdura
wsady 1.2x sa ze soba kompatybilne
brak 80 kolumn bedzie zatem wina draca

przechodze na tumiwisizm

56

Tebe a spróbuj rdzeń 1.24A

pomidor

57

Czy w związku z tym, że Lotharek już wysłał/wysyła ludziskom VBXE 2.1, a Candle kiedyś na forum zapytany o nowe rdzenie wytłumaczył, że ujrzą światło dzienne wraz z powyższym, istnieje szansa by otrzymać w końcu owe nowe rdzenie (mityczny "PAL BLENDING" w rdzeniu GTIA, itp.)?

58

nie rozumiem, przeciez nowe rdzenie sa na kazdej vbxe 2.1 jaka wysyla lotharek

przechodze na tumiwisizm

59 Ostatnio edytowany przez Jacques (2013-08-31 09:26:43)

Rozumiesz, jesteś bystry. Pytałem o aktualne rdzenie dla VBXE 1 oraz 2 - kiedyś, a teraz ponawiam pytanie.
Nawet w sarkazmie szanujmy swoją inteligencję chociaż odrobinę, ok? ;)

Candle napisał/a:

planowany termin rilizu: wraz z pojawieniem sie u lotharka vbxe 2.1

I link do tamtego tematu, żeby było czarno na białym:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 26&p=2

60

O, tutaj:

http://atariage.com/forums/topic/216191 … -2x-users/

Update rdzenia do 1.26 (FX) oraz 1.06 (GTIA) jest wysoce rekomendowany :)

pomidor

61

nuda

przechodze na tumiwisizm

62

Jeszcze nie wszyscy się zorientowali, że tam (niestety) jest większa szansa na i najczęściej realny istniejący feedback...

63 Ostatnio edytowany przez Jacques (2013-09-01 21:07:04)

electron napisał/a:

O, tutaj:

http://atariage.com/forums/topic/216191 … -2x-users/

Update rdzenia do 1.26 (FX) oraz 1.06 (GTIA) jest wysoce rekomendowany :)

Dziękuję bardzo, ależ teraz TIPy się prezentują! :)

64

A te pliki w archiwum ze rdzeniami do czego są?
v1sndbrd.xbf
v2sndbrd.xbf

Przy okazji, nie znalazłem - (źle szukam? - http://spiflash.org/block/15.html i w Atariki też nie ma) - opisu wyjścia z VBXE, bo tylko "po łebkach" do mnie dotarło, że monitor RGB z 15kHz potrzebny, a chciałem jakieś konkretniejsze info, żeby zorganizować sobie lepszy monitor jak moje od Sloopy'ego w końcu przyjdzie, bo dzieciaki podrosły już. Czy zwykły TV/monitor LCD z obecnej ze Scartem z RGB wystarczy? Nie planuję kupować innego leciwego sprzętu (ST/ZX/etc.).

I jeszcze jedno - ile razy można flashować core? Chodzi o w miarę bezkarne przełączanie się między gtia i fx jeśli by była potrzeba (wątpliwa) częstego przełączania się między nimi dla oglądania pal blendingu.

65

Ja mam zamiar podłączyc do TVlcd 19" po scarcie Lotharek mi zrobił z tyłu wyjście dsub, mówił ze obraz będzie żyleta. Ale czekam jeszcze na kompa nie odebrałem.

66

@lemiel: po nazwach wnioskuję, że to rdzenie do zamiany VBXE w SoundBoard - w wersji okrojonej (4 kanały), bo platforma jest zbliżona. Gdzieś tu na forum był opis jak wyprowadzić z tego dźwięk.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

67 Ostatnio edytowany przez Jacques (2013-09-02 10:47:45)

@lemiel
Nie musisz flaszować za każdym razem, VBXE posiada 4 banki, w które można zapisać 4 rdzenie, a potem tylko przełączać domyślnie używany rdzeń.

A swoją drogą czy istnieje jakiś programik wybierający i aktywujący dany rdzeń z linii poleceń SDX?

68

Jacques - w nowej wersji wiecej rdzeni .....

"wszystko się kiedyś kończy......."

69

Stryker: nowej, znaczy 2.1? Ile?
W 2.0 są cztery, czy w 1.0?

70

jest w dokumentacji
1.x - 4 rdzenie
2.x - 12 rdzeni

przechodze na tumiwisizm