STay Atari? Dobrze, to o to zadbajmy by Atari było Atari i w tych kategoriach było oceniane.
Wiem, że wtykam kij w mrowisko ale co mi tam...
O co mi chodzi. Otóż męczę się właśnie na Atari w programie Kleks. Pixeluję sobie w 4 kolorach i kliknąłem przyciskiem myszki... powiedzmy - kilka tysięcy razy. Tak sobie myślę - ależ jestem głupi, bo i tak przegram z grafami G2F... ale zaciskam zęby i pixeluję dalej... mamrotając pod nosem:
Niech żyje prawdziwe Atari! (sic!)
Żenada, bo okłamuję sam siebie. Grafiki atarowskie przecież zdechły dawno temu przy cudach z 'blaszaka' którym większość klaska nie zwracając uwagi na grafy w mniejszej ilości kolorów prawie wcale. Przykre ale prawdziwe...
Mam więc pytanie...
Dlaczego praca wykonana na Atari i na atarowskim sofcie ma być z góry narażona na sromotną klęskę z grafiką wykonaną w Photoshop -> Graph2Font -> tablet na PeCecie? Fiu, fiu, fiu... cyk i bziu...
Najwyższa pora by pecetowcy mieli swoją kategorię a atarowcy swoją.
Proponuję nową kategorię by zapanowała sprawiedliwość. Jaką? Coś jak 2-4 Colors Graphics Compo...
Rozmawiałem na ten temat z wieloma osobami. Niestety doszliśmy do tragicznych wniosków: dzisiaj liczy się kolorowy bajer a nie jakieś badziewie w 2-4 kolorach. Gdzie tu duch Atari? Zdycha od dłuższego czasu śmiercią dość kwiczącą...
Grafiki robione przez naszych grafików w G2F są świetne - nie ukrywam. Wysoko sobie je cenię jednak niech będą w kategorii Graph2Font Graphics Compo a te mniej kolorowe w kategorii 2-4 Colors Graphics Compo.
Jak never give up. STay Atari... to dajcie żyć Atari i pisanym pod niego programom graficznym - pozwalając mu na własną kategorię. Zacznijmy to na SV2k13.
Sądzę, że nowa kategoria zachęci grafików nieużywających G2F do wyjścia z ukrycia i pokazania swoich prac - nie mających wcześniej szans z grafikami robionymi na PC. Co lepsza, może i nowi ludzie sięgną do pikselowania na zwykłym Atari nie musząc się uczyć obsługi pecetowego Graph2Fonta.
Dajcie więc żyć Atari i PeCetowi... ale w osobnych kategoriach...
Pozdrawiam
[opuściłem to miejsce bezpowrotnie][dziękuję za skasowanie mojego konta]