Temat: Keyboard na DIN
Jak w temacie, przygarnę takowego na wtyczce DIN, najlepiej jeszcze bez klawiszy win'owych:)
Ktoś się chce pozbyć może?
BTW.
Uprzedzając, zdaje sobie sprawę o istnieniu różnorakich przejściówek, ale to nie to:]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Przeszłość spotyka przyszłość Czwarta edycja festiwalu gier konsolowych i komputerowych z lat 80. i 90.
Czwarta edycja ATASCII Compo! Dziś, 1 października 2024, oficjalnie rozpoczął się okres nadsyłania prac!
Silly Venture 2024 SE - stuff Dostępny jest już stuff z zeszłomiesięcznego party Silly Venture 2024
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie, przygarnę takowego na wtyczce DIN, najlepiej jeszcze bez klawiszy win'owych:)
Ktoś się chce pozbyć może?
BTW.
Uprzedzając, zdaje sobie sprawę o istnieniu różnorakich przejściówek, ale to nie to:]
Proponuję uściślić. Ponieważ złącze powszechnie zwane PS/2 to też DIN.
:) OK.
Także DIN-5 zwane również potocznie klawiaturami PC-AT :)
Swoją drogą ciekawe czemu akurat AT, skoro do PC-XT też szło DIN-5.... nevermind.
Bo praktycznie od klawiatur typu AT do dzisiaj, w układzie klawiszy, poza ew. klawiszami "windzianymi", do power managementu oraz innymi custom w niektórych "multimedialnych" klawiaturach, nie nastąpiły żadne specjalne zmiany. :)
No, może złącza się pozmieniały, o.
Dlatego AT żeby odróżnić od serii PS/2 :) A dlaczego nie XT? Bo XT miały typowo 84 klawisze tylko, a AT bodajże coś koło setki.
Edit: chyba nawet mniej:
XT:
AT:
Przede wszystkim 2 eFy mniej, brak CTRL, tylko jeden ALT, brak printscreena, scroll-locka, pause,home, end i pg down/up i entera na numerycznej.
Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-05-26 18:50:39)
Typowa ATka pre-Win95 miała dokładnie 101 klawiszy.
@psygnosis jeżeli Ci się nie spieszy to mogę sprawdzić w środę (chyba, że jutro mi się uda) czy nie mam jeszcze takiej klawiatury. Często je wśród znajomych nazywali optimusowe - bo miały logo optimusa i większość charakterystyczny "klik".
Gdybyś z rok temu chciał to byłoby tego na pęczki - w pracy zezłomowaliśmy takich chyba ze 100.
Także jak chcesz to sprawdzę max do środy czy taka się jeszcze znajdzie - jeżeli nie spieszy Ci się aż tak.
@wieczor - thx z wizualizowanie... nie podejrzewałem XT o brak eFek:)
@pawel - chętnie. Nie śpieszy mi się, byłbym wdzięczny jakbyś looknał. Swoją drogą fakt, że późno, ale to chyba ostatnia chwila żeby taką zdobyć.
@wieczór: ja tam scroll-locka widzę. :D
Klawiature XT jak z tego obrazka akurat mam zachowaną. Wydaje mi się że klawiatury XT były mniej "standardowe a dokładniej mam 2 klawiatury typowe XT gdzie jedna ma klawisze funkcyjne z lewej a druga z prawej strony.
Scroll-lock musiał być - to taka pozostałość/zaszłość po starych komputerach do przewijania tekstu a w zasadzie blokowania automatycznego przewijania. Dzisiaj np działa w Excelu i tym podobnych. Jak jest wciśnięty to przesuwamy cały arkusz a nie kursor wewnątrz niego.
@miker, @pawel: ano jest, rozpedzilem sie :) fakt, ze gdzies taka kiedys mialem, model obronny: masa okolo 1.5 kilo, metalowy spod, jakbys komus taką na odlew przyrżnął, to szczęka się rozleci, nie klawiatura :D
-->psygnosis, mogę taką odstąpić po koszcie przesyłki (przy czem rozliczamy się dopiero jak dojdzie).
Jest to NTC model KB-6251/2 z przełącznikiem 8088/80286.
Ma zielono wydrukowane alt-y, śliczny "klik" i (całą!) plombę gwarancyjną Selcomu z 24 sierpnia 94 roku ;)
Z tego co pamiętam wymaga rozkręcenia i przeczyszczenia/przemycia paru klawiszy (bodaj któreś kursory i backspace - w środku "białe" alpsy, więc nie powinno być problemu z rozebraniem i czyszczeniem).
Wygląda jak ta z aukcji:
http://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Compu … 7675.l2557
Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2013-05-27 09:07:45)
@Lt_Bri - Niesamowita. I ma wszystkie rarytasy typu klika, przełącznik.... wow.
Poszło na PM
@psygnosis to co mam nie sprawdzać w środę? O takiej właśnie też ja pisałem.
@pawel - jeśli możesz to oczywiście że tak....
Klawiatura jest, wieczorem będzie zdjęcie i jak zaakceptujesz to jest twoja :)
Bez obrazy ww.
Się ostatnio mi zobaczyło, więc podaje:
Tanio http://allegro.pl/klawiatura-typu-at-mo … 32246.html
Ło matko http://allegro.pl/raiden-klawiatura-chi … 79654.html
PS. Żeby nie było, tym też można szczękę złamać ;)
@pajero a o co miałby się ktoś obrazić?
Zdjęcie - reszta na priv, zdjęcie zrobione w gów... świetle, w rzeczywistości jest tylko lekko żółta. Mam bardzo ładną białą też optimusa (z napisem Harvard czyli jednej z ich serii komputerów) tyle że tama posiada klawisze windowsowe.
Jak dalej chętny to dogadamy się na priv (czytaj koszty przesyłki pokryjesz i twoja :) )
@pawel - serdeczne dzięki, trzymaj ją, ślicznota :) i ma krajowe logo Optimus! ->pm
@pajero - widziałem tę za 60dych z przesyłką i uważam że to jawne rżnięcie ludzi złomem ze śmietnika. Nijak ma się do klawiatury przedstawionej przez kolegę pawel oraz Lt_Bri, które nie mają klawiszy winzgrozy oraz posiadają biało-szare klawisze. Ta za dyche ma nawet pół shifta :) Jak tu w Pinbal Fantasies'a szarpać :]
Taka ciekawostka z załącznika jeszcze odnośnie Optimusa - będzie razem z klawiaturą :)
Design niepowtarzalny, tworzący świetne combo z keyboard'em. ;] Dzięki.
@Lt_Bri - Niesamowita. I ma wszystkie rarytasy typu klika, przełącznik.... wow.
Poszło na PM
Niestety jej stan jest taki sobie - nie wykluczam iż w tzw. międzyczasie Młody się do niej dobrał (głowy nie dam, ale środek jest przesunięty względem obudowy).
Sam trzymałem ją na części do zbudowania panelu sterowniczego "imitującego" starsze fanuki (z braku czasu i miejsca będę musiał się "panemsłonikiem" w magnezowej skorupce zadowolić...).
Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2013-06-26 10:49:57)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.087 sekund, wykonano 9 zapytań ]