Odp: xBios - biblioteka IO dla gier ktore lubia przestrzen
Ziefff..
Panowie nie wiem ku czemu ma prowadzić ta dysputa ?
Jakoś się zupełnie pogubiłem..
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ziefff..
Panowie nie wiem ku czemu ma prowadzić ta dysputa ?
Jakoś się zupełnie pogubiłem..
sam się właśnie zastanawiam :D
by było weselej? :)
Jak to o co? ;) Nie rozumiesz AS? W wielkim skrócie...
1) Jest "grupa trzymająca władzę" w postaci lobby "ekstenszynowo-spartańskiego"
2) opozycja zaproponowała rozwiązanie typu "back to the roots" w postaci podsystemu I/O który wspiera tylko SIO
3) na lobby padł blady strach że ktoś może użyć xBiosa i w ten sposób super tajny i wyjebisty soft który może powstać będzie niezgodny z normami ekstenszynowo-spartańskimi :P
4) opozycja przejmuje władzę i wszyscy zapominają o konsorcjum spartańskim i powracają do idyllicznego świata w którym wszystko wczytuje się ze SIO, jak za starych dobrych czasów.
*) Wszelkie występujące tutaj postaci są fikcyjne a ich jakakolwiek zbieżność z osobami, miejscami i sytuacjami istniejącymi w rzeczywistości jest jedynie przypadkowa ;-)
Po zalozeniu urzadzenia pbi i rozszerzenia pamieci nie zaczna sie zadne klopoty z wczytywaniem. Port sio nie ulega destrukcji mozna go nadal uzywac do tego co na pbi nie chodzi. Wlasciwie chyba kazdy uzytkownik side czy ide+ ma jakies urzadzenie sio wiec oni sie poza nawias nie usuneli, po prostu koniecznosc jego uzycia traktuja jako niezbedna czasem uciazliwosc. I jesli soft tej uciazliwosci wart nie bedzie to go przestana uzywac bo maja alternatywe. Obawiam sie ze dla Koronis Rift pare osob sie poswieci i odpali to z sio2sd lub aspeqta, co do innych produkcji... Coz :)
Aby miec urzadzenie pbi zlacza pbi nie potrzebujesz wystarczy side i ultimate
- atari z rozszerzeniem pamieci (nie mam)
Masz. I to nawet tzw. "320XE" dzięki TWOJEMU VBXE. :D
xxl ma 130XE, nawet szukał do niej małego MMU, bo padło: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=10509 po tym, jak na Wapniaku wyszło, że komputer jest trafiony.
130XE ma i 128k RAM-u i złącze ECI.
Podpis: Życzliwy.
To dlatego podchodzisz do ATARI jak do konsoli do gier (C64) - macasz kolorowe przyciski funkcyjne XEGSa :D
A VBXE masz w 130XE czy w XEGS? ;)
Ostatnio edytowany przez Jacques (2013-01-15 21:19:38)
Trzeba dodać, że o ile "stotrzydziestka" jest rodzaju żeńskiego, o tyle "iksegiees" - zdecydowanie męskiego ;)
@Jacques: zapytaj się go, w czym ma MapRAM. Bo ja wiem ;)
Ostatnio edytowany przez drac030 (2013-01-15 21:23:22)
XXL Mapram ma w 130XE ;)-
Pracuj dalej XXL - poznajemy Cię coraz lepiej :D
To w czym siedzi to VBXE?
@Draco
Ja się boję pytać już nieco... Im więcej pytam, tym mniej wiem (w tym temacie) ;)
A VBXE w którym komputerze siedzi? Czy to tajemnica... Bo zaraz się okaże, że masz maszynki z 128 i 320 KB RAM odpowiednio :)
xxl ma 130XE, nawet szukał do niej małego MMU, bo padło: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=10509 ...
Po tym jak XXL stwierdził, że nie ma kompa z rozszerzoną pamięcią, zacząłem się zastanawiać komu ja to MMU podesłałem. Cóż, głupia sytuacja, bo okazało się ostatecznie, że jest to bezczelne kłamstwo i trzeba z tego teraz wybrnąć.
Jak już zabrałem głos, to żeby nie było, że nie napiszę nic o xbiosie. Z wiadomych powodów jest mi niestety nie po drodze z tym czymkolwiek to jest. Doceniam natomiast fakt, że ktoś ma czas i chęci do pisania czegokolwiek na ten sprzęt, bo takich osób jest już niestety niewiele...
...i zrobiło się fajnie a ja może tak na zakończenie doleję jeszcze oliwy do ognia: w listopadzie 2009 roku XXL dostał ode mnie zakupionego przez siebie proca 65c816, ale sza.... to tajemnica :D.
pasiu: przez ciebie czuje sie zwyrodnialcem, bo twoj post to jak kopanie lezacego, a mi ogladanie tego po prostu sprawilo przyjemnosc :D
OB-SCENICZNA MANIPULACJA ... OB-SCENICZNA HIPOKRYZJA ... OBSCENICZNY KABOTYNIZM i pare innych dolegliwości a nade wszystko CZARNY PIJAR w wydaniu 8bit :D
zamknijcie ten wątek bo szkoda czasu na takie androny, głupstwa, duby smalone, niedorzeczne mowy, słowa niewiarygodne i bez sensu, banialuki, brednie, duperele, plecione głupoty, tureckie gadanie, bzdury, dyrdymały, bajdy, ględy, niedorzeczności, farmazony, głodne kawałki, hocki-klocki, trele-morele, koszałki-opałki , trzy po trzy, słowa niewiarygodne, słowa niemające sensu czy też ambaje wszelakie... ;)
To w czym xxl ma vbxe? W pralce razem z 816¥ xxl pisz dalej xbiosa! Jedno zupełnie nie wyklucza 2giego!
gepard, powtorzyles "slowa niewiarygodne"
To fascynujący wątek i dopominam się by pozostał otwarty! :)
No tak, przecież to logiczne; ktoś ma SIDa dla ATARI, a EXT-RAM nie, bo jest BEEEEEEEE :D :O
Tu chciałbym zaznaczyć, że ja jestem jedną z osób 64Kb (aktualnie co prawda już tylko z nazwy, o czym poniżej, ale jednak) i ja na przykład bardzo bym chciał mieć player na swój komputer.
Gdyby się okazało, że do wykorzystania interface'u muszę oddać komuś komputer do przeróbki, bo bez ponadstandardowego RAMu nie zadziała, to bym urządzenia nie kupił.
____NOTE______
A konkretnie było tak do zeszłego chyba tygodnia, kiedy moja 600tka (64K) się rozkraczyła.
No i przyszedł Pinokio. Rozkręcił, podociskał RAMy, skręcił i............
..........nagle ten komputer posiada 256Kb!
Uznaliśmy, że gdyby dociskał RAM wystarczająco mocno, prawdopodobnie uzyskałby wynik 1Mb.
Powinien wykonywać ten trick na parties, osobom zainteresowanym. :)
Tu chciałbym zaznaczyć, że ja jestem jedną z osób 64Kb (aktualnie co prawda już tylko z nazwy, o czym poniżej, ale jednak) i ja na przykład bardzo bym chciał mieć player na swój komputer.
A nikt z tym nie polemizuje :) O ile utwór nie jest za duży i daje się zmieścić z playerem, powinno to chodzi na standardowym ramie - ext powinien być użyty - jeśli zostanie znaleziony, do np. buforowania całej playlisty. Teraz - chodzi o metody.
..........nagle ten komputer posiada 256Kb!
Uznaliśmy, że gdyby dociskał RAM wystarczająco mocno, prawdopodobnie uzyskałby wynik 1Mb.
Spróbujcie prasą hydrauliczną, jak nic znajdzie się parę giga :D
A nikt z tym nie polemizuje smile O ile utwór nie jest za duży i daje się zmieścić z playerem, powinno to chodzi na standardowym ramie - ext powinien być użyty - jeśli zostanie znaleziony, do np. buforowania całej playlisty. Teraz - chodzi o metody.
Tylko, że w tym konkretnie przypadku faktem jest, iż na 64kB xBios mógłby być przydatnym z racji na minimalistyczne rozmiary i obsługę FS, oraz I/O. Chodzi o to, że moduły SID bywają przedziwnie lokowane i istnieje poważne ryzyko, że moduł zajmie pamięć tam, gdzie "nie powinien". To moim zdaniem jest zdecydowanie mniej wygodnym jednak rozwiązaniem, niż ext ram i dos, bo w tym przypadku można zrobić to, co zrobił Epi w SAP player (dla Atari). Przed odpaleniem muzaka w sapie kopiuje 64k do ext ram a po zakończeniu odgrywania odwrotnie. Cała ta operacja zajmuje tak mało czasu, że jest praktycznie pomijalna a program dość bezkolizyjnie współpracuje ze systemem.
Gdyby się okazało, że do wykorzystania interface'u muszę oddać komuś komputer do przeróbki, bo bez ponadstandardowego RAMu nie zadziała, to bym urządzenia nie kupił.
Brednie i duby smalone ;)_. Okazało się, że nawet XXL kłamał twierdząc, iż ma 64k ram. Gorzej - jest w posiadaniu znienawidzonego 65c816 :D. A co do samych Atarek, to w śród ludzi tu zgromadzonych i ludzi, którzy cokolwiek robią na Atari maszyna z 64k to spory ewenement ;)- Sam masz 600XL z 192+64kB, oraz 800XL od Epiego z 1024+64kB ram i tylko dzięki temu przestałeś narzekać na to, że dema nie odpalają, oraz możesz w pełni funkcjonalnie korzystać z NeoTrackera ;)-
Brednie i duby smalone (jak również bajdy, farmazony, banialuki i dyrdymały) - jakbym miał tylko 64K, to bym interface'u SIDa nie kupił, gdyby oprogramowanie wymagało więcej, niż 64K. To jasne chyba. :)
Natomiast prawda jest to o NeoTrackerze. To fakt: w rzeczy samej polecam 1Mb choćby tylko po to, by móc sobie na nim popisać.
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.238 sekund, wykonano 16 zapytań ]