xxl napisał/a:i widzisz? komody nie trzeba rozszerzac zeby uruchomic wszystkie programy (wcale nie gorsze niz na atari) a na atari, na atari wmowili Ci ze musisz miec wiecej rozszerzen...
Nie trzeba, owszem - bo komoda nie ma niczego, co przypominało by XLOS i ogólnie cały system. Dlatego w tym względzie jest to komputer zacofany. W tym względzie, zaznaczam.
Na Atari mogę lecz nie muszę mieć rozszerzeń. Te jednak istniejące są niezwykle wygodne w użyciu.
xxl napisał/a:napisz jeszcze jakis regulamin w ktorym umiescisz ograniczenia typu ze program ma sie uruchamiac na rozszerzeniach idea pinredy :-) w efekcie programow bedzie jeszcze mniej :)
Jeśli będę dostarczał sprzęt na jakieś kompoty (zależnie od woli organizatora) to uproszczę regulamin do MINIMUM takiego, jakie obowiązuje np. w przypadku party C64. Minimum zasad ogólnie i podana platforma prezentacyjna z adnotacją: ma się na tym uruchomić. To będzie warunek udostępnienia przeze mnie sprzętu ;)-
W efekcie będzie mniej o jedną pracę. O Twoją pracę w takim razie - jeśli się nie potrafisz podporządkować pod ustalone zasady ;)-
@XXL - jak tankujesz paliwo na stacji, to w kasie płacisz 3pln za litr benzyny tylko dlatego, że tak właśnie uważasz? :D
XXL napisał/a:wzgledy porzadkowe, estetyczne no i wygoda. a z tym nowym dosem (mam nadzieje Pecus da rade go napisac) nie tylko pamiec ekranu nie bedzie mogla sie tam znajdowac ale i generator znakow no i oczywiscie sam program antica.
Owszem - w tym miejscu się wyjątkowo zgadzam, co Cię zaskoczy. Używając np. Sparta DOS X nie ma co prawda pełnej swobody co do umieszczania danych w dowolny sposób w pamięci, da się jednak zrobić to w odpowiedniej kolejności z podobnym skutkiem, np. mając do dyspozycji 59kB ram przy MemLo $1000. To jak sądzę jest około 2kB mniej niż daje xBios. Tu jest prawda i są to tylko 2kB różnicy.
Co do Note/Point - fakt, pod innym dosem otrzymuję syf. Lecz ja nie zamierzam używać innego dosa, bo ten jest najlepszy :P
Do czego mi binary load z odczytem od dowolnego punktu? - bo jeśli to coś przydatnego, to może złożę zapytanie do DLT, czy by tego do Sparty nie dorobić ;)-
XXL napisał/a:jeden zapis do PORTB i masz wiecej RAM... bez rozszerzania
Oczywiście. Pod DOS'em także. Dobrym tego przykładem jest XL Digital. Bez rozszerzenia, z dosem i z możliwością powrotu do DOS ;)-
@XXL - weź się zastanów po prostu, czy to o czym Pisał bodajże Pecuś da się zaimplementować w xBios. Nie będzie wówczas tematu przywiązania xB do SIO. Podobno temat prosty jak drut, no i wszyscy będziemy żyć długo i szczęśliwie! ;)
Kontakt: pin@usdk.pl