301

Odp: 6502C niepublikowane rozkazy

larek napisał/a:

To po co zmieniasz? Utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że cały czas sam sobie komplikujesz sprawę i powstaje z tego problem, który normalnie nie występuje.

niczego nie zmieniam. Stacja ma US i niechętnie formatuje szybki przeplot przy transmisji std 1*SIO. Robi to bez problemu dla US, lecz w tym trybie Mazazem też nie działał, bo xBios nie obsłużył szybkiej transmisji z racjo na konieczność zastosowania innej biblioteki, której jak domniemam - nie ma ;)-

Kontakt: pin@usdk.pl

302

Wylacz US. Jezeli nie masz prostej mozliwosci to kieruj pretensje do producenta US. Jezeli nie dziala cos pod sparta to przeciez wpisujesz cold/n albo odlaczasz sparte. Jak wiesz kazde oprogramowanie ma swoje wymagania wiec wypadaloby sie do niego stosowac.

303

No to jeszcze dla (mam nadzieję) rozładowania napięcia mały żarcik ;)

http://www.arsoft.netstrefa.pl/pliki/maluch.png

304

mazi napisał/a:

Wylacz US.

:D - ta - wyłączę wszystko włącznie z komputerem, jak tak dalej pójdzie ;)-

Czy ponad 20 letni UltraSpeed Cię dziwi w stacji sprzed lat 25? :D

305

Pin, przestan spamowac gdzie sie tylko da o swojej stacji, juz raz pisales ze standardowe pliki czyta 2 razy dluzej... ona ma problemy z oddychaniem. zaraz sie jeszcze okaze ze to nie xf551 (ale w obudowie xf551), pewnie 3'5 cala i to pewnie jeszcze z wymienionym nie wiadomo od czego romem.

to jest ex stacja ;-)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

306

ex sracja raczej ;)-

307

Jak myślisz xxl, czy nielegalne lecz stabilne kody można by śmiało nazwać fully working hidden opcodes ;) ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

308

lucyfer mami 16 i wiecej bitowymi procem w atari xl/xe, na szczescie sa "opcodes of truth"

309

Grzeniu - lepiej zapoznaj się z treścią sajta XXL. Tam jest napisane wyraźnie, że nie istnieje pojęcie "nielegalnych" instrukcji. Są one po prostu nieudokumentowane (chyba przez przypadek jak sądzę) ;)- Tkwi w tym chyba diobeł jaki. XXL stanowi nowe rewolucyjne twierdzenia po 30 latach istnienia komputera Atari ;)-

@XXL - Lucyfer, a raczej pan Lucyfer ma procesor 666-bitowy, chciałem zauważyć :P

Ostatnio edytowany przez Pin (2012-11-20 21:07:45)

310

Lucek ma PC, szepta: przyszlosc to skladaki, zerwij plomby, idz do przodu... po co ci kultowe XL/XE? ... upgrade

Prawdziwego Atarowca nie zwiedzie...

311

Licytuję właśnie na allegro magnetofon. Powracam do chrześcijaństwa, nawróciłem się. Szatan doradzał mi zakup LDW, lecz odmówiłem. LDW do ZŁOOOO i coś tam. Zapomniałem tylko, co takiego ;)-

Ostatnio edytowany przez Pin (2012-11-21 00:09:46)

312

mono napisał/a:

Niech rozkwita tysiąc kwiatów.

:D klasyk nad klasykami ;) miszcz!

nie śledziłem parę dni mojego ulubionego wątku ;) a tu taki wysyp.

mam nadzieję że ta jałowa dyskusja znajdzie proste przełożenie na ilość produkcji na demo/intro compo za kilkanaście dni

Jak to At0m celnie ujął w swoim video-demie "Hujman" : "nie ważne na jakiej platformie tworzysz, ważne byś używał maszyny w swojej głowie..."

gep/lamers^dial

313

gepard napisał/a:

mam nadzieję że ta jałowa dyskusja znajdzie proste przełożenie na ilość produkcji na demo/intro compo

raczej avi compo :D scena atari xl/xe przechodzi na 16bity, na tych maszynach nie wszystkie programy z 8bitowych atari xl/xe dzialaja.

314

przepraszam, po włączeniu mojego komputera ten jest zasadniczo 8-bitowy ;)-

315

zgadza sie, w trybie emulacji 6502 jest zasadniczo prawie kompatybilny z atari xl/xe

316

proc budzi się w trybie 8-bit, w sposób mylący chyba nazwane zostało to emulacją.

To może inaczej zapytam. Na czym polega owa emulacja w tym procku i jak to się odbywa? Pytam, bo nie wiem -) Włączam komp i proc jest w trybie 8-bit. Do 16-bit wymaga przełączania.

317

Drewniak: zdecyduj sie przeto jakie compo prowadzisz, 8-bit czy jednak 16-tkę, nie można mieć wszystkiego ;)

gep/lamers^dial

318

Bo to nie jest żadna emulacja tylko tryb pracy, tak jak np. real, flat i protected na intelach. Tryb 8-bit jest jednym z dwóch natywnych trybów pracy tego procesora. On nie emuluje 6502 tylko jest z nim zgodny w dół - oczywiście w granicach ustalonych przez specyfikację tegoż.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

319

Pin napisał/a:

proc budzi się w trybie 8-bit, w sposób mylący chyba nazwane zostało to emulacją.

wiesz lepiej od producenta procesora?

wieczor napisał/a:

Tryb 8-bit jest jednym z dwóch natywnych trybów pracy tego procesora.

bzdura. natywny tryb jest jeden (16 bitowy). drugi tryb to tryb emulacji 6502. zacytuje producenta: "Native 65816 Mode and 6502 emulation mode."

wieczor napisał/a:

On nie emuluje 6502 tylko jest z nim zgodny w dół - oczywiście w granicach ustalonych przez specyfikację tegoż.

nawet w tym watku sa przyklady na to ze nie jest zgodny ze specyfikacja (nawet tylko oficjalna) 6502 - ani 65C02 ani 6502C, ale jak to bywa w emulacji... nie jest doskonala.

320

xxl napisał/a:
wieczor napisał/a:

bzdura. natywny tryb jest jeden (16 bitowy). drugi tryb to tryb emulacji 6502. zacytuje producenta: "Native 65816 Mode and 6502 emulation mode."

Problem jest czysto semantyczny. Nieszczęśliwie ten tryb nazwali. Ja bym go nazwał po prostu "6502 mode".

xxl napisał/a:

nawet w tym watku sa przyklady na to ze nie jest zgodny ze specyfikacja (nawet tylko oficjalna) 6502 - ani 65C02 ani 6502C, ale jak to bywa w emulacji... nie jest doskonala.

To nie jest emulacja. Włączenie trybu "6502 emulation mode" nie powoduje włączenia emulacji per se.

Atari 8-bit: 2600, 2600Jr, 7800, 400, 600XL, 800XL, 65XE, 130XE, 800XE, XEGS
Atari 16-bit: 260ST, 512ST, 512ST+, 512STE, 1040STE, 1040STF, 1040STFM, MEGA1

321

Wiesz lepiej od producenta procesora? ;) :P

Poczytałem sobie trochę ten wątek i widać, że poważną, mądrą i nie bez znaczenia dla ludzkości batalię tutaj się toczy :D

Ostatnio edytowany przez jury (2012-11-22 09:20:37)

322

jury napisał/a:

Wiesz lepiej od producenta procesora? :P

Wiesz z czego składa się i w jaki sposób konstruuje się CPU? :P

Atari 8-bit: 2600, 2600Jr, 7800, 400, 600XL, 800XL, 65XE, 130XE, 800XE, XEGS
Atari 16-bit: 260ST, 512ST, 512ST+, 512STE, 1040STE, 1040STF, 1040STFM, MEGA1

323

To była raczej szydera w stronę xxl'a :]]]]

xxl napisał/a:
Pin napisał/a:

wiesz lepiej od producenta procesora?

wieczor napisał/a:

Ostatnio edytowany przez jury (2012-11-22 09:26:21)

324

Amun-Ra napisał/a:

Problem jest czysto semantyczny.

zgadzam sie, to ze programy z atari xl/xe nie dzialaja na komputerze z 65816 w trybie emulacji 6502 to problem semantyki... one dzialaja tyle ze inaczej :D

325

Jak już się czyta to warto rozumieć rzeczywiste znaczenie pewnych słów, to pozwala nam ocenić, że ktoś napisał bzdurę. A mógł to zrobić nawet producent o swoim własnym procesorze. Tym bardziej, że tekst powyżej napisał nie ktoś, kto procesor projektował, a ktoś kto próbuje go sprzedać. Pytania kontrolne:

1. Czy rozkazy 6502 znajdują się na liście rozkazów 65816 i mają te same opcody? Pomijam te które nie działają oczywiście.
2. Czy 65816 posiada te same rejestry co 6502 (pomijam dodatkowe) i używa ich w trybie zgodności z nim?

Jeśli odpowiedź jest twierdząca, a jest , to nie jest to żadna emulacja tylko jeden z trybów pracy. Z emulacją mielibyśmy do czynienia gdy np. przetwarzamy kod, którego normalnie procesor w ogóle nie rozumie i udaje je, zastępując w tle własnymi mechanizmami. Np. PPC przetwarzający kod 68xxx. Np. emulator atari na pod Windows.

I tyle.

Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-11-22 09:43:58)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem