Irek, to się zsynchrionizowaliśmy. Ja też zabrałem się za US po długim czasie jego bezczynnego leżenia u mnie. Próbowałem go z HDDriverem 8.43 na Mega STE i też zawsze mam o jedną partycję więcej niż zakładam. Poza tym z jedną kartą microSD 2GB ciągle mi się wieszał, nie wyświetlał niektórych partycji mimo że wszystkie zakładałem o tym samym rozmiarze - cześć z nich pokazuje, a części nie :(
Na próbę przesiadłem się na ICD Pro 6.5.5. i nie mam ani dodatkowych partycji (no teraz mi wyjaśniliście skąd się biorą) ani żadnych zwisów z tą samą kartą i przy tej samej wielkości partycji, wszystkie są widoczne. Nie wiem tylko jeszcze czy z ICD da się wymieniać dane z PC przez drugą kartę, jak tak to chyba zostanę przy tym. HDDriver ćwiczę na Falconie na dysku IDE i na razie jest OK.
Co do ograniczenia 1GB na większych kartach, to po pierwszym uruchomieniu musisz wejść w SCSI Driver (chyba drugie menu od prawej strony - piszę z głowy, czyli z niczego ;) ) i zaznaczyć opcję .... nazwy nie pamiętam ale małym drukiem jest przy niej "ICD, UltraSatan). Kiedy wcześniej zapyta cię o plik, to wskazujesz hddriver.prg z katalogu AUTO dyskietki z której bootujesz HDDriver. Po restarcie załaduje się HDDriver z aktywną tą opcją i pokaże ci całą dostępną kartę. Po spartycjonowaniu, restarcie i instalacji drivera, chyba znów trzeba to powtórzyć, ale już z plikiem drivera z C:
A opis jookiego ma trochę błędów i nieścisłości jak na mój gust, np. wielkość bootującej partycji wcale nie musi być 16MB czy 32MB. U.Saimet w instrukcji do hddrivera pisze że bootująca partycja może mieć taką samą wielkość jak pozostałe (a to już zależy od wersji TOS) i mi to działa.
<--
Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.
--== Kup Pan/i dyskietkę
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--