Temat: Atari XL/XE - zdalne gniazda
Zainspirowany sposobem montażu Ulitmate (na tasiemkach) i niejako zmotywowany moim małym projektem chciałem zadać pytanie, raczej do ludzi którzy mają doświadczenie i wiedzę w elektronice Atari i idącymi za tym ograniczeniach: czy można (w sensie da się bez następujących później problemów) wyciągnąć na tasiemkach/kablach następujące elementy, w celu np. innego osadzenia ich w obudowie:
1. SIO - zakładam że tak skoro i tak potem idzie kabel nieznanej długości do urządzenia
2. PBI - również chyba nie powinno być problemów, skoro IDE+ można podłączyć przez taśmę
3. Gniazdo cartridge'a
4. Gniazda joysticków
5. Gniazdo klawiatury
6. VBXE
7. Ultimate
8. SStereo
Co do tych ostatnich, to raczej z przewidywania, że może będzie trzeba, ale niekoniecznie. Bardziej interesuje mnie jaka może być maksymalna bezpieczna długość takich połączeń i - które powinny iść na taśmach a które w ekranowanym kablu...
Edit: I jeszcze jedno - mnożenie gniazd. Skoro mam taką fizyczną możliwość zastanawiam się czy dla wygody rozmnożyć niektóre gniazda np. SIO , cartridge czy PBI żeby niestosować potem dziwnych przejściówek i jak się to elektrycznie robi, bo domyślam się że nie do wszystkiego po prostu dołącza się równolegle drugie gniazdo.
Ostatnio edytowany przez wieczor (2012-07-29 14:31:25)