1

Temat: kompatybilnosc rozszerzen

potrzebuje informacji na temat kompatybilnosci roznych rozszerzen do malego atari. mysle, ze moga to byc przydatne informacje

1.Cartridge (rowniez SpartaDOS X)
2.Zegar
3.Freezer
4.IDE Plus / IDEA
5.KARIN MAXI
6.MapRAM
7.Rozszerzenie pamieci (dowolne)
8.SIDE
9.Ultimate1M
0.QMEG

2  |   |
3  | ? | ? |
4  | - | - | ? |
5  |   |   | ? | x |
6  |   |   | x |   |   |
7  |   |   | ? |   |   |   |
8  |   | - | ? |   |   |   |   |
9  | - | - | x | *1|   | x | - | *1|
0  |   |   | ? |   |   |   |   |   | - |
   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

*1 - nalezy wylaczyc SpartaDOS X na jednym z tych rozszerzen

? - brak danych
- - funkcja zdublowana w calosci (jedno z tych urzadzen usunac) 
x - kolizja
*n - zgodna warunkowo

1.moze trzeba tabelke uzupelnic o jakies rozszerzenie, zmienic lub uszczegolowic wpis
2.moze trzeba podac informacje o czesciowej lub warunkowej kompatybilnosci wraz z warunkami

tabelka bedzie uaktualniana

---
jak wyglada kompatybilnosc:

SIDE - IDE+ (na poziomie SpartaDOS X - czy musi byc wylaczony i na ktorym rozszerzeniu)
zegarow na IDE+/SIDE/Ultimate1M

Ostatnio edytowany przez xxl (2012-07-14 12:51:23)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

2

Odp: kompatybilnosc rozszerzen

qmeg - sparta: brak kolizji. mozna ustawic sparte tak, by uzywajac systemowego sio odczytywala io realizowala do stacji szeregowych szybciej dzieki qmegowi, bez doczytywania jakichkolwiek sterownikow (poleceniem map oidp)
qmeg - ultimate1m: ultimate zawiera wsrod romow m.in. qmeg, to chyba wystarczy za komentarz.
side - ultimate1m: masz 2 tryby obslugi side pod ultimate: jako pbi, tj. obsluga side wczytana jako new device z ultimate zanim wystartuje sparta (nie wiem dlaczego obsluga ta niknie mi po resecie...); obsluga side wczytywana przez sparte z pliku sys (z dyskietki lub odpowiednio spreparowanego car: sparty)

no i majac side i ultimate masz... 2 sparty. by "dostac sie" do sparty w side - wylaczasz jej obsluge w ultimate

co do reszty nie mam informacji (moze simius sie wypowie).

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

3

xxl, a nie pomylisz się we wpisywaniu tego samego 2 razy?

Ta tabelka to trójkąt.

Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-07-15 01:58:52)

4

o co chodzi z warunkowoscia side/ultimate?

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5

qbahusak napisał/a:

Ta tabelka to trójkąt.

Macierz dolna trójkatna :)

6

od kiedy qmeg jest rozszerzeniem sprzetowym?

przechodze na tumiwisizm

7

od wczoraj

8

instalacja qmega (za instrukcja):

Aby zainstalować Qmeg'a (jak i dowolnie inny Os) potrzebne ną nam następujące części:
podstawka pod układ 28 pinów
mikroprzełącznik dwu-pozycyjny
trochę kabelków
kość z następnym OS Rom'em
butelka piwa

:-)

---
poza tym program zapisany w nowym romie moze miec wplyw na skladniki systemu jak rowniez sposob dzialania/nie dzialania innych rozszerzen. qmeg jest tu dobrym przykladem.

Ostatnio edytowany przez xxl (2012-07-13 20:07:12)

9

Juz nie przesadzaj - jak wezmiesz eprom z qmegiem i wsadzisz do atari zamiast originalnego OS-a, to jest to rozszerzenie softwarowe.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

10

ciekawy punkt widzenia.
co jesli wymienie MMU na takie w ktorym zapisany jest program zmieniajacy architekture atari.
co jesli wymienie dowolny uklad na dokladna kopie w ukladzie programowalnym

typowy problem tozsamosci obiektu ;-)

poza tym bardziej interesuje mnie to, ze to rozszerzenie (jak zwal tak zwal - gdzie napisalem sprzetowe? :D ale i tak bez lutownicy nie zainstalujesz) moze miec wplyw na dzialanie innych rozszerzen.

Ostatnio edytowany przez xxl (2012-07-13 20:15:03)

11

Ad 1) zawartosc MMU to nie program dla procesora, zawartosc OS - tak.
Ad 2) dokladna kopia != rozszerzenie.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

12

mam inne zdanie ale wrocmy do tematu :-)

uwazasz, ze qmega nie powinno byc w tym zestawieniu?

13

Powinien, jako rozszerzenie softwarowe. A poniewaz wystapil w towarzystwie tylko rozwiazan sprzetowych to trzeba to bylo doprecyzowac.

14

> Powinien, jako rozszerzenie softwarowe.

juz mowilem, mamy inne zdanie na ten temat i mozemy o tym dlugo i bezsensowie rozmawiac. skupmy sie na istocie:

usunac informacje na temat Qmega nawet jesli moze on miec wplyw na dzialanie / nie dzialanie innych rozszerzen? ktos kto bedzie decydowal sie na instalacje QMEGa byc moze bedzie szukal informacji na temat poziomu jego zgodnosci z rozszerzeniami ktore byc moze ma lub planuje zainstalowac.

15

Toż napisałem, powinien być. Dyskusja o soft vs hard była niejako obok.

16

zaznaczylem konflikt miedzy IDE Plus i Karin Maxi (problem opisany na Atariki). gdy tabela bedzie gotowa wszystkie konflikty zostana opisane.

---

zmienilem tez opis:

"- - funkcja zdublowana w calosci (jedno z tych urzadzen usunac)"

przykladowo jesli mam karta SpartaDOS X oraz IDE Plus to karta nie potrzebuje poniewaz IDE Plus ma wbudowana Sparte. podobna sytuacja z Qmeg i Ultimate1M.

Ostatnio edytowany przez xxl (2012-07-14 12:55:38)

17

<OT>
XXL błagam zmien to zdjecie przy nicku :) Nie sposob traktowac powaznie (szczegolnie jak ktos Cie nie zna na zywo) tego co piszesz przy takiej focie :)
</OT>

18

Ja chciałem tylko zauważyć, że w temacie i w poście inicjującym jest mowa o rozszerzeniach i ani razu nie pada słowo: sprzętowe :) To raz. Dwa - jest tam również cartridge (w nawiasie Sparta X) które jest rozszerzeniem jak najbardziej software'owym wg powyższych kryteriów.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

19

cardridge (ktorych jest pińćset rodzajow takich jak Sparta,Ram-Cart itp.) wrzucilem do jednego worka i nie sa to rozszerzenia softwarowe... w tym kawalku HW moze byc zapisany inny program niz DOS i tez bedzie dzialal... uwazasz inaczej przeslij mi na maila Sparta DOS X do wczytania z dyskietki.

te karty miedzy soba tez moga byc niekompatybilne np. ram-cart z basic xe ram-cart z sparta dos x ale nie wiem czy jest sens tak bardzo sie rozdrabniac - moze pozniej tak.

20

Ja z Tobą nie polemizuję - napisałem że bawi mnie takie dzielenie - rozszerzenie sprzętowe/ softwareowe. W tym sensie qmeg mało się różni od np. cartridge'a.  Przecież nie jest istotne jakie to jest rozszerzenie, tylko o zestawienie to co ludzie często mają i chcieliby używać razem.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

21

A dlaczego nie ma vbxe w porównaniu?

22

sluszna uwaga.

a nie lepiej przeniesc tabele z opisami do Atariki? latwiej edytowac i poprawiac

---
dostalem tez uwage, ze lepiej wydzielic SparteDOS X z kartow (jest przelotowa), rozdzielic IDE Plus / IDEA

Ostatnio edytowany przez xxl (2012-07-17 07:37:46)