Temat: TurboSound do atari
Trumniarze zrobili sobie karta z dwoma YM2149 lub AY-3-891x do zx81.
A do atari?
---
do posluchania jak to brzmi na zx81: http://yerzmyey.i-demo.pl/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Trumniarze zrobili sobie karta z dwoma YM2149 lub AY-3-891x do zx81.
A do atari?
---
do posluchania jak to brzmi na zx81: http://yerzmyey.i-demo.pl/
A po co ?
Pamiętam, a dawnymi czasy to było, dyskusję o wynalazku o nazwie (chyba) roboczej SwinSID. Stwórca tegoż pisał na tym forum, że ew. można by to również "zapiąć" do Atari.
Chyba (standardowo) został sprowadzony na ziemię, przez brać.
Aygreczki brzmią fajnie, ale... o ile mnie pamieć nie myli, było i o tym + atari.
@Swinsid nie umarł, wręcz przeciwnie - powstają jego kolejne wersje - powoli ale coś się dzieje.
Przecież Candle zaproponował swój Sound-Board... na tym można zrobić prawie dowolny układ dźwiękowy. Jednak nikt tym nie był specjalnie zainteresowany i projekt został schowany "do szuflady" ;-)
ja chce ogorkowa a Ty mi proponujesz barszcz...
na YM czy AY masz hektar programow, trackerow do wyboru do koloru na wszystko co sie rusza i na drzewo nie ucieka... na SoundBoarda (jesli jest) w najlepszym wypadku bedzie 1 program i to jeszcze do uruchomienia w specyficznej konfiguracji atari. no nie wiem.
Co to znaczy nikt?!? Ja cały czas czekam na wyjęcie z szuflady... Mógłby się preorder pojawić to by wyszło czy warto. Pamiętam, że trochę osób się deklarowało. Na slightsida zresztą też :)
@xxl: cały "magic" sound-boarda polega na tym że masz w pełni konfigurowalne FPGA, w którym można bez problemu emulować AY-ka czy dowolny FM, w przeciwieństwie do SID-a w dowolnym układzie FM czy AY nie ma nic analogowego co wymagałoby specyficznego podejścia aby zachować brzmienie oryginału.
Oczywiście rozumiem że Turbo Sound FM jest gotowy i na wyciągnięcie ręki, a w przypadku rozwiązania FPGA ktoś musiałby to wszystko napisać i to może trwać wieczność :) Niemniej byłby to jakiś punkt zaczepienia :D
no wlasnie Seban zacznij w koncu sprzedawac SlightSIDy !!!
SlightYM/AY tez bym lyknal.
a co do kart z wlasnym "procem" to juz to na co Fox zwrocil uwage ( http://dangerousprototypes.com/forum/vi … 944#p41517 ) wydaje mi sie jest lepszym rozwiazaniem, ciekawe jaka ma moc emulowany 6502 na takim karcie.
---
Seban, nie mowie, ze SoundBoard nie ma zalet, mowie ze wole AY lub YM na kardrydzu bo mam ogromny wybor programow i jeszcze wieksza biblioteke muzyki do natychmiastowego wykorzystania a soundoboarda moze beda mialy dwie osoby z czego jedna napisze muzyke a druga jej poslucha.
Ostatnio edytowany przez xxl (2012-06-28 11:13:36)
hm
soundboard odtwarza .neo, .mod juz w tej chwili
procz tego ma emulacje pokeya i sid'a - mozna sobie wlozyc slightsida w port carta i zaczac grac na obu na raz - dobry test porownawczy przy okazji
na 6502 nie ma chyba ani jednego programu ktory by gral cokolwiek na YM czy dowolnym innym FM, nawet ludzie od XM-module nie bardzo maja z czym pracowac (FM typu M), wiec te hektary programow jakos tak znikly
btw - istnieje wieksza biblioteka muzyki od .mod?
Nie wiem, chociaż mnie z Soundboarda najbardziej ciekawi synteza. To będzie można nabyć?
xxl: na atari, jesli mozna...
jak wczesniej patrzylem na pierwszy post to po prostu czulem ze zglupialem. tj. w zx zamiast na jednym ay graja na 2?
a do atari? a to do atari nie istnieja rozszerzenia (na ktore jest kupa softu) z drugim pokeyem?
bo z tego pierwszego posta nie wynika ze chcesz "samodzielny syntezator fm, ba, nawet 2".
Candle: xxl bierze sie po prostu za portowanie kolejnej czesci ze swiata zx, tylko ze pokey nie gra jak ay, wiec tak latwo sie to nie zportuje... stad ten "ogromny wybor programow"
jellonek a co ja poradze na to ze "TurboSound do atari" rozumiesz jako 2 pokeye w atari.
soft do tworzenia na atari? cross edytory na (jak juz mowilem) wszystko co sie rusza. muza/grafa/program ma dzialac na atari ale nie musi byc tworzona na atari.
nie wiem czy warto to komentowac. jestem na siebie zly, ze poswilem czas na ta odpowiedz ;-)
no ale spokojnie :)
po prostu troche za malo napisales w tym pierwszym poscie, dales niezle pole do popisu jesli chodzi o interpretacje :)
co do softu - no alez jak o tym pisalem nie mialem niczego zlego na mysli! nadal uwazam ze od przybytku (nawet mocno specyficznego, np. jak xbios ;) ) - glowa nie boli. moze i nie w kazdym temacie sie zgadzamy, ale uwazam ze kazdy twoj port jakiejs gry z zx jest serio, na wage zlota :)
jestes na siebie zly, ale ja wrecz przeciwnie - dzieki :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.077 sekund, wykonano 13 zapytań ]