Temat: Tanie zgrywanie dyskietek -> ATR

Mam taki pomysł.
kopierek na Atari, który czyta sektory dyskietki, a następnie zrzuca go w postaci a'la turbo na dźwięk. Dźwięk podłącza się do PC kabelkiem i sampluje Audacity. Nagrywa się wav 8-bitów 44 khz a następnie wrzuca do prostego programiku dekodującego, który wypluwa atr.

Czy jest zapotrzebowanie na takie cuś?

Do zrzucenia 10 dyskietek w sam raz bez niepotrzebnych inwestycji.

Kopierek krótki, do wpisania w basicu w 5 minut.

Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-06-14 17:10:52)

2

Odp: Tanie zgrywanie dyskietek -> ATR

Bardziej się nie dało skomplikować? Wydaje mi się, że to przerost formy nad treścią ale mogę się mylić.

3

Bardzo fajny pomysł! Ale bardziej interesowałby mnie interfejs w drugą stronę. :)

Ostatnio edytowany przez epi (2012-06-14 17:58:47)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

4

Chodzi o to, żeby nie kupować browaru jeśli chce się napić piwa. Ktoś ma 10 dyskietek, i od razu sio2sd za 150? siup za 130?
Rozwiązanie czysto programowe. Nic nie trzeba, oprócz możliwości podpięcia Atari do wejścia audio.

5

i in past time trying T2K decoder

http://matosimi.websupport.sk/atari/200 … oder-v021/

a save audio with walkman or other to PC and convert with t2k.. nice :)

ATARI 800XE with u1mb, stereo, covox, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers
https://www.youtube.com/@w1katari/

6

Ja rozumiem, że chodzi o ograniczenie kosztów, tylko wg mnie sio2pc wychodzi na tyle tanio że bezsensu jest tak kombinować. Większość tutaj pewnie posiada com w pc (mogę sie mylić) a ten uklad w wersji rs232 to koszt max 15 kupując części bardzo drogo.
Jeżeli uważacie, że warto i to wykonacie to z chęcią obejrzę.

7

1. Pomysł bardzo interesujący. Chętnie przetestuję.
2. Za chwilę zaczną marudzić że do tego kabelka potrzebna jest wtyczka SIO bo wciskanie dwóch pinów do gniazda w Atari jest takie błeeeee no i można się pomylić i w ogóle .... ;)

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-06-14 19:27:33)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

8

grzeniu: nie ma żadnego wciskania pinów. Założenie jest takie, że masz już czym połączyć wyjście dźwięku w Atari z wejściem line w pececie.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

Chciałbym to zobaczyć. Ja nie umiem napisać czegoś takiego w 5 minut.
Myślisz o całej dyskietce - minimum 192kB RAMu - czy w partiach?

Przy okazji turbo do magnetofonów to zawsze chciałem mieć kopier do Blizzarda, który by obsługiwał rozszerzoną pamięć, ale takowego nie znalazłem, nawet na tych hiper wypasionych ostatnio zdumpowanych kartridżach. Relokowalny handler T: też chyba nie był osiągalny, a kopiery tak czy siak chyba nie pilnowały memlo czy czegoś podobnego. Co prawda nie pamiętam do czego mi to miało służyć te naście-dwadzieścia lat temu, ale potrzeba była.

10

Myślę tak: odczytuję po cichu sektor dyskietki, a następnie głośno go "wybipowuję" na audio. I tak aż się sektory skończą. chodzi o maksymalnie krótki kod po stronie Atari.

Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-06-14 22:03:16)

11

Hej!

Ja tylko mam taką jedną małą uwagę... nie wiem czy bardzo istotną ale z niektórymi stacjami zdarzało się tak iż mimo iż wyciszałeś dźwięk SIO [IOSNDEN ($41)=0] to i tak było słychać transmisję. Następowały różnego rodzaju przesłuchy i przydźwięki. Wszystkie 1050, LDW2000 czy California Access z którymi się spotkałem tak miały. Natomiast w przypadku TOMS720 już nie było to praktycznie słyszalne. Domyślam iż mogło to być spowodowane tym iż kabel do stacji LDW czy CA był sprej długości i posiadał wszystkie żyły sygnałowe łącznie z AUDIO_IN na który wpływały inne linie transmisyjne. W przypadku TOMS720 było tylko 5 przewodów i AUDIO_IN nie było wcale podłączone.

A jeszcze jedno w przypadku LDW czy CA2000 stacja sama generowała różne dźwięki (np. błędów) i miała fizycznie podłączoną linię AUDIO_IN do portu I/O Z80 wewnątrz stacji.

Nie piszę tego aby torpedować pomysł a jedynie po to aby zwrócić uwagę na to iż istnieje możliwość że przy transmisji ze stacją nawet przy wyciszeniu transmisji na wyjściu AUDIO będzie słychać jakieś niepożądane efekty, co może przeszkadzać przy założeniu iż program będzie działać na zasadzie "read_sector->sound_send".

Ale zawsze tego typu problemy można rozwiązać po stronie programu na pececie :) Tam można filtrować i obrabiać zgrany plik audio już do woli ;)

pozdrawiam
Seban

Ostatnio edytowany przez seban (2012-06-14 23:19:01)

12

Dlatego jest najpierw czytanie sektora, następnie wysyłany pakiet audio, żeby nie zakłócać. A czytam po cichu, żeby łatwiej odróżnić :)

Ostatnio edytowany przez qbahusak (2012-06-14 23:34:44)

13

Ano, podpięcie kabla SIO do CA powoduje przyciszenie z dodatkowym szumem (subiektywnie) audio na wyjściu.
Ale jak zamiennie, to nie powinno być problemu, będzie ładnie widać w audacity.
Czy będzie szybciej  niż przez APE/AspeQT to inna bajka.
Ogólnie fajna, niestandardowa zabawka.
Program na PC też będzie taki prosty?
Patrząc na to co jest "nakombinowane" w toolsach Fuji do obróbki waw do cas w turbo...

14

qba: jaki jest tego sens, w dobier sio2pc?
imo wiekszy sens ma prosty program czytajacy raw sectory i slacy go po sio, niz po audio...
tak jak pisze lamiel - problem przekombinowales chyba ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

15

Nie każdy ma sio2xx. Tu chodzi tylko i wyłącznie o konwersję dyskietki na ATR w celach archiwizacyjnych.

Pozostaje jeszcze problem jak sobie ten programik (jak już powstanie) ściągnięty z sieci przenieść na Atarkę. Najprościej będzie chyba przez SIO2PC ;)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

17

qba: ale sio2pc to wydatek wielkosci 10pln. no bez przesady! ;)
Adam++

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

18

zawsze można tak jak starych czasach i programów umieszczanych w gazetach przepisać parę linijek DATA w BASIC-u :D

19

Dlatego pisałem wcześniej, że nawet gdyby sio2pc kosztowało 15zł to nie jest straszna cena. Napisanie programu na Atari i na PC, podłączenie tego do PC (sio2pc też trzeba podłączyć) - czyli może być wymagane zrobienie kabelka to też czas. Czy przypadkiem nie wyjdzie taniej zrobić SIO2PC niż pisać program? Czas też kosztuje - tylko nie każdy to liczy.

20

@qbaHusak: genialne rozwiazanie. musisz jednak ustalic jakis format aby pc-soft wiedzial z jakiej wielkosci sektorem pracuje. pewnie tez dlugosc grania jednej probki musi byc ustalony na co najmniej 1-2 linie ekranu.

ciekawe spostrzezenie. dobry pomysl.

---
jesli dyskietka byla dosowa to obraz nie musi byc 1:1, pc-soft moze pieknie taka dyskietke optymalizowac przed zgraniem do ATR

Ostatnio edytowany przez xxl (2012-06-15 10:11:48)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

21

Hej!

Ale Kuba Husak ma naprawdę całkiem niezły pomysł... dokładnie napisał o co chodzi... chodzi o to iż nagle znajduje się jakiś człowiek który ma jakieś soft do zarchiwizowania, wyciąga z szafy atari stację i nie ma nic więcej... musi kupić albo zrobić sobie SIO2PC, może nie ma UART-a, może nie czasu/chęci/ochoty/umiejętności aby zawracać sobie głowę SIO2PC... ostatnio na forum był nawet przykład sytuacji kiedy człowiek chciał udostępnić software odnaleziony po latach:

http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=10076

W takim wypadku używając takiego softu i kabla łączącego wyjście dźwiękowe atari z wejściem (LINE_IN) w PC, takiej konwersji można byłoby dokonać praktycznie bez ponoszenie dodatkowych nakładów finansowych :)

Założenie że programik po stronie Atari ma być możliwie najkrótszy również jest sensowne i wydaje mi się iż właśnie podyktowane jest tym aby można było takie coś przepisać nawet do Atari Basic i uruchomić.

pozdrawiam
Seban

22

A czy byłoby rozsądne wykorzystanie dźwięku transmisji i/o, który przecież i tak jest wyprowadzony na audio out i ładowanie sektor po sektorze w standardowej 19200? Basic co prawda nie ma komunikacji z sio, ale programik asm w ciągu tekstowym byłby krótki i szybki.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

23

O ile przepisanie parunastu linijek w BEJZIKU nie nastręcza problemów o tyle kłopotliwe może być wykonanie nawet takiego trywialnego kabelka dla przeciętnego Kowalskiego nie mającego pojęcia o tzw. kabelkologi ;) DIN5->miniJack 3,5mm to może być wyzwanie, no chyba że interesant będzie miał XEGS to jest w trochę lepszej (?) sytuacji :)
Generalnie jestem za ale to i tak nie rozwiązuje problemu ... bo w sumie jakiego ?

Tak czy inaczej trzeba "zainwestować" czas i parę groszy. Zawsze tak było i będzie. Pomimo to miło jest potestować kolejne "rozwiązanie problemu" :)

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-06-15 11:10:53)

PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

24

Była kiedyś kategoria modemów wykorzystujących zmiany ciśnienia powietrza do przenoszenia informacji pomiędzy komputerem a linią telefoniczną. Podobnie tutaj wystarczy umieścić laptokowy mikrofon w pobliżu głośnika telewizora i liczyć na to, że telewizor (lub dzieci) sąsiada nie są głośniejsze. Zatem argument grzenia "jest nieprawidłowy".
Argument Adama również, bo w poście pierwszym qbahusak pisze, że wykorzystany jest interfejs oko-mózg-ręka, czyli "kopierek krótki, do wpisania w 5 minut w basicu".

Ostatnio edytowany przez epi (2012-06-15 12:30:23)

25

Pisz po ludzku, że chodzi o modemy akustyczne ;) Z tym mikrofonem to zaczyna się już robić całkiem ciekawie :)

Dla dodania pikanterii proponuję zainteresować się TYM. Pamiętacie zegarki TIMEX serii Datalink ? Rolę detektora mogła by spełniać kamerka internetowa, którą podobnie jak mikrofon zainteresowany ma :) Jedyny kłopot może stanowić matryca LCD :cool:, no ale kto podłącza Atarkę nie pod CRT ?

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-06-15 13:52:35)

PIN ready logo