Temat: Kolor Ledów Power FDD w atari ST
Pytanie do kolegów co mieli do czynienia z różnymi modelami ST(F)(FM)(E), czy po kolorze diod led można poznać co to za model i z jakim fdd?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pytanie do kolegów co mieli do czynienia z różnymi modelami ST(F)(FM)(E), czy po kolorze diod led można poznać co to za model i z jakim fdd?
raczej nie można
Nie mam pojęcia, raczej trudno by diody jednoznacznie identyfikowały konkretny model... Ale przecież da się rozpoznać po tabliczce znamionowej i/lub naklejce od spodu komputera.
Moje 1040 STE ma zieloną diodę Power i pomarańczową/żółtą diodę FDD.
Poza tym F przecież rozpoznasz po tym, że ST ma wbudowaną FDD (jest większe), M po obecności gniazda antenowego, E natomiast... Po tabliczce/naklejce lub wersji TOS (1.62 lub 2.06), choć TOS nie musi jednoznacznie określać sprzętu, bo ktoś mógł podmienić na nowszy w ST (bez E) ;)
Ogólnie: w czym problem? :)
Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-06-13 12:48:13)
Pytam, bo spotkałem parę razy na alegroszu wystawionego ST-ka bez podania konkretnego modelu z jednym ogólnym zdjęciem od góry ze świecącymi się ledami lub ich kolor podany w opisie. Po zdjęciu tylnej ścianki potrafię rozpoznać model ale nie napęd fdd (360kB czy 720kB) a też nie zawsze zamieszczają jego zdjęcie. Wiem, że wersja STM jest krótsza ale o nią nie pytałem.
Ostatnio edytowany przez darpajdp (2012-06-13 13:07:54)
A nie prościej poprosić sprzedającego, żeby odczytał z tabliczki/naklejki? :P
Zamiast bawić się w "tęczową autostradę"... :)
Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-06-13 13:08:04)
Z tego co piszecie to jedyne wyjście napisać do sprzedająacego, choć pozostaje problem z fdd czy 360kB czy 720kB, wiem można poprosić o dodatkowe zdjęcia bo to można poznać chyba tylko po zdjęciu.
Ostatnio edytowany przez darpajdp (2012-06-13 13:18:22)
Jeśli chodzi o diody power to widziałem czerwone i zielone. Jeśli chodzi o flopa, to tylko pomarańczowo/żółte. Wydaje mi się (ale nie mam nic na potwierdzenie tej tezy) że czerwone były używane we wczesnych modelach (pewnie Tramielom zostało po serii XL/XE i nie mogli pozwolić żeby się zmarnowało), później były zielone.
Jeśli chodzi o rozpoznawanie modeli to wydaje mi się też, że starsze modele miały obrócone gniazdo zasilania o 180 stopni.
Jeśli ktoś się nie zna, to model ST/STE chyba najprościej rozpoznać po chinchach audio pod włącznikiem. Są: STE, nie ma ST.
Mam STFM-a z dwoma czerwonymi(pomarańczowymi) diodami led z FDD 360kB. Czy ktoś może potwierdzić, że dwie czerwone diody oznaczają FDD 360kB?
NIE, nikt Ci tego nie potwierdzi, bo się nie da ;) Dioda to dioda i tyle, powodów takiego czy innego koloru może być mnóstwo, choć pewnie jest jeden główny: najtańszy w danym czasie dostawca ;)
po chinchach audio pod włącznikiem
A nie obok?
Pod: http://www.google.pl/imgres?hl=pl&s … ,s:0,i:134
Najlepiej to wsadzić do stacji - dyskietke 1.44 (sprawną, najlepiej nową) z zaklejonym otworem i ja sformatować pod tosem... jak pójdzie w 360 lub 720 to wiadomo że napęd sprawny... i z jakim mamy do czynienia. Jak nie pojdize formatowanie to znaczy ze jest zdechły.
Chyab ze się mylę ?
chyba tak ;->
Najlepiej to wsadzić do stacji - dyskietke 1.44 (sprawną, najlepiej nową) z zaklejonym otworem i ja sformatować pod tosem... jak pójdzie w 360 lub 720 to wiadomo że napęd sprawny... i z jakim mamy do czynienia. Jak nie pojdize formatowanie to znaczy ze jest zdechły.
Tylko powiedz jak to zrobić na odległość albo jak wytłumaczyć to przeciętnemu handlarzowi "śmieci z Niemiec" sprzedającemu na alegroszu?
Nagraj filmik.... jak to się robi :)
Nagraj filmik.... jak to się robi :)
Ale ja się wstydzę pokazywać ;)
Ostatnio edytowany przez darpajdp (2012-06-14 09:51:15)
Łapy umyj, paznokcie wyczyść i kręć do łokcia, nie wyżej :)
Nie można zakładać że góra, dół obudowy oraz płyta i FDD są wszystkie z oryginalnego kompletu. Mogło się zdarzyć że z różnych powodów zostały pozamieniane. Tak więc rozpoznawanie po kolorach diód to słaby pomysł, nie można nawet na 100% bazować na logo z górnej budowy, już prędzej po tabliczce z dolnej obudowy, ale też nie zawsze. Sam kupiłem niby Mega 4 (tak było na górnej pokrywie), które okazało się Mega 1 z podmienioną górą obudowy.
Łapy umyj, paznokcie wyczyść i kręć do łokcia, nie wyżej :)
A ja głupi myślałem, że od pasa w dół ;)
uicr0Bee masz rację, jak nie ma plomby gwarancyjnej to tak może być jak piszesz a i w serwisie mogli namieszać. Czyli na aukcjach zazwyczaj kupujemy kota w worku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.082 sekund, wykonano 9 zapytań ]