Cóś mniej niż luźno związane z atarynkami, ale wiem że co poniektórzy takie ustrojstwa stosują do przeróbek obudów, wiercenia płytek etc.
Za 25 zeta w ramach "tymczasówki" kupiłem w miejsce ubitego* Dremela 395(typ 5), miniwiertarkę/szlifierkę Ferm DCT-160 (zdaje się że to z grubsza to samo co stary FCT-160, tyle że w gumowanej ergonomicznej - niestety... - obudowie i regulowanymi w nieco szerszym** zakresie obrotami).
Jutro wczesnym wieczorem idę odebrać.
Możliwe że człowiek ma jeszcze parę sztuk na zbyciu(było łącznie pięć), więc mógłbym wziąść dla ew. chętnych z forum, o ile do jutra do jakiejś 16:00 - góra 16:30 by się zadeklarowali.
Grawerki w razie czego nadałbym jako polecony za 8zł60gr(bo chyba nie ma najmniejszego sensu pchać za 15-20 zeta paczką?).
Rozliczylibyśmy się jak już by doszły.
Cena jest stosunkowo niska ze względu na to że to zwroty z uwaloną regulacją obrotów (od razu wchodzi na najwyższe - czyli można sobie w laminacie cieniutkim wiertłem podziubać ew. jakąś blaszkie poszlifować), ale można sobie prosto z tym poradzić (tyle że nie tak prosto jak próbuje wmówić sprzedawca w opisie aukcji - konia z rzędem temu kto skleci najprostszy regulator tak żeby wirnik nie "skakał/rwał" na niskich obrotach).
W zestawie jest min. wałek giętki(nic nie wart i szybko się zużywający) ze stosownym "wieszakiem", przystawka do cięcia wiertłami "frezującymi" (np.w gipskartonie - to o ile chcemy szybciutko zalepić wnętrze maszynki ;)), mniej lub bardziej(stawiam na to drugie) kompletny zestaw koncówek etc.
*Spaliłem wirnik, a cena("sugerowana"...) nowego to 80 zyli, czyli raptem cztery dychy mniej niż za nowiutkiego dremela 200 (dokładnie ten sam stojan i wirnik) ew. dwie dychy więcej niż dałem za używkę tego 395, czyli nie za bardzo jest sens kupować.
Przewijać mi się nie chce (nie dosyć że uzwojenie jest częściowo zalane jakąś żywicą, to na dodatek co do zasady nie zabieram się za wirniki które trzeba wyważać...).
**ale w starszym jak i nowszym modelu zakres ten (od dołu) jest absurdalny, bo czy 10k czy 15k to i tak zdecydowanie za dużo do wielu operacji.
wszystkie trzy strony świata