Temat: 6502 vs 6809
http://hackaday.com/2012/04/04/giving-a … d-upgrade/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://hackaday.com/2012/04/04/giving-a … d-upgrade/
A to dobre. Zastanawiałem się nad tym, czy ktoś coś takiego kiedyś zmajstruje i voilà - jest :)
Wg mnie 6809 to najmocniejszy ośmiobitowiec w historii. Trudno powiedzieć czy w wydajności, bo średnią liczbę cykli na rozkaz raczej ma większą niż 6502, ale rozkazy ma o wiele potężniejsze i w rezultacie możliwe, że te same zadanie można wykonać na nim w mniejszej liczbie rozkazów. Trzeba byłoby zaimplementować na nim jakiś nietrywialny algorytm i się przekonać. Teraz już jest do tego platforma.
Sledze ten projekt od poczatku i nawet dostalem gdziestam creditsy :)
http://liber809.blogspot.com
Doczytałem, że facet rozdał już kilka prototypów. Wygląda na to, że niedługo trzeba będzie uaktualnić jakiś emulator ;)
najpotężniejszy 8 bitowiec to 68008 :)
No to teraz, kto sportuje "I, Robot" (ja wiem, że poza prockiem tam jeszcze trochę hardware'u było :)) )
Na oko możliwości zbliżone do 65816. Wolałbym 65816. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hitachi_6309
http://en.wikipedia.org/wiki/WDC_65816/65802
"na oko" 8bitowy 6x09 ma mozliwosci zblizone do 16bitowego 65816
65816 jest chyba mocniejszy, ale poniekąd aspiruje do bycia 16-bitowcem (16 MB pamięci adresowej itd), a 6809 jest jednak bardziej 8-bitowy (ale trudno tu dyskutować, bo granica jest bardzo nieostra). Siła 6809 drzemie w jego funkcjonalności. Lista rozkazów jest nawet bardziej ortogonalna niż 6502, bo większość rozkazów ma bardzo rozwinięte "adresowanie rozszerzone", dzięki któremu można pisać kod w pełni relokowalny. Niestety płaci się za to większą (niekiedy monstrualnie) liczbą cykli.
Granicę 8/16/32/64 bity zwykło się stawiać na podstawie architektury wewnętrznej - szyny nie mają tu nic do rzeczy (na pewno nie adresowa, jeszcze danych jak mogę, ale patrz 386SX (32-bity, 16-bit szyna danych) ). Czyli jaką szerokość mają rejestry użytkowe i na jakich słowach (czy bajtach) operują rozkazy. Jeśli przetwarzasz wartości 16-bitowe i takie masz rejestry to jest 16-bitów. W przypadku 65816 sprawa jest jasne (cyt. "16-bit ALU, accumulator, stack pointer and index registers.") . 63/6809: już niekoniecznie: "There are two additional 8-bit accumulators, E and F. These can be concatenated to form a 16-bit accumulator called W. The existing 6809 16-bit accumulator, D, can also be concatenated with W to form a 32-bit accumulator Q. (Presumably standing for "Quad")." Czyli można by powiedzieć, że jest 32-bitowy? To zależy jak duże wartości może czytać i odkładać do pamięci:
1. Czy jest w stanie pociągnąć do takiego połączonego rejestru całe słowo
2. Czy może na nim wykonywać jakieś operacje np. arytmetyczne czyli jaka jest szerokość ALU
W zasadzie to ten drugi punkt nazwałbym decydującym.
6809 ma LDD i STD do przesyłania 16-bitowego akumulatora z i do pamięci, jak również ADDD, SUBD i CMPD, które na nim liczą. Spełnia kryteria 1 i 2, zatem jest 16-bitowy, tak? :)
Więcej operacji na D pojawia się w 6309; pojawia się też LDQ i STQ do 32-bitowych przesłań oraz m.in. DIVQ, który dzieli 32-bitową wartość w Q przez argument.
Bardzo fajny projekt, niemniej 65C816 byłby fajniejszy, bo można na nim uruchomić większość kodu z 6502.
6809 ma LDD i STD do przesyłania 16-bitowego akumulatora z i do pamięci, jak również ADDD, SUBD i CMPD, które na nim liczą. Spełnia kryteria 1 i 2, zatem jest 16-bitowy, tak? :)
Skoro ma 16-bitową architekturę, to jak najbardziej. Ale z tego co widzę to hybryda by tu pasowała :)
Według tych kryteriów 6809 i Z80 są 16-bitowe, a 6309 i 68000 32-bitowe.
68000 był reklamowany jako 32-bitowy procesor
Więcej operacji na D pojawia się w 6309; pojawia się też LDQ i STQ do 32-bitowych przesłań oraz m.in. DIVQ, który dzieli 32-bitową wartość w Q przez argument.
no nieźle, dzielenie 32bitów w 34 cykle, wychodzi na to że 68000 ze swoim dzieleniem w 156 cykli jest 5 razy wolniejsze niz 6809
xxl: To tak jakby wstawiono ci nowe serce, które potrafi pompować krew 2x wydajniej (a więc niewątpliwie jest to osiągnięcie), z tym zastrzeżeniem, że wymaga innego składu krwi, albo nie będzie pompować w ogóle. To na kiedy zapisać pana na operację? :)
Ostatnio edytowany przez epi (2012-04-27 20:01:39)
- nie chce serca od konia (6809) chociaz moglbym biegac szybciej, skakac dalej; owies, otwarte przestrzenie, kobylki ;-) - ale i tak uwazam ten przeszczep za dokonanie nie lada,
- sztucznego serca tez nie chce (65816) wyrosna mi skrzydla ktore nie sluza do latania, bede mogl jesc mieso ale nie przyprawione, pic tez... ale wode. przestrzegac scislej diety zeby serducho nie stanelo, na wlasne zyczenie?
pozostane przy swoim :-)
To może już lepiej zrobić całkowicie nową platformę? Mamy tutaj kilku genialnych użytkowników, chociaż pewnie na nowoczesnych układach byłoby lepiej no i ostatecznie większość mogłaby się spytać po co.
Ale chodzi Ci o taka kompatybilna z Atari? Jest FireBee - moim zdaniem lekka porazka - ktos wie jaka jest kompatybilnosc z prawdziwym Falconem? Porazka jest cena - nie ma problemu kupic oryginal za te pieniadze.
A co do 8-bit Atari to Candle wlasnie zaczal cos takiego:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9791
Firebee nie jest kompatybilne z falconem i nigdy być nie miało. To nowy komputer zapewniający zgodność na poziomie OS.
@wieczor o tym projekcie od Candle to wiem - sam się tam zaoferowałem z pomocą.
Firebee nie jest kompatybilne z falconem i nigdy być nie miało.
To tym bardziej niech sie z tym w dupe ugryza :)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.092 sekund, wykonano 11 zapytań ]