Amiga 1000 była ciekawostką? Hmmm... Pewnie, że nie sprzedawała się jak A500 - to tak jak Fabia i Superb - cena kształtuje wielkość sprzedaży. Dodatkowo A1000 była jeszcze konstrukcją niedorobioną (mało powiedziane :P) ALE - była pierwszą Amigą i to ONA właśnie spowodowała, że o tej MARCE sie mówiło. Pewnie nawet nie wiele osób wiedziało, że to właściwie powinno się nazywać Commodore A500, no ale grunt to sexy name :)
A3000 miała to czego brakowało A1000, czyli cpu, pamięć i dysk na miare swojej grafiki. Rybka mnie ile mhz/bitów miał dostęp do pamięci, no ale rozumiem, że dla niektórych z Was suche fakty techniczne się liczą. Ja jak zobaczyłem pierwszy raz na oczy A3000 w akcji zawiesiłem się na długi czas. Nie pamiętam już co to było, ale nazwałbym to super deluxe paint, który zrywał czapki z głów.
A500 to tani, a na pewno duużo tańszy od A1000 kompik z niemal identycznymi parametrami. Może i szok - nie umniejszam mu, ale jednak mógł pokazać po dwóch latach, co najwyżej to co A1000 już pokazała. Fakt, że w mniejszej obudowie i cenie konkurencyjne do 1040stfm.
A3000 pojawił się jako prototyp póżnym 1988, ale nie znam historii czemu tak długo nie odbył się release tej maszyny :/ Może wyczekiwali na ruch Tramiela :P
Ostatnio edytowany przez dynamike2010 (2012-04-10 19:39:07)
/l\tari