Temat: Atari 130XE jak obsługiwać krok po kroku
witam
mam takie cudo jak Atari 130XE, stary monitor, stacja dyskietek LDW SUPER 2000
monitor działa, jak podłączyłem go do atari to też działa, komendy da się wpisywać, ekran pokazuje prawidłowo
jak mam sprawdzić, czy stacja dyskietek działa ?
też mam ją podłączoną pod atari, świecić się świecą lampki, coś tam się odzywa, jak odpalam jest 00, po kilku sekundach wskakuje 39 - dobrze ? i jeszcze:
po 1. mam dyskietki i nie wiem, którą stroną je wkładać, żeby stacja odczytywała zawartość - jak wkładam tak, jak do kompa się wkłada (wycięciem do przodu) to nic się nie dzieje
po 2. czy po włożeniu dyskietki i zamknięciu blokady coś trzeba wciskać ? są przyciski: protect, drive type, track, error
po 3. jak inaczej mogę sprawdzić czy to działa ? długo w ogóle trwa wczytanie zawartości dysku od momentu włożenia ?
robię porządki i chcę sprawdzić czy to działa. Jest ktoś, kto zna to urządzenie i może mi pomóc ? dodam, że wszystko jest prawidłowo podłączone, wszystkie kable są (tak mi się wydaje: kable zasilające, połączenie monitora z komputerem okrągłe i podłaczenie stacji dysków z komputerem takie prostokątne - wszystkie ?)
jeśli zdublowałem temat, to proszę o pomoc w przekierowaniu do odpowiednich źródeł, bo szukam już drugi dzien i nie mogę znaleźć
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez adasiek (2012-04-06 13:13:59)