Temat: ide plus 2.0 + slight sid

Nie trybi mi za dobrze slightsid z ide plus ... obojetnie czy wsadze go do carta w xegsie czy w ide .... gdy odpalam muzyke w programie to albo jest cisza, albo cisza i po chwili bardzo ciche granie sida albo cisza i glosne granie sida albo cisza i dziwne popierdywanie ;-)
Jak cos moge nagrac filmik....
Niewiem gdzie szukac winnego ;p
Seban, Draco, Simius lub XEGS (Candle) ? ;-)
Wskazani proszeni są o pomoc ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

2

Odp: ide plus 2.0 + slight sid

A jak w innym Atari???

3

w Slight SID żadnej wielkiej filozofii nie ma... zapis $d500-$d57f jest przechwytywany przez PSP w MCU.
Slight SID z portu carta używa linii ~CCTL, D0-D7, A0-A7, R/W i Fi2. Wygląda na to jakby ten zapis się nie udawał po wpięciu IDE+.

Czy ty to masz na tym kilometrze kabla i podpięte przez to dodatkowe złącze Centronics w swoim XEGS?
Ja sprawdzałem w kilku Atari i nie napotkałem tego problemu, co nie oznacza iż żaden problem nie istnieje.

Ostatnio edytowany przez seban (2011-11-08 21:28:04)

4

Seban luknij na filmik w innym watku ... mam slighsida podlaczonego przez ten kilometrowy kabel wetkniety do czranej obudowy i dziala... ale gdy do niej podlacze ide plus ... to nie ma znaczenia czy wetkne carta do niego czy do zlacza xegsa robi sie zonk....

5

to ja zapytam inaczej... czy IDE+ coś zajmuje na $d500-$d5ff?

6

podlaczylem ideplus , slighsid'a i sio2sd do 130XE... no i tam chodzi....
No i teraz badz tu mądry :-)

7

seban napisał/a:

czy IDE+ coś zajmuje na $d500-$d5ff?

O ile mi wiadomo, to nie.

KMK
? HEX$(6670358)

8

Obstawiałbymchyba na to ze moze ideplus nie lubi mojego xegsa no i Ultimate ;/ lub szkodzi mu ze te przewody w kablu sa wyprowadzone paręnaście cm.
Może Simius kiedyś znajdzie czas zeby to przeanalizować ;-)

9

no u mnie z ultimate działa. mogę spróbować sprawdzić z ide+ ale jakoś mój egzemplarz (IDE+) nie lubi się z ultimate.

10

No z ultimate tez u mnie działa :-)
Jakbys sprawdził jeszcze dodatkowo z IDE+ to bylo by fajnie:-)

11

Stryker, a "External cartridge" masz w menu IDE+ na "on" czy na "off"?

KMK
? HEX$(6670358)

12

Udało mi się uruchomić wreszcie slightsid'a na xegsie z ultimate i ideplusem... problemem była chyba konfiguracja w configu sparty ale mniejsza z tym.
Po uruchomieniu programu i wskazaniu sid'a ...zaczyna grać po czym na ~ sekunde robi sie przerwa (w tym czasie dysk 2,5 cala który mam w ideplusie pyknie dwa razy) i muzak gra dalej... można to jakoś wyeliminować ? Czemu tak się dzieje ?
Przykład na filmiku: http://stryker.pigwa.net/xegs/sid.avi
Wina dysku ? (Kupiony "nowy" bez badów itp...)

13

tak samo mam na leciwym laptronie z winxp i plajerze muzy :D

w temacie to wyglada jakby atarka dostala sygnal obslugi przerwania IRQ.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

14

Interfejs IDE+ nie generuje przerwań, więc jedyna możliwość, żeby wstrzymał na chwilę pracę komputera, to (poza procedurą inicjalizacji) odwołanie do SIO. Czy dane do muzyczki znajdują się na dysku?

Ostatnio edytowany przez Simius (2011-11-21 22:25:45)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

15

Program i muzyczki ida z dysku ideplusa

16

W takim razie jedyne, co można zrobić, to zadbać, żeby pliki nie były pofragmentowane i żeby nie było sytuacji, że komputer pobiera z dysku do pamięci większą porcję danych, a potem następuje kilkusekundowa przerwa. Dyski dla oszczędności energii potrafią w takich okolicznościach przechodzić w tryb spoczynku, z którego wyjście chwilę trwa, bo robią rekalibrację.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

17

Stryker, na filmiku, który wkleiłeś, nie widać, żeby podczas tego zacięcia się playera błysnęła lampka aktywności dysku. Czy ona nie błyska, czy tego po prostu nie widać tylko na filmie?

KMK
? HEX$(6670358)

18

Tu masz nowy filmik: http://stryker.pigwa.net/xegs/sid_blad.avi
Podczas zaciecia lampka nie błyska...
No i pojawił się tez zonk... gdy podlaczam ideplusa i dodatkowo jeszcze sio2sd...
Zaczynaja sie jazdy z dzwiekiem ;-) (slychac na filmiku)
Moze sam program cos "psuje" ? http://stryker.pigwa.net/xegs/SIDPLAY1.XEX
Tak wiec Simius... bez twojej pomocy sie raczej nie obędzie i czekam na jakiś "wolny termin" ;-)

Ostatnio edytowany przez stryker (2011-11-22 00:52:15)

19

Dobra chyba znalazłem winnego... 2 tyg. temu wymieniałem zasilacz na PC'towy ;-) sądząc ze bedzie lepiej. Zmierzyłem napięcie ale bez obciążenia... ;/
Teraz patrze to po podłączeniu do Atarki bez dysku i sio2sd z 5,12 V robi się nagle 4,85V ... podmieniłem na oryginalny Atarkowy 2A - i tam cały czas jest 5,08 ... włączyłem slightsida z ideplusa i do tego podłączonym sio2sd i gra... przy tym sekundowym pyknięciu dysku jak na wcześniejszych filmikach nic juz nie zacina....
Musze poszukać innego zasilacza od grzyba bo ten 2A "by Atari" - to będzie na dłuższą metę chyba za słaby ?

20

Zasilacze od PC są wielkie i ciężkie. Ostatnio kupiłem mały 3-amperowy zasilator na alledrogo i spokojnie daje radę z komputerem, rozszerzeniami, IDEą i kartą CF.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.