Odp: 1040STE i co dalej ?
jedynie animacja jest ciu szarpiąca np scrol ekranu w grach
To już wada samego ST :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
ABBUC Software 2024 - wyniki Ukazały się wyniki tegorocznego ABBUC Software Competition
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jedynie animacja jest ciu szarpiąca np scrol ekranu w grach
To już wada samego ST :D
50Hz/60Hz jest przełączalne programowo wpisem do jednej komórki pamięci i każde ST/STE to potrafi. IIRC TOS odpowiednio przy starcie to inicjalizuje.
Jury na innym lcd droższym animacja jest bezbłędna. Poszukam innego monitora na tego już mam amatora do atari xl/xe bo w tym wypadku sprawdza się wybitnie należy jedynie zmniejszyć sharpnes na minimum i obraz bajka. :)
ps. rozumiem że mam szukać tv lcd z częstotliwością pracy od 50hz w zwyż? nie może być od 60hz bo to może nie łapac wtedy pal50 dobrze myślę?
Ostatnio edytowany przez secon (2011-10-20 08:06:55)
Jury na innym lcd droższym animacja jest bezbłędna.
Jurego nigdy nie słuchaj i o nic nie pytaj, bo on się zupełnie na niczym nie zna.
No chyba, że kupisz Falcona. To _może_ wtedy. :)
Secon, mylisz dwie rzeczy. Częstotliwość sygnału VSYNC (ramka) i odświeżanie w monitorze. Tak jak już mówiłem, wszystko zależy od jakości skalera. Zauważ, że monitor z tunerem ma rozdzielczość 1366x768, 1680x900 lub 1920x1080 - mogą być inne, w zależności od proporcji, 2-3 lata temu były monitory 16:10, teraz zwykle są 16:9 i mają rozdzielczości j.w.
Teraz zwróć uwagę, że urządzenia PAL, w tym Atari, nie dostarczają sygnału o takiej rozdzielczości. Obraz musi zostać przeskalowany w górę (upscaling) do natywnej rozdzielczości monitora. Niektóre układy robią to dość wolno (te tańsze) - stąd smużenie i "mulenie". Jeśli kupujesz tani, budżetowy monitorek, to tak niestety będzie.
Ostatnio edytowany przez Duddie (2011-10-20 08:19:31)
Jury na innym lcd droższym animacja jest bezbłędna.
Tak, ja wiem :P Mój tekst był szyderstwem odnośnie ST i jego super układów odpowiedzialnych za scroll i sprite'y :]]] Tyle, że po rozkręceniu obudowy nie zauważysz ich bo są wykonane w nanotechnologii :]]]]]
jury, hehe no tak :)
Duddie, zamierzam kupić asusa 22" 1920x1080 mam nadzieję że skaler będzie lepszy. Chociaż full hd musi mieć lepszy i szybszy skaler niz hd ready.
Towazysz As... sugeruje ten MONITOR TV ASUS 22T1E że jest naprawdę dobry.
Specyfikacja
Panel TFT-LCD Panel Size: 21.5" widescreen
True Resolution: 1920x1080
Pixel Pitch: 0.248 mm
Brightness(Max.): 300 cd/m²
Contrast Ratio (Max.): 20,000:1(ASCR)
Display Colors: 16.7 million colours
Viewing Angle (CR≧10): 170°(H)/160°(V)
Response Time: 5ms
Cechy TV
Broadcast System: DVB-T, PAL / SECAM
Teletext: 1000 pages
Electronic Program Guide (EPG): Max. 7 days
Parental Control
Auto Programme
CI Slot
Cechy Wideo
SPLENDID™ Video Preset Modes (4 modes)
Color Temperature Selection (4 modes)
Noise Reduction
HDCP Support
Aspect Ratio Control (5 aspect-ratio modes)
Cechy Audio
Stereo Speakers 7Wx2 stereo RMS
Balance
Preset Sound Modes (5 modes)
Equalizer (120Hz-12,000Hz, 5 band)
Automatic Volume Control
Virtual Surround Sound
Wygodne klawisze funkcji
SPLENDID™ Preset Mode Selection
Input Selection
Auto Adjustment
Volume Adjustment
Wejścia / Wyjścia
TV Signal Input: IEC x1 (Digital +Analogue TV)
Common Interface
PC Input: D-Sub & HDMI
PC Audio Input: 3.5mm mini-jack
Video Input: HDMIx2, Component (Y/Pb/Pr), Composite, S-Video, SCART x2(1: RGB & CVBS; 2: Y/C)
Video Output: SCART (1: RGB & CVBS; 2: Y/C)
AV Audio Input: HDMIx2, RCA R+L
AV Audio Output: RCA R+L, optical S/PDIF
Earphone Jack: 3.5mm mini-jack
Częstotliwość sygnału
Analog Signal Frequency: H: 30 - 82 kHz, V: 50 - 76 Hz
Digital Signal Frequency: H: 30 - 82 kHz, V: 50 - 76 Hz
Zużycie energii
Power Consumption: 75 W
Power Saving Mode: < 1 W (DPMS mode)
Projekt mechaniczny Chassis Color: Black
Tilt: +15° ~ -5°
Bezpieczeństwo
Kensington Lock
Wymiary (szer. x wys. x dł. mm) Phys.Dimension(WxHxD): 540.6 x 438.5 x 191.2 mm
Box Dimension(WxHxD): 594 x 543 x 147 mm
Waga
Net Weight (Esti.): 6.2 kg
Gross Weight (Esti.): 7.5 kg
Akcesoria VGA cable, audio cable, power cord, remote controller, AAA batteries x2, quick start guide, support CD
Regulation Approvals
CE, CB, Gost-R, WEEE, RoHS, WHQL
Ostatnio edytowany przez secon (2011-10-20 10:52:09)
Tak, ja wiem Mój tekst był szyderstwem odnośnie ST i jego super układów odpowiedzialnych za scroll i sprite'y :]]] Tyle, że po rozkręceniu obudowy nie zauważysz ich bo są wykonane w nanotechnologii :]]]]]
Secon: Jak widzisz, nie przesadziłem ani trochę, pisząc o indolencji i umysłowej impotencji Jurego.
Sytuacja zawsze wygląda, jak ta powyżej, czyli w skrócie:
>>> To już wada samego ST
secon
>> na innym lcd droższym animacja jest bezbłędna.
Jak widać jury kolejny raz się zbłaźnił, ale już usiłuje to zatuszować i przerobić na wątpliwej próby żart, jak ta żenada w poście nr 106. Oczywiste jest, że jego tekst nie był żadnym "szyderstwem" tylko tradycyjną już durnotą i nieznajomością tematu.
Życzę miłego dnia.
jury, hehe no tak :)
Duddie, zamierzam kupić asusa 22" 1920x1080 mam nadzieję że skaler będzie lepszy. Chociaż full hd musi mieć lepszy i szybszy skaler niz hd ready.
Towazysz As... sugeruje ten MONITOR TV ASUS 22T1E że jest naprawdę dobry.
tak potwierdzam!
Monitor działa pięknie z atari xe po s-video i z Falconem po rgb !!!! jak i vga !!
Najbardziej mi się podoba że działają na nim demka 060 Falconowo amigowe po vga (AdamK już wie że na jego tv lcd nie wszystkie demka060 po vga działają)...
Nie wiem jak działa ten tv ze współczesnymi sprzętami bo używam go tylko z Atari :P
Ma między innymi 2xscart jeden pełny 2gi nie :(
Fakt że SpaceHarrier wygląda na nim trochę dziwnie z odległości 10cm, ale tak z 50cm jest extra :P
Ostatnio edytowany przez AS... (2011-10-20 12:36:25)
A ja się zapytam, czy włączony został 'console mode'? Wiele TV LCD opóźnia normalny sygnał aby go 'wygładzić' żeby dobrze wyświetlał, co jednak powoduje opóźnienia w wyświetlaniu obrazu z konsoli, co w trakcie grania może być nie do zaakceptowania. Dlatego większość TV ma tzw. 'console mode' gdzie wszelkie ulepszanie jest wyłączone.
Nie mam pojęcia...
Gram na nim w yoompa, moonpatrola, spaceharriera,roadrace i inne takie tam.
Quaka na Falconie060 też działa świetnie na nim po vga.
Jutro przetestuje przełacznik od Duddiego vga/scart do Falcon-a oraz parę innych nowych zabawek do Atari :P
Obecnie to chyba najlepsze nowe rozwiązanie do Atarek za 600pln :)
Ostatnio edytowany przez AS... (2011-10-20 12:38:53)
o indolencji i umysłowej impotencji Jurego
Ile razy betonie jeden mam Ci pisać że jestem jury a nie Jury! :P
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 31#p126731
I nie obrażaj nam się tak na to że zawsze wrzucę jakiś tekst na Twoje ulubione ST :P
Jakbyś nie znał mojego podejścia do ST?
Jak zapomniałeś to daj znać, przypomnę :D
>> na innym lcd droższym animacja jest bezbłędna.
I jak już analizujesz czyjeś mądrości, to pamiętaj ( taka dobra rada :P ) bierz pod uwagę całość wypowiedzi, TO WAŻNE!. Nie napisałem:
"To już wada samego ST"
tylko:
"To już wada samego ST :D"
Ta drobna różnica wnosi dużo.
A, i nie martw się o moją znajomość linii 16-bit, coś tam o nich kiedyś słyszałem, hiehie.
Ostatnio edytowany przez jury (2011-10-20 12:55:30)
Eee tam, przecież to nie było na poważnie; zapytaj Mono - wczoraj mu już pisałem, że coś ostatnio zbyt długo Z JURYM SPOKÓJ, i że muszę coś z tym zrobić. :)
PS: Moje podejście też nie uległo zmianie :) - gdyby na Amigę były takie programy jak te na ST, które wyciągają zeń 400% normy, to by Amiga już dawno latała w kosmos.
Moje też nie było oczywiści na poważnie, ale już dawno na forum nie rzygaliśmy na siebie ;) więc stwierdziłem że jest ku temu dobra okazja, hyhy.
A co do Amigi i kosmosu, to ja akurat uważam że jej się udało na rynku gier ;) To co np. zrobili z Elfmania i Lionheart to Amiga killer od Atari chyba nawet w najbliższych czterech wiekach nie będzie w stanie nic podobnego zaprezentować :D
Ostatnio edytowany przez jury (2011-10-20 13:50:58)
Elf na ST(E?) też jest niezgorszy.
Znaczy rozumiem że takiego Lionheart'a porównujesz do Elf'a ;) Aha :D
Oczywiście. Ogólnie wiadomym jest, że niczym się od amigowej wersji nie różni (na niekorzyść). Bo różnice 'in general' oczywiście są. Jak zwykle - w końcu to inna platforma.
AS... czy masz mozliwość podłączenia do tego tv Atari ste po kblu RGB? I czy możesz mi sprawdzić jak chodzi mysza w Tosie?
NIe sprawdzę bo nie mam atari at/ste :( Mam tylko małe Atari 130xe i Falcona.
I falcon działa z tym tv lcd w trybie rgb, nawet z przełącznikiem Duddiego!!!!!
Ale podłączasz go do scarta? i nie smuzy myszka w tosie?
http://allegro.pl/atari-1040-ste-sprawn … 30931.html
Kto kupił ? Przyznać się :)
Ale podłączasz go do scarta? i nie smuzy myszka w tosie?
nie! nic nie smuży..
tylko że ja nie używam oryginalnej myszki Atari bo to masochizm w czystej formie tylko myszki optycznej na usb :P
podłączonej do Falcona.
Super że nie smuży, ja także używam myszki optycznej z przejściówką to zupełnie inny standard pracy. Pytam bo na jednym tv lcd myszka w tosie chodzi dobrze a na drugim innym chodzi jak zmulona i taka dziwna jakby inerlace na kursorze był. Tak jak koledzy mówili że słaby skaler może być. Ale już niebawem kupuję tego cudnego asusa którego masz?
grzeniu, ja kupiłem tego STE a co licytowales tego sprzeta?
Ostatnio edytowany przez secon (2011-11-22 06:43:34)
Duddie, czy wiesz może i czy jest taka wogóle mozliwość wymiany gniazda DIN13 w STE? Czy sa gdzies takie jeszcze dostepne, bo ja trochę za Twoja pomoca polutowałem te gniazdo ale nadal niektóre blaszki się ruszały i mam tak że ruch gniazda ma wpływ na jakość obrazu.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.101 sekund, wykonano 15 zapytań ]