Temat: SlightSid żyje ;]
Żyje i gra...na zmodyfikowanym programie Świętego...
Na zdjęciu wersja poglądowa , złożona przez Candle'a
Lista chetnych ? Zeby Sebana zmobilizować ;D
Ostatnio edytowany przez stryker (2011-10-07 15:38:20)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Żyje i gra...na zmodyfikowanym programie Świętego...
Na zdjęciu wersja poglądowa , złożona przez Candle'a
Lista chetnych ? Zeby Sebana zmobilizować ;D
Ostatnio edytowany przez stryker (2011-10-07 15:38:20)
Ja bym chciał wersję do ST :)
hm, what is it, eprom burner?:)
przeca to fejk ;)
Hej!
Żyje i działa. Gra bez problemu. XXL i Stryker otrzymują zgodnie z wcześniejszymi obietnicami po gratisowym egzemplarzu.
Właściwie to wszystko dzięki Candle, to on mnie zmotywował do zakończenia projektu.
Co do funkcjonalności produktu. Projekt został bardzo uproszczony. Obecnie SID widoczny w obszarze $d500-$d53f (początkowo było to $d500-$d5ff, ale dwie poprawki i mamy obszar ograniczony do $d53f, tak aby się nie gryzło np. ze Sparta DOS X). W chwili obecnej firmware umożliwia tylko zapisy do rejestrów SID-a. To wystarcza aby odgrywać pliki SID ;) Jeżeli będzie potrzeba to firmware będzie można rozbudować jednak nie sądzę aby to było potrzebne.
Jeżeli jesteście zainteresowani seryjną produkcją dajcie znać, musiałbym oszacować zapotrzebowanie, wtedy będę mógł określić koszty a co za tym idzie cenę wersji finalnej.
pozdrawiam
Seban
Ostatnio edytowany przez seban (2011-10-07 13:35:25)
Seban ja juz czekam na listonosza... od paru lat ;p
Warto by bylo tez cos napisać na Atariage...
Obsluguje toto dwa rodzaje sid'a ?
No i czy bedzie wersja stereo ;-)
Ostatnio edytowany przez stryker (2011-10-07 13:37:13)
Ja bym chciał coś takiego zamontowane w środku w kompie. Jeśli będzie, to jak najbardziej w wersji stereo. A jak nie będzie no to mono też będzie fajne.
@stryker: będzie działać z SID6581 jednak wymaga to zmiany kondensatorów w filtrach oraz zwiększenia napięcia z +9V do +12V dla 6581. Wersja produkcyjna będzie miała zworkę i podstawki pod kondensatory tak aby każdy mógł sam sobie zmienić z 8580 na 6581.
A czy zamiast zworki nie można by przełączać tego softwareowo?
Edit: I mieć od razu dwie wersje w urządzeniu?
Ostatnio edytowany przez mono (2011-10-07 14:03:34)
Mono, problem jest w tym że jak ktoś by sobie przełączył na 12V mając włożonego SID-a 8580... to ten SID już więcej by się nie odezwał. w dodatku mógłby nastąpić jakieś ciekawe efekty specjalne ;) jakoś nie spieszno mi do upalenia 8580 aby sprawdzić jak reaguje na +12V :)
Oczywiście. To ja byłbym chętny na dwa urządzenia, jeśli można. Jedno ze starym SIDem, drugie z nowym. W dwóch różnych obszarach adresowych, lub też w jednym obszarze, ale przełączanym jakimś rejestrem.
To chyba nie gniazdo tylko trimpot...
Hej!
SID jest taktowany dokładnie z taką samą częstotliwością jak w C64 czyli 1,08MHz. Jego zegar jest asynchroniczny w stosunku do zegara w ATARI, różnicy w brzmieniu/częstotliwości nie usłyszysz. Złącza widoczne na prototypie to złącza dla programatorów ICSP. Jedno dla mikrokontrolera drugie dla syntezera częstotliwości. Po uruchomieniu prototypów łatwiej mi było mieć je wyprowadzone. W wersjach produkcyjnych te złącza nie będą miały racji bytu :)
Zasila się to wszystko z portu carta nie potrzebuje dodatkowego zasilania. Wyjście audio w wersji proto to mini-jack 3.5mm zamontowany na kawałku kabla. Wersję dla Ciebie i strykera przygotuję aby jack był trwale przymocowany do PCB i nic się nie dyndało na kablach.
A jeżeli pytasz o to niebieskie, to wersja proto ma mini-potencjomentr precyzyjny (tzw. pr-kę) do regulacji napięcia przetwornicy DC/DC podnoszącej napięcie z +5V to +9V/+12V dla toru analogowego SID-a.
Projekt przeleżał dość długo z różnych powodów ale to już rozmowa jak się kiedyś uda spotkać na żywo :)
Ostatnio edytowany przez seban (2011-10-07 14:42:37)
Skoro to nie fejk no to WOW ! Poproszę 2 sztuki w wersji finalnej pcb.
O! Widać że w wersji proto został zastosowany nietypowy uC ! To z pewnością niesie dalsze konsekwencje i niekoniecznie może być dobrym wyborem ;)
Ostatnio edytowany przez grzeniu (2011-10-09 20:31:51)
pic to dno i w wersji final go nie zobaczysz ;P
W sumie minimum jedną sztukę wezmę, może nawet i dwie - żeby mieć dla różnych SID.
Poprosimy również o jakieś wideo, jak działa z Atari.
ja też poproszę 1szt.
1 szt tez dla mnie jak cos ale co z SIdami, ? Z doswiadczenia wiem ze ciezko je dostac a jak juz to za straszna cene.
Mam u siebie z 8 sidów do tego ostatnio na zbiórce dorwałem dwie komody...
Ogólnie za "grosze" kupisz cały komp .... jak dobrze trafisz ;-)
sidy sa pakowane po sztuce w takie duze opakowania
chyba commodore 64 na nich pisze
Kanibalizm na c64, heheh. Wieloletnia wojna skonczy sie bo atarowcy "zezra" commodorowcom sprzet ;) U mnie niestety c64 sie tanio nie kupi, sam musialem wyzebrac sida do SID-BLastera .
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.111 sekund, wykonano 12 zapytań ]