1

Temat: Dema sektorowe :)

Szukam obecnie jak największej ilości sensownych tytułów dem w postaci *.ATR - chodzi o testy nowego ficzera zawartego w testowej wersji BIOS'u do IDE+ (KMK)

Jak na razie względnie biorę pod uwagę tytuły:

sheol, totaldaze, timekepper, top#3, trip6, asskickers, endless dream, out of time, voice of silence collection, zero, bitter reality, overmind, joyride...

W większości zgrywam produkcje z Fandala, bo jest to dość wygodna rzecz, nie ma tam niestety rozgraniczenia na com/exe/xex i atr, więc wszystkiego trzeba szukać z palca a i nie wszystkie tytuły mam w głowie.

Pytanie więc brzmi: co oprócz powyżej wymienionych tytułów programów (czyli dem w tym przypadku) całodyskowych jest warte uwagi? Może mi ktoś polecić konkretne tytuły? :) ... nie chcę po prostu ponownie przez okres dwóch tygodni przeglądać dem i zgrywać ciekawe pozycje odpalając wszystko po kolei :D

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-10-05 16:34:15)

Kontakt: pin@usdk.pl

2

Odp: Dema sektorowe :)

offtopic: bitter reality, overmind (dwie pierwsze strony) i joyride nie zadziałają na 100% :) cool emotion pewnie też nie, total daze też może odmówić współpracy. Z gier Ballblazer cało-dyskowy też nie ruszy, nie wiem czy podobnie nie będzie z Rescue on Fractalus

dema do sprawdzenia:

- dema Quasimodos: Drunk Tank, Delirium Tremens, Ergo Bibamus, Pacem in Terris
- dema Zelax: Ray of Hope, Maze
- Intel Outside by Our 5oft
- Demologicus by Daxey
- Garfield demo by Jakub Husak
- HTT BIG 8-bit demo
- Sweet Illusions
- Halle Project '94
- trzecia strona Overmind by TLB

Gry do sprawdzenia:

- pirates of the barbary coast
- the goonies
- operation blood
- special forces
- sexy six

to tak co mi się przypomniało na szybko :)

Ostatnio edytowany przez seban (2011-10-05 18:34:01)

3

total daze nie ruszy ;)

przechodze na tumiwisizm

4

Wiem, że opisywane przez Was dema sektorowe nie ruszą, wiadomo też dlaczego. Celowo zawarłem je w spisie, by mniej więcej wykazać o co mi chodzi :). Staram się jedynie stwierdzić co działa, co nie działa w celach testowych - no i zgrać sensowne rzeczy na Atarkę tak, by mieć ciekawy zestaw na SillyVenture .. i nie tylko.

Seban - pomijam jednak dema, które istnieją w działającej wersji plikowej - czyli w stylu EB, Numena, Maze, Pacem in Terris itd.

Sporym problemem jak dla mnie jest fakt, iż nie ma możliwości podmiany pliku ATR w czasie działania "pierwszej strony całodysku" - w chwili, gdy widzimy np. txt: "Insert disk 2" a strona 2 nie jest w stanie samodzielnie się zabootować :)- Pytanie do znawców tematu - czy jest to do obejścia z poziomu IDE_BIOS? (Draco? ;) )

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-10-05 20:11:12)

5

Reditus, Timeless Announcement, (co prawda nie dema:) Extract, Energy 1&2, Barymag 1&2 :)

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

6

seban napisał/a:

offtopic: bitter reality, overmind (dwie pierwsze strony) i joyride nie zadziałają na 100% :) cool emotion pewnie też nie (...)

Zupełna racja, wymienione tytuły nie działają. Oraz Koronis Rift, Endless Dream i Muppet Movie.

- dema Quasimodos: Drunk Tank, Delirium Tremens, Ergo Bibamus, Pacem in Terris

Ergo Bibamus nie chodzi.

- dema Zelax: Ray of Hope, Maze

Ray of Hope chodzi.

- Sweet Illusions

Chodzi, póki nie każe sobie włożyć drugiego dysku.

- trzecia strona Overmind by TLB

Chodzi.

Gry do sprawdzenia:

- pirates of the barbary coast

To samo co Sweet Illusions :)

Poza tym z dem chodzą: Explosion,  Extract, Igor (póki nie trzeba przełozyć strony), Lajf, Numen, Out of time, Running Cow, The Top 3, Tit, XL Digital. Oraz pewno różne inne, ale wiem coś tylko na temat tych, które sprawdziłem.

Nie działa natomiast SuperDOS 4.3 oraz oparte na nim produkcje. Pewnie dlatego, że jest tak bardzo super.

Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-10-06 00:00:56)

KMK
? HEX$(6670358)

7

czyli jest całkiem nieźle, bo odsetek dem całodyskowych nie działających z IDE+ jest stosunkowo niewielki, a te - co "mają sens" i nie działają stanowią jednostkowe przypadki :)

... i - tak sumarycznie analizując temat; okazuje się, że pojęcie pt. produkcje "sektorowe" to nie oznacza, że lepsze od plikowych mimo, iż zwolennicy tych pierwszych wytykają same zalety zastosowania takiego właśnie rozwiązania ;)-

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-10-06 00:10:09)

8

Fox napisał/a:

Reditus, Timeless Announcement, (co prawda nie dema:) Extract, Energy 1&2, Barymag 1&2 :)

Huh? Reditus jak najbardziej działa (nawet z podkatalogu w plikach) :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

9

z demek nie wiem ale gierki moze jeszcze takie:

Road Race,
Karateka,
Conan,
Gauntlet

moze jakis button na obudowie interfejsu do cyklicznej zmiany zamontowanej partycji by zalatwil sprawe zmiany dyskietki?

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

10

Road Race i Karateka chodzą, z gierek w ogóle nie działa mi tylko Koronis Rift.

KMK
? HEX$(6670358)

11

Koronis Rift, oraz Eidolon nie zadziała. A "przycisk" do sekwencyjnej zmiany dysku to bardzo dobry pomysł - oczywiście o ile technicznie nie jest to bardzo złożone. Draco? - od strony programowej w połączeniu z SW istnieje taka szansa?

12

Z KMK/IDE zrobi się wtedy SIO2SD :D

Edit: To może zaprojektować coś ogólniejszego jak gdyby "nakładanego" na KMK czy SIO2SD. OIW SIO2SD ma jakieś rozkazy SIO do manipulacji dyskami...

Ostatnio edytowany przez mono (2011-10-06 12:02:35)

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

13

drac030 napisał/a:

Road Race i Karateka chodzą, z gierek w ogóle nie działa mi tylko Koronis Rift.

Być może Koronis Rift dlatego nie działa, że ma własne procedury SIO. Pamiętam, że tak było w Eidolon (też z Lucasfilm). Co ciekawe, jeśli sobie dobrze przypominam, procedury SIO były w jakiś sposób zintegrowane z procedurami VBL. W końcu udało mi się przekonać tę gierkę do korzystania z procedur systemowych, więc (tu do Pina) - Eidolon w mojej wersji zadziała.

Ostatnio edytowany przez Simius (2011-10-06 14:39:56)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

14

Simius napisał/a:

Eidolon w mojej wersji zadziała.

chętnie są z tą wersją osobiście zapoznam ;)-

15

Eidolon ma przecież wersję plikową (autorstwa Simiusa zresztą), więc trudno, żeby ta nie działała. Pewnie Koronis Rift dałoby się przerobić tak samo.

Co do przyczyn - przyczyna w każdym wypadku jest jedna i ta sama: własne procedury szeregowe. Ogólnie co się ładuje, to działa (no, chyba, że po załadowaniu prosi o włożenie drugiego dysku, wtedy kupa).

Ad przycisk: ano rzecz jasna, przydałby się. Mógłby być umieszczony na pseudo-kartridżu wtykanym w wiadomy port. Mogłyby to być nawet dwa przyciski: 1) włącz stronę A, 2) włącz stronę B. Jeśli ktoś coś takiego wymyśli, to ja chętnie dodam do BIOS-u obsługę tego.

Oczywiście możliwa jest zabawa z klawiaturą, typu: jeśli w momencie odczytu sektora wciśnięta jest pewna magiczna kombinacja klawiszy, np. definiowalna w menu konfiguracyjnym, to przełączamy się na "stronę B". Inna kombinacja - na stronę A. Tylko jest niebezpieczeństwo konfliktu, jeśli wczytywany program tę właśnie kombinację klawiszy upodoba sobie do czegoś innego - wtedy trzeba byłoby ją zmienić, a to niewygoda itp. Dedykowany klawisz, taki, o którego istnieniu programy nie wiedzą, byłby lepszy.

Ostatnio edytowany przez drac030 (2011-10-06 16:30:02)

KMK
? HEX$(6670358)

16

Pin napisał/a:

chętnie są z tą wersją osobiście zapoznam ;)-

Proszę bardzo. Nie bardzo wiem, dlaczego nie chce mi chodzić pod Atari800Win. W rzeczywistości fizycznej chodzi normalnie.

Post's attachments

Eidolon.atr 90.02 kb, liczba pobrań: 8 (od 2011-10-06) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

17

drac030 napisał/a:

Ad przycisk: ano rzecz jasna, przydałby się. Mógłby być umieszczony na pseudo-kartridżu wtykanym w wiadomy port. Mogłyby to być nawet dwa przyciski: 1) włącz stronę A, 2) włącz stronę B.

Odpowiem sam sobie: najlepszy jeden przełącznik bistabilny. Wtedy jedno pstryknięcie przełączałoby strony dysku. :)

KMK
? HEX$(6670358)

18

Simius napisał/a:

Proszę bardzo. Nie bardzo wiem, dlaczego nie chce mi chodzić pod Atari800Win. W rzeczywistości fizycznej chodzi normalnie.

U mnie ten ATR nie chodzi, ani z hdd, ani z SIO, ani w turbo, ani w standardzie, ani z włożonym IDE+, ani z wyjętym. Zero.

KMK
? HEX$(6670358)

19

drac030 napisał/a:
Simius napisał/a:

U mnie ten ATR nie chodzi, ani z hdd, ani z SIO, ani w turbo, ani w standardzie, ani z włożonym IDE+, ani z wyjętym. Zero.

W takim razie muszę go przejrzeć na okoliczność przystosowania do mojego komputera, który ma trochę niestandardowych ficzerów. Tyle czasu minęło odkąd to robiłem, że mogłem o czymś zapomnieć.

20

drac030 napisał/a:

Ad przycisk: ano rzecz jasna, przydałby się.

Eee khm. Nie tylko do swapowania dysków :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

21

ciężko dziś z myśleniem u mnie. Dely - nie zakumałem dowcipu. O co kaman - do czego jeszcze ten przycisk zaanektować? :)

22

Wychodzi na to, że za wcześnie się pochwaliłem i Eidolon w tej wersji jednak nie zadziała. Korzysta z rozszerzonej pamięci przełączanej niestandardowym rejestrem pod adresem $D701 (w mojej Atarce siedzi tam VIA) i z dodatkowej pamięci RAM na stronie $D6.

23

jakby co to oprocz buttona tez covox i maly jack polaczony z "audio in" w eci/pbi :p

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

24

Dzięki za tytuły.

Conan - działa (problem polega w zasadzie na "flip disk" ;)-
Demologicus - działa
Eidolon od Simiusa - nie działa (tak samo, jak u Draco) :)
Extract - działa
Garfield - działa
Gauntlet - działa (wersja oznaczona na Fandalu jako "oryginal")
the Goonies - działa
Intel Outside - działa
Operation Blood - wersja "cracked by the Enemy" nie działa, nie wiem jak oryginał
Specjal Forces - działa częściowo. Na fandalu jest plik z dodanym intrem "Clever people" - może oryginał zadziała
Timeless - nie działa

:)-

seban napisał/a:

dema Quasimodos: Drunk Tank, Delirium Tremens, Ergo Bibamus, Pacem in Terris

wszystkie te dema są w plikach, więc tego nie sprawdzam... bo nawet jak szukam to plikówki znajduję ;)-

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-10-07 13:50:39)