26

Odp: Internet - oprogramowanie dla ST(e)

AS... napisał/a:

A ja wczoraj łaziłem po necie na swoim Falconie :P
I nawet na atariarea dało się wejść...

Nie mogę się doczekać jak napiszę z Falcona posta na forum :)

Jak w Highwire, to powodzenia :P on strasznie kaszani AA. Z highwire jedynie na AOL, DHS, atari.org ( czyli wszystkie nie pun i tym podobne ) jestem w stanie pisać. A CABa nie znam więc może tam się da.

Pin napisał/a:

tylko, że STING.OVL to binarka, a NETWORK.OVL już nie. Zawierł on wskazanie na STING.OVL, teraz zmieniłem to na CAB.OVL (ten dograny) ... no i dupa.

Piszesz o Highwire?
Network.ovl w highwire na "dzień dobry" jest wskazaniem na któregoś ovl'a. Piszesz że sting, być może nie wnikałem. Ja po prostu usuwam network.ovl i ( w moim przypadku ) mintnet'owego ovl zmieniam na network.ovl i jestem online. Przy highwire jeszcze ustaw sobie ( plik bodaj highwire.cfg ) katalog cache, warto :)

Ostatnio edytowany przez jury (2011-09-26 14:33:44)

27

jury napisał/a:
AS... napisał/a:

A ja wczoraj łaziłem po necie na swoim Falconie :P
I nawet na atariarea dało się wejść...

Nie mogę się doczekać jak napiszę z Falcona posta na forum :)

Jak w Highwire, to powodzenia :P on strasznie kaszani AA. Z highwire jedynie na AOL, DHS, atari.org ( czyli wszystkie nie pun i tym podobne ) jestem w stanie pisać. A CABa nie znam więc może tam się da.

Tak ale mam nadzieję że niedługo będę miał minta 1.17 albo i 1.18 a tam już netsurf...
Używałeś netsurf ???

Ostatnio edytowany przez AS... (2011-09-26 14:39:38)

28

dobra - wywaliłem network.ovl wskazujący zawartością na cab.ovl, i zmieniłem cab.ovl na network.ovl ... iiiii ... ;) - gówno. Nie działa. Mowa o Highwire.

Kontakt: pin@usdk.pl

29

AS... napisał/a:

Tak ale mam nadzieję że niedługo będę miał minta 1.17 albo i 1.18 a tam już netsurf...
Używałeś netsurf ???

Ale póki co netsurf nie działa w 256 kolorach, więc potrzebujesz jakąś kartę graficzną :P
Ja jeszcze na nim nie działałem oprócz uruchomienia i na szybko sprawdzenia ze 2 stron ( przez problemy z obecnym CTPCI ) , ale muszę w końcu podpiąć nowe CTPCI i może wreszcie to u mnie ruszy. A wtedy to masakra, już widziałem jak to działaaaaa. Normalnie przerzucę się na przeglądanie internetu na F060 :D

Pin, zobacz czy ten moduł się w ogóle ładuje. Sprawdza się to gdzieś w about ( czy coś w tym stylu )
Edit:
Doczytałem, że piszesz o jakimś cab.ovl. Obsraj go. Zmień sting.ovl na network.ovl :]
A tak w ogóle leniu jeden :P to przeczytał byś README.TXT z module w highwire:

Since version 0.1.2 HighWire gets its online capability by loading an external
OVL (to receive online documents).  There is support for the two main IP-stacks
now:  'STik2.ovl' and 'MiNTnet.ovl'.

HighWire will always try to load 'network.ovl' from this directory;  if this
doesn't exist, HighWire will give up and doesn't support any online stuff for
this session.

So rename the OVL with your prefered IP-stack (or symlink to it, on a more
comfortable filesystem) to 'network.ovl' and Highwire will happily load from
the net  :-)

Ostatnio edytowany przez jury (2011-09-26 15:38:09)

30

Czekam na SuperVidel-a  :)

Ostatnio edytowany przez AS... (2011-09-26 15:35:30)

31

faktycznie. Czyli CAB.OVL można sobie w tyłek wsadzić. Ok - STING.OVL po podmiance nazwy na network.ovl zatrybił :) -

Edit: ... :) a ten txt dopisuje wlasnie z Atari STe... hehhh - FORUM nawet trybi!!! ... rewelacyjnie mozna przegladac Atariki. Dziala w 100% bezblednie, no i ekran jest wyskalowany do hi-res ST :) - LOLZ, czyli dalo sie!

... dzialaja nawet ciacha przegladarki ;)-

EDIT2:

szukam wlasnie po intjernecie nowszej wersji AES'a - i cos slabo idzie. Czy to tez jest LICENCJONOWANY produkt? :) - ma to ktos u siebie i moze podeslac? Chodzi w zasadzie o to, ze przy nieobslugiwanych czesciach kodu html highwire wyprowadza komunikaty o bledach zamazujac menu programu i przesuwajac niekiedy ekran powodujac nieczytelnosc opcji i zamazanie zewnetrznej czesci okna programu :)

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-09-26 20:48:56)

32

No to grubo :P

PiN: Highwire jest przeznaczone raczej dla systemów multitaskingowych, te komunikaty idą normalnie na konsolę - którą pod zwykłym TOSem jest ekran.

Pod TOSem masz jeden AES - ten który jest w ROMie i nic innego. Można go co najwyżej podpaczować różnymi dodatkami. Pod MiNTem jest kilka - na dzień dzisiejszy najlepszy jest Xaaes.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

34

Pin: czy wiesz co to AES? Jedyna możliwość (w sktócie), żeby mieć lepszego AES-a to zainstalowanie minta albo magica. Ta wersja highwire, którą masz wali poprostu jakimś debugiem na ekran. Poszukaj innej wersji. Żadna aplikacja gemowa nie powinna się tak zachowywać (miałem coś takiego u siebie pod mintem nawet, więc żaden AES Ci tu nie pomoże). A co ma AES do ciasteczek w html to pojęcia nie mam :) (btw. AES to jest -w skrócie -podsystem GEM-u odpowiedzialny za okna i inne takie).

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

35

sqward napisał/a:

A co ma AES do ciasteczek w html to pojęcia nie mam :)

Nie bardzo wiem skąd tą teorię wysnułeś :P

Pin napisał/a:

Edit: ... :) a ten txt dopisuje wlasnie z Atari STe... hehhh - FORUM nawet trybi!!! ... rewelacyjnie mozna przegladac Atariki. Dziala w 100% bezblednie, no i ekran jest wyskalowany do hi-res ST :) - LOLZ, czyli dalo sie!

No to nieźle :)

Pin napisał/a:

EDIT2:

szukam wlasnie po intjernecie nowszej wersji AES'a - i cos slabo idzie. Czy to tez jest LICENCJONOWANY produkt? :) - ma to ktos u siebie i moze podeslac? Chodzi w zasadzie o to, ze przy nieobslugiwanych czesciach kodu html highwire wyprowadza komunikaty o bledach zamazujac menu programu i przesuwajac niekiedy ekran powodujac nieczytelnosc opcji i zamazanie zewnetrznej czesci okna programu :)

Teoretycznie masz kilka zamienników AESu na ST
http://pl.wikipedia.org/wiki/Atari_TOS# … _i_dodatki

Najlepszy to chyba była by Geneva, ale to i tak ( jak to chopaki wyżej napisali) nie pomoże na przypadłość tych komunikatów. Ja je pod MiNTem też miewam, ale tak rzadko że nie bawiłem się w szukanie jak przekierować te komunikaty na konsolę zamiast na ekran.

Adam Klobukowski napisał/a:

PiN: Highwire jest przeznaczone raczej dla systemów multitaskingowych, te komunikaty idą normalnie na konsolę - którą pod zwykłym TOSem jest ekran.

No nie do końca, bo jak napisałem piętro wyżej, pod MiNTem też je miewam. Coś tu zapewne trzeba pokombinować ale póki co mi się nie chciało.

Ostatnio edytowany przez jury (2011-09-26 22:57:51)

36

Sqward - nie pisałem nic o ciasteczkach w połączeniu z AES'em. Musiał bym oczadzieć do reszty. Jeśli chodzi o wspomnianą przeze mnie aktualizację AES'a - miałem dokładnie na myśli paczowanie tego, co TOS oferuje w materii rysowania okien itd. - gdyż Highwire co chwilę wywala okienka z komunikatami o błędach dotyczących właśnie AES'a. Mam nadzieję, że wyrażam się jasno :)

Istnieją jakieś łaty w tej materii do TOS'a 2.06??

Przykładowe błędy w czasie odpalania HIGHWIRE:

* AES ERROR
Application: HIGHWIRE
FUNCTION ID: 105
Wrong call!

wystakuje to dwa razy w czasie uruchamiania HW.

EDIT:

Adam Klobukowski napisał/a:

te komunikaty idą normalnie na konsolę - którą pod zwykłym TOSem jest ekran.

grzebię w pliku highwire.cfg starając się wyłączyć owe niezwykle pożyteczne komunikaty od boleści :) - jak na razie bazując na pliku przykładowego konfigu nie udało się owego hoowna wyłączyć. Czy ktoś ma pojęcie jak tego dokonać? ;)-

Ostatnio edytowany przez Pin (2011-09-26 23:51:18)

Pin: nie da się, pod TOSem. Tylko pod MiNTem można to zwalczyć.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

38

Ale czy mint na ste to nie będzie małym hardcorem :)

39

Adam - a jak mozna to zwalczyc pod Mintem? Pytam, bo z czego widze jest wiele rzeczy, ktorych sie "nie da" i pozniej okazuje sie ze jest inaczej ;)- ... albo odwrotnie tak, jak CAB.OVL mial zadzialac z HighWire a okazalo ze ze nie jest to mozliwe :P

40

Adam - a jak mozna to zwalczyc pod Mintem? Pytam, bo z czego widze jest wiele rzeczy, ktorych sie "nie da" i pozniej okazuje sie ze jest inaczej ;)- ... albo odwrotnie tak, jak CAB.OVL mial zadzialac z HighWire a okazalo ze ze nie jest to mozliwe :P

41

AS... napisał/a:

Ale czy mint na ste to nie będzie małym hardcorem :)

Raczej nie, no może troszeczkę tylko małym :)
Ja na STE mam MiNTa i odnośnie prędkości działa to nawet znośnie, jedyne co mnie męczyło to że w niskiej rozdzielczości to jest masakra :D ale Pin używa tej mono, więc powinno być OK.
Jakby co na chyba najlepsiejszy MiNT na STE ( razem XaAESem ) jest to zanabycia tu:

http://xaaes.atariforge.net/download.php?product=xaaes

Pin: z czego wydedukowałeś że CAB.OVL ma zadziałać z Highwire???
Pod MiNTem można to co aplikacje wywalają na ekran przechwycić i skierować do odpowiedniego okienka.

43

sqward napisał/a:

A wgrałeś moduł OVL ? To taki plugin do caba (i highwire) do obsługi stosu tcpip. Wygląda na to, że tego nie zrobiłeś.
http://obooklage.free.fr/Atari/sti_cli.htm

mniej więcej po tym. Pod linkiem na pierwszej pozycji widzę ... uwaga: CAB.OVL :D

To jeszcze trzeba było doczytać w "Description" że to jest "STiK/STinG/IConnect HTTP module for CAB". Sqward zaś będzie bity na klepisku liczył że Cię w błąd wprowadził. Highwire i CAB mają swoje oddzielne OVLe, jedne nie pasują do drugiego.

45

:) - "teraz już wiem" :)

46

Przecież to oczywiste, że to nie do caba i highwire naraz jest to plugin. Jeśli ktoś nie zrozumiał mojego skrótu myślowego to stoi tam gdzie stało zomo itd :D

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

47

tego rodzaju skróty myślowe rozumieją wyłącznie kobiety czytające półsłówkami ;) - zomowczynie z wielkimi białymi pałami :)