Odp: O ramie do STE kolejny raz
No ale przecież Ci napisałem, że TOS sam nic nie wykryje, trzeba do tego osobnego softu. Co jeszcze potrzebujesz wiedzieć ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No ale przecież Ci napisałem, że TOS sam nic nie wykryje, trzeba do tego osobnego softu. Co jeszcze potrzebujesz wiedzieć ?
Leniuk: FastRAM (czy też TT-Ram jak my to tu nazywamy), ma to do siebie że nie zaczyna się od 0, bo tam siedzi zazwyczaj oryginalny RAM. Przy przerabianiu ST, musisz jednak wziąć pod uwagę, że komputer ten nigdy nie był pomyślany aby mieć więcej niż 4MB RAMu, tak więc przeróbka może wymagać dziwnych rozwiązań, no i nigdy nie można nazwać tego czegoś FAST-RAMem, analogicznie to byłby raczej SLOW-RAM.
Ja nie znam się na wszystkich procesorach, napisałem to co wiem o m68k.
Zdaje sobie doskonale sprawę, że dostęp do tej pamięci może być wstrzymany w momencie kiedy któryś z układów będzie chciał się komunikować poprzez szynę. Chciałem nawet osobno na procku to umieścić, ale niestety mam blittera. Co do porównania z amiga to nie do końca tak. Po pierwsze pamięć chip/slow chodziła tam z dużo mniejsza prędkością (chyba 2mhz- nie pamiętam dobrze), po drugie w st blokowany jest dostęp do pamięci tylko jak układy wyspecjalizowane chcą z nią gadać. W amidze pamięć slow miała więcej możliwości być zatrzymaną. Nigdy tę nie nazwałem ST-ramu fastem.Koś ma nazwę tego programu do ustawienia większej wartości pamięci? Bo rejestr ff8001 tak nie bardzo przewiduje 12MB :) Poda jakimi rejestrami Falkon i TT przechowują swoje informacje o ramie?
Ostatnio edytowany przez leniuk (2011-07-22 09:39:36)
leniuk: programiku brak. Wszystko jest do znalezienia w Atari Hardware Registers List.
Nie ma żadnego rejestru do ustawiania wiecej niż 4MB pamięci. Jeśli tego nie rozumiesz to mam obawy, że nie wiesz co robisz.
Skoro sam musisz zbudować kontroler pamięci dram (lepiej to zrobić na sram?) no to i sam wiesz najlepiej jak on działa ?
W tosie (od gemdos 0.19) jest funkcja do dodania do systemowego poola dodatkowej pamięci. Po dodaniu do systemu TOS będzie traktał tę pamięć jako TT ram. Nie potrafiłem znaleść, który TOS ma gemdosa 0.19, ale obawiam się, że może to być dopiero 2.06.
Ale jak znajduje ten ram Falkon i TT? TOS 2.06 już siedzi mi w STE :) Ale i tak używam MagiC.
Ostatnio edytowany przez leniuk (2011-07-22 23:18:38)
TT i Falcon mają inny hardware i inne (nowsze) wersje TOS-u. Więc co to za różnica jak TT i falcon znajdują ram ? TT ma fabrycznie przewidziany TT ram pod jakimśtam adresem, więc TOS sobie sprawdza, czy pamięć tam jest i ją podpina do systemu. Falcon nie ma żadnego rejestru. To karta wie ile tej pamięci ma i odpowiednio kontroluje kontroler pamięci.
TOS przy starci sprawdza ile tej pamięci jest i odpowiednio konfuguruje menadżera pamięci.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.064 sekund, wykonano 15 zapytań ]