:-) nie chodzi o znaczenie pojecia bo sprowadzimy rozmowe do poziomu 'czytania instrukcji obslugi' ;-) tylko gdzie problem KONKRETNIE wystepuje w tym przypadku :-)
@Krótki: komputer nie przelacza linii COMMAND kiedy chce.
mamy 3 linie wejscia/wyjscie PIA jedna z nich to COMMAND znaczenie znane, obydwa komputery maja ta linie ustawiona na WEJSCIE (czyli odwrotnie jak standardowo) lub standardowo na WYJSCIE a mozliwosc komunikacji rozstrzygana 'nizej'.
mamy komputer 1 i 2, komputer 1 zglasza status linia 1 PIA, komputer 2 linia 2 PIA czyli:
komputer 1 linia A(in) linia B(out)
komputer 2 linia A(out) linia B(in)
obydwa obsluguja przerania generowane przez PIA (ale tez niekoniecznie - moga ustawiac bity przeciwnego kompuera nie wywolujac przerwan - cpu moze miec prerwania zablokowane ale odpowiednie bity w PIA beda sie zachowywaly jak trzeba nadal).
czyli mamy taka sytuacje:
1|2 - komputery
1) 0|0 - konfigurowane linie PIA
2) 0|1
3) 1|0
4) 1|1
sytuacja 2 i 3 jest jasna - jeden z nich zajmuje siec. rozumiem Krótki, ze chodzi o sytuacje 4.
no wiec tak:
komputery chca zglosic chec przejecia sieci, sprawdzaja 2 linie PIA i napotykaja sytuacje 1) 0|0 czyli moga zglaszac chec. ustawiaja swoje linie satusu co sprzetowo ustawia odpowiedni bit w PIA drugiego komputera.
i teraz mamy sytuacje 4) 1|1 czyli obydwa komputery chca przejac siec. obydwa komputery sprawdzaja bity statusu ORAZ bity konfiguracji swojej linii statusu.
komputer A napotyka 1|1 (mam priorytet, zajmuje siec - konfiguruje COMMAND lub nie zaleznie od tego co na poczatku napisalem ale komunikacja jest mozliwa, siec nalezy do mnie)
KOMPUTER B napotykam 1|1 (nie mam priorytetu, kasuje swoja linie, sytuacja 3) 1|0 - ktos inny ma siec, wyjdz.
o to chodzilo?