Temat: Zegar w Atari
To nie jest w 100% do tego dzialu, ale jedziemy:
Pracuje aktualnie nad programem monitorujacym Pasiowe rozszerzenia opartne na procu 65c816. Potrzebowalem procedury mierzacej czestotliwosc taktowania procesora, aby porownac jak w pamieci podstawowej tudziez dodatkowej (a propos: ma ktos jakies propozycje jak nazwac dodatkowa pamiec liniowa 816-tki w odroznieniu od pamieci bankowanej PORTem Be? Przydal by sie jakis standard co do tego). No to napisalem procke inkrementujaca rejestry miedzy dwoma VBL-ami, z czego moglem obliczyc ile taktow prockowi to zajelo. Ale wynik wychodzil mi jakis za maly. Pomyslalem, ze moze ANTIC jest troche niepewny co do tej 1/50 sekundy i napisalem inna procke wykorzystujaca liczniki POKEYa: ustawiam go na te 15 kHz i licze ile to cykli procka mija pomiedzy dwoma odliczeniami od 255 i naliczylem ich tyle, ze po paru przeksztalceniach wyszlo mi (jak w morde strzelil), ze procek chodzi z czestotliwoscia 1.6692 MHz.
Wydaje mi sie, ze o wszystko zadbalem (wylaczylem wszystkie inne przerwania i DMA ANTICA: z DMA 8-liniowa DL-ka w GR.0 zjada dodatkowo 9%).
Czy moglby ktos zatem:
a) podpowiedziec co moglem zrobic zle
b) wymyslic co jeszcze zjada te 6%
c) napisac, ze jestem gupi buc, bo wszyscy juz od dawna to wiedza
Jedyny fakt, jakiego jeszcze nie sprawdzile, to to, ze obliczenia przeprowadzilem w kodzie natywnym 65c816 i nie wykonywalem jeszcze testow na zwyklym 6502c ani na Atari800Win. Nie mysle jednak, ze cokolwiek moze to zmieniac (a moze sie myle?)