51

Odp: turbo speed - know how

bezrobotny napisał/a:

polega ono na wysłaniu do urządzenia komendy "?" która spowoduje, że następne transmisje będą odbywały się w turbo (skrót myślowy)?

NIE. "?" nie włącza niczego (zwłaszcza żadnego turbo), tylko zwraca wartość licznika, którą komputer musi wstawić do odpowiedniego rejestru Pokeya wtedy, kiedy się będzie przełączał w turbo.

jaki bajt powinien być zwrócony dla transmisji SIOx3 to znaczy 57600b/s?

Jest to napisane w artykule w Atariki, do którego link podawano ci ze sto razy, a ty nie zajrzałeś do niego ani razu, bo gdybyś zajrzał, to byś nie zadał tego pytania. :P

ale nie rozumiem, czemu gdy wyłączyłem APE i włączyłem ponownie, to Sparta przy komendzie DIR nie ustawiała już nic komendą "?", same odczyty sektora...

Zadam pomocnicze pytanie: a skąd, twoim zdaniem, Sparta ma się domyślić, że włączyłeś i wyłączyłeś APE?

KMK
? HEX$(6670358)

52

kurdę, chłopaki napiszcie mi jak to jest konkretnie (w SpartaDOS X 4.42)? po kolei...

czytałem Atariki, ale opisy Turbo marne, na temat US Doubler nic nie piszą, piszą tylko o Happy Warp - w którym trzeba mierzyć sygnał CLK... a Ktoś tu pisał, że nie trzeba - i o to właśnie pytam...

zapytam jeszcze raz tych co stracili wątek: Jaki protokół ma system Turbo w SpartaDOS X 4.42? no i czy można wykorzystać 16 bitów AUX?

na screenie wyżej widać, że sparta przy tym drugim odczycie podczas inicjalizacji wysłała do stacji 3Fh... nie wiem czy moje APE obsługuje tryb turbo, ale po tym rozkazie nadal leci na słuch 19200...

no i ta wartość, 0Ah jest dla 52kb, a 3xSIO to 57 z kawałkiem... lekka różnica.

P.S. myślałem, że przed każdym odczytem wysyła 3Fh przełączając w turbo, ale tak jak rozumiem nie jest...

Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2010-10-23 14:54:07)

53

SDX rozpoznaje stację w następujący sposób:
Najpierw sprawdza czy stacja zna protokół US wysyłając do niej komendę $3F. Taka stacja zwróci HS Index, z którym komunikacja ma się odbywać.
Jeżeli stacja nie zna tej komendy, to najpierw jest próba transmisji w trybie SuperSynchromesh (HSIndex 6), a potem w trybie XF-551 (HSIndex 16).
Jeżeli żadna z prób się nie powiedzie, transmisja jest prowadzona w "normalu".

Standardowo SDX nie obsługuje protokołu Top Drive / TOMS Turbo, czyli z modyfikowanym DAUX2.

54

bezrobotny napisał/a:

piszą tylko o Happy Warp - w którym trzeba mierzyć sygnał CLK... a Ktoś tu pisał, że nie trzeba - i o to właśnie pytam...

Zamiast tu marudzić, lepiej przeczytaj to co "piszą tylko o Happy Warp". Tam jest to napisane, serio.

zapytam jeszcze raz tych co stracili wątek: Jaki protokół ma system Turbo w SpartaDOS X 4.42?

Sparta ma US Doublera, XF551 i LDW (czyli Synchromesha).

no i czy można wykorzystać 16 bitów AUX?

A gdzie jest napisane, że nie można?

no i ta wartość, 0Ah jest dla 52kb, a 3xSIO to 57 z kawałkiem... lekka różnica.

Jak wspomniałem powyżej, link do miejsca, gdzie to jest napisane, podawano ci parę razy, ale - jak widać - nie chciało ci się zajrzeć.

Co do APE, nie mogę pomóc, skontaktuj się ze sprzedawcą.

KMK
? HEX$(6670358)

55

dzięki

coś znalazłem tu: http://atariki.krap.pl/index.php/POKEY

czyli po pozytywnym przesłaniu 3Fh transmisja odbywa się z turbo?

Ktoś kompetentny powinien to dokładniej opisać w atariki, to byśmy baranki nie pytali...

Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2010-10-24 13:06:31)

56

To *jest* dokładnie opisane w Atariki. I nie przesadzaj już tak znowu z tą liczbą mnogą.

KMK
? HEX$(6670358)

57

a czy mógłbym prosić o podesłanie linka?

58

Ależ naturalnie, proszę: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 47#p111647

KMK
? HEX$(6670358)

59

no trudno, może Ktoś inny mi podpowie, nie testowałem jedynie tego GTK, resztę tak z grubsza przeczytałem... chodzi o protokół US Doubler-a...

60

Niestety, nie można ci pomóc, bo ty albo nie czytasz tego, co dostajesz, albo czytasz i nie rozumiesz. A specjaliści od tego to już nie tutaj.

KMK
? HEX$(6670358)

61

nie no ale powiedz mi przynajmniej co Ty masz na myśli,
bo ja te linki przejrzałem, ale do US Doublera - a ten mnie interesuje, protokołu nie ma... jest co nieco do Happy Warp... nie wiem czy Ty o tym mówisz? ale cały problem w tym CLK...

temat pozostawiam otwarty, jak Ktoś przetestuje i da znać, to będę zobowiązany...

62

bezrobotny napisał/a:

nie no ale powiedz mi przynajmniej co Ty masz na myśli,

Dokładnie to, co napisałem powyżej. Z tego, bowiem:

bo ja te linki przejrzałem, ale do US Doublera - a ten mnie interesuje, protokołu nie ma... jest co nieco do Happy Warp... nie wiem czy Ty o tym mówisz? ale cały problem w tym CLK...

wynika jak na dłoni, że nie jesteś w stanie zrozumieć napisanego po polsku tekstu, obejmującego 4 (słownie: cztery) zdania złożone. Bo hasło, z którym się jakoby zapoznałeś, w tylu właśnie zdaniach odpowiada wyczerpująco na twoje tutaj pytania.

KMK
? HEX$(6670358)

63

Bo protokół US (czy Happy) jest IDENTYCZNY jak standardowe SIO. Jedyna różnica jest taka, że odbywa się z inną prędkością, o której oprogramowanie może dowiedzieć się wysyłając do stacji rozkaz "SEND HIGH SPEED INDEX". Jeśli dostanie odpowiedź to wie, że może komunikować się z daną stacją także z większą prędkością i tyle.
A stacja musi umieć działać z dwiema prędkościami jednocześnie (Standard i turbo) - protokoły dla obu tych prędkości są identyczne.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

64

no nic, dzięki za chęci,
jakby Ktoś inny przedstawił mi inną wizję to będę zobowiązany - mogę się wymienić na płytkę sparty ;)

65

Pecus napisał/a:

Bo protokół US (czy Happy) jest IDENTYCZNY jak standardowe SIO.

No i to właśnie jest napisane w haśle, które jakoby przeczytał:

Atariki napisał/a:

Protokół transmisji US Doublera (i zgodnego z nim Happy Warp), znany też jako UltraSpeed bądź po prostu "Ultra", jest identyczny jak w standardzie, z tą różnicą, że układ POKEY programowany jest do pracy z prędkością 52 kbps.

IDENTYCZNY JAK W STANDARDZIE, stoi tu jak wół. A ten chodzi patrzy na to i wraz swoje: "chodzi mi o protokół US Doublera". Heh, to jest problem z dziedziny medycyny.

KMK
? HEX$(6670358)

66

dzięki, widziałem to, ale przecież to za mało, nie wiadomo na przykład czy wszystko leci w turbo czy tylko dane? no i ciągle ten nieszczęsny CLK...

67

sory już wiem: "Ta druga polega na tym, że stacja stara się odebrać blok komendy ustawiając się kolejno na dostępne prędkości transmisji, a jeśli odebranie komendy powiedzie się, stacja pracuje dalej z rozpoznaną prędkością"

ale to co najmniej dziwny protokół, nie wiadomo jak działa, to wykrywanie prędkości poprzez kolejne zmiany szybkości odbioru, to mi nie pasuje... chyba w sparcie to się tak idiotycznie nie odbywa?

68

A gdzie napisałeś (bo sam to pisałeś), że to Sparta czy inny system operacyjny, czy procedura transmisji zajmuje się tymi "kolejnymi zmianami szybkości"?
Komputer po sprawdzeniu czy jest dostępna większa prędkość w stacji, transmituje wszystko z tą prędkością i już. A stacja musi zająć się odebraniem rozkazów i odpowiadaniem na nie z taką prędkością z jaką do niej przyjdą. Jak rozpoznaje tę prędkość to sprawa firmware stacji dysków, może przez próbkowanie linii clock, a może metodą prób i błędów, która to metoda jest w sumie bardzo prosta. Tak działa np. Toms Multi, czy SIO2IDE.

Ostatnio edytowany przez Pecus (2010-10-24 18:03:53)

69

Jak ci nie pasuje odgadywanie prędkości metodą prób i błędów, to mierz długość okresu CLK OUT.

PS.

bezrobotny napisał/a:

dzięki, widziałem to, ale przecież to za mało, nie wiadomo na przykład czy wszystko leci w turbo czy tylko dane?

Wiadomo, jest to tam napisane: IDENTYCZNY JAK W STANDARDZIE, Z TĄ RÓŻNICĄ ŻE [...] - po czym jest podana jedyna różnica w stosunku do standardu: prędkość transmisji. Co tu jest niejasne?

Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-10-24 18:00:27)

KMK
? HEX$(6670358)

70

no ale jest jakaś procedura w Sparcie która za to odpowiada, pytanie jaka?

no bo ja sobie to wyobrażam już w ten sposób: sparta wysyła 3Fh, dostaje 0Ah, więc wysyła pakiet w turbo i co dalej? jeśli stacja nie rozpozna to sparta powtarza wysyłkę? bzdura - to tak nie działa na pewno, timeouty i takie tam...

interesuje mnie przypadek bez CLK.

P.S. jutro się odezwę...

Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2010-10-24 18:04:27)

71

Człowieku!!!
Jeśli stacja odpowiedziała prawidłowo na rozkaz 3Fh to oznacza że stacja ROZPOZNA pakiet w turbo.
A jeśli nie rozpozna to oznacza błąd transmisji - obsługiwany tak jak każdy inny błąd.

Może warto sprawdzić jak działają "timeouty i takie tam.." , wiedziałbyś że zanim SIO zgłosi bład, stara się wielokrotnie przesłać rozkaz do stacji. Sprawdź sobie ile razy to robi.... a wtedy stacja może sobie eksperymentować o próbować odebrać go z różnymi prędkościami.

Ostatnio edytowany przez Pecus (2010-10-24 18:12:36)

72

W pobliżu urzędu pracy :)

http://thefacepalmfiles.files.wordpress.com/2010/08/017-queue.jpg

73

Pecus napisał/a:

Może warto sprawdzić jak działają "timeouty i takie tam.." , wiedziałbyś że zanim SIO zgłosi bład, stara się wielokrotnie przesłać rozkaz do stacji. Sprawdź sobie ile razy to robi.... a wtedy stacja może sobie eksperymentować o próbować odebrać go z różnymi prędkościami.

Na dodatek timeout dla *wysłanej* komendy to jest co innego, niż timeout dla komendy *zaakceptowanej*. Ten drugi jest ustawiany przez program użytkownika w DCB (w DTIMLO). Ten pierwszy jest wybierany automatycznie przez SIO i jest bardzo krótki. Dlatego SIO może powtórzyć komendę nawet kilkanaście razy w ciągu sekundy.

KMK
? HEX$(6670358)

74

mam jeszcze pytanie, ale nie wiem czy można?

75

Najpierw sprawdz czy odpowiedz nie jest oczywista, opisana w Atariki lub nie padla na poprzednich stronach.
Jesli nie, to mozna.