26

Odp: turbo speed - know how

Top Drive jest jak instukszyje wszem dostępne mówią dla flopów. 16MB to raczej adresujesz do partycji. Więc po co Ci turbo dla twardziela?

Jak się zachowa magnetofon na komendę Turbo? Ogólne taki idiot pewnie wyduka tylko:  prrrrrrrrrr brum pum pum.
Ja myślę, że ją o'le-je.

SIO1 - chyba SIOx1 itp. =19200x1 , dalej analogicznie.

Ostatnio edytowany przez pajero (2010-10-13 22:08:42)

27

nie no chodzi mi oczywiście o dysk twardy, jak pogodzić te 15 bitów AUX, turbo i 65536 sektorów dysku twardego pod Spartą...

28

a tryb który mnie interesuje to SIOx3 czyli jeśli dobrze liczę z tego wzoru to 57600 kbps... Panowie podpowiedzcie.

29

bezrobotny napisał/a:

przekopując się przez morze bezwartościowej dokumentacji znalazłem pewne informacje w linku o Top_Drive_1050, niestety opis jest zwalony, bo na przykład nie mówi jak zaadresować 65536 sektorów, do tego nie wiadomo jak się zachowa gdy urządzenie nie będzie posiadało Turbo...

Opis nie mówi jak zaadresować 65536 sektorów ponieważ, gdyż nie wymyślono jeszcze dyskietek z taką ilością sektorów, a już z pewnością takich, które nadawałyby się do użycia w Atari 1050. W związku z powyższym nikt jeszcze nie próbował tak karkołomnego zabiegu, z prostej przyczyny - nie miał na czym przetestować.

Poza tym PO CO wymyślać nowe protokoły (lub adaptować Top Drive, który jest chyba najgorszym systemem, jaki wymyślono) pod SDX skoro te co są działają dobrze, np. US? A podłączanie dysku twardego przez SIO jest trochę słabym pomysłem - dlatego też miliony użytkowników przeszło ze SIO2IDE na SIO2SD :) Łatwiej, taniej i zazwyczaj mniej energii żre.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

30

jeśli można to jeszcze wypytam, a jak działa turbo w SIO2SD? US to US Doubler?

31

konkretnie: jak to zrobił "MyIDE Driver for SpartaDOS X przez flashjazzcat"???
chciałbym wiedzieć.

32

US to UltraSpeed (stosowane w US Doubler) zgodne całkowicie z HappyWarp - pod warunkiem ustalenia indeksu prędkości oczywiście.
A w SIO2SD działa to tak samo jak wszędzie, przyjmuje rozkaz z daną prędkościa i go realizuje.... nie wiem co więcej trzeba.... Zasada jest dokładnie opisana w Atariki.

Chłopcze, a od kiedy to MyIDE działa przez SIO i wymaga jakiegokolwiek turbo???

Ostatnio edytowany przez Pecus (2010-10-14 14:10:20)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

33

Hmm, kolega myli pojecia, tu szeregowe sio2sd  , tu  rownolegle myide. To 2 rozne koncepcje.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

34

bezrobotny napisał/a:

jeśli można to jeszcze wypytam, a jak działa turbo w SIO2SD? US to US Doubler?

Samo Sio2SD turbo nie tworzy. One "tylko" umie odpowiedzieć na commandy OSu (tu: QMEG) by przejść w prędkość jaką samo potrafi obsługiwać (tu: ustalić user).

Atari OS umie tylko w SIOx1. Obsługa turbo jest:
- albo dogrywana w loaderach (np. ze stacji dopalonych TOMS turbo/multi) - zbootuj swego TOMSa z podniesioną dźwignią;
- albo w zmodyfikowanych OSach (HiasOS patch, QMEG).

Mi analiza QMEGa zajęła całą zeszłoroczną jesionio-zimę, a i tak jeszcze szukam info.
Tak więc, tu Ci w dwóch słowach nie odpowiem.

Najpierw poczytaj - od strony 13...
http://spiflash.org/atari/siospecs.pdf

Potem ATARIKI i temat SIO oraz turbo.
Mi to wystarczyło, na ale mnie wiosna br na tym zastała....

35

pajero napisał/a:

One "tylko" umie odpowiedzieć na commandy OSu (tu: QMEG) by przejść w prędkość jaką samo potrafi obsługiwać

No troszkę nieprecyzyjnie napisałeś.
Urządzenie obsługujące tryb US nie "potrafi odpowiedzieć na cammandy OSu by przejść w prędkość ....". Tak naprawdę potrafi odpowiedzieć na jedną dodatkową komendę ("?") i tą odpowiedzią poinformować komputer jaką drugą (dodatkową poza standardem) prędkość transmisji potrafi to urządzenie obsługiwać.
Nic więcej.
Procedury w urządzeniu mają po prostu umieć równolegle pracować w dwóch prędkościach - standardowej i US. Nie ma komend przełączających prędkość. Jeśli komenda przyjdzie z komputera z prędkością US, to jest z taką prędkością obsługiwana i tyle.

Ostatnio edytowany przez Pecus (2010-10-14 20:20:06)

36

Pecus - a czy to nie to samo?  ONE = łan, tu, trii ;)
Łokej, byłeś precisione.

Jak się uprzeć, to TopDrive też czeka na +$80 (~command) by przeleźć w turbo - głupio, acz prosto i skutecznie.

Bo Sio2SD obecnie już ten trick zna (a o czym wiedzieć nie możesz - bo to w nowym wsadzie jest).
Tak więc, liczba mnoga dla turbo for Sio2SD jest obecnie true.

Ostatnio edytowany przez pajero (2010-10-14 21:03:24)

37

pajero napisał/a:

to TopDrive też czeka na +$80 (~command) by przeleźć w turbo

Ale nie dawaj jako przykładu najgorzej "zaprojektowanego" systemu turbo... :)

pajero napisał/a:

Bo Sio2SD obecnie już ten trick zna (a o czym wiedzieć nie możesz - bo to w nowym wsadzie jest).

A co to za trik?? Nie wiem czy wiesz ale w Toms Multi obsługa tego triku, wraz z trybem US powodowała czasem słynne samoistne formatowanie dyskietek w tych stacjach (w połączeniu z QMEGiem w kompie, naciśnięciem Reset i brakiem szczęścia)

Mam nadzieję że w nowym SIO2SD jest ten "trik" stosowany do obsługi turbo w standardzie XF a nie beznadziejnego TopDrive....

38

Wiem (coś tam).... kurczę, nie mam Multi (jeno TomsTurbo) - czyli nie przetestowałem tego buga w RC.
PS. zaletą TD (jedyną?) jest jego short loader.....

Ale zeszliśmy z wątku.

bezrobotny napisał/a:

nie no chodzi mi oczywiście o dysk twardy, jak pogodzić te 15 bitów AUX, turbo i 65536 sektorów dysku twardego pod Spartą...

na logikę - nie da się. jak pisali przedmówcy.

Do czego zmierzasz? - łatwiej dać odpowiedź.

PS. w domyśle o TD pytał bezrobocie .... Pecuś.

Ostatnio edytowany przez pajero (2010-10-14 21:37:00)

39

Tyle tylko że 15 bitów AUX jest tylko w przypadku TopDrive .... czyli turba, o którym należałoby jak najszybciej zapomnieć, niestety Toms Turbo to właśnie TopDrive. Jest to turbo, którego nie da się w sensowny sposób wykryć (oczywiście można pchać komendę z ustawionym bitem włączającym turbo, tyle ze potem trzeba tę komendę w turbo obsługiwać w ciemno).

Przyspieszacze zgodne z US mają do dyspozycji pełne 16 bitów i nie ma problemu z adresacją tylu sektorów.

Ostatnio edytowany przez Pecus (2010-10-14 21:35:48)

40

Na scenie pokutuje "ciemność obsługi" TopDrive. Przecież to jej +

Dla jasności - stacje US przyjmując "?" odpowiedzą zawsze ACK. No może się zdarzyć, że się po POOL nagle urwie kabel. Acz rezygnacja z testu, i przejście nagłe w turbo (w TD) jest tu zaletą.
Jaką - jak pisałem, po stronie Atari bootladery mają po 200b. Nie potrzeba zmiany OSu (i jego przeróbki). I to nie jest + ???

To tak w sprawie - pomroczności jasnej, czyli o TD jako zabawce do gier (skutecznej).

Ostatnio edytowany przez pajero (2010-10-14 21:48:17)

41

ale żeście zamieszali...

no US Doubler nie mogę zastosować, bo nie mam wolnego wejścia w procku na CLK...

tak więc zostaje mi tylko ten tryb "?" gdzie znajdę jego opis? chodzi cały czas o SpartęDOS X 4.42... jak to jest w tym systemie...

42

CLK jest zbędny w US, można go stosować by ułatwić sobie pomiar prędkości, ale wiele stacji tego sygnału nie stosuje.
Co rozumiesz przez tryb "?" ... bo ja piszac ("?") miałem na mysli rozkaz POOL (odpytanie napędu o indeks prędkości) charakterystyczny własnie dla trybu US.
TopDrive zaś nie jest wspierany oryginalnie przez Spartę.

Ostatnio edytowany przez Pecus (2010-10-15 19:52:50)

43

no mnie do takiego mistrzostwa to jeszcze brakuje ;)

44

czyli jeśli dobrze zrozumiałem to: Sparta 4.42 i następne wykorzystują turbo US? polega ono na wysłaniu do urządzenia komendy "?" która spowoduje, że następne transmisje będą odbywały się w turbo (skrót myślowy)? jaki bajt powinien być zwrócony dla transmisji SIOx3 to znaczy 57600b/s?

odpaliłem swój komputerek, mam screeny:

http://henku.ayz.pl/POOL_1.PNG

http://henku.ayz.pl/POOL_2.PNG

przy odpalaniu Sparty widać, że Sparta wysyła do urządzenia "?"... czyli OK.
ale nie rozumiem, czemu gdy wyłączyłem APE i włączyłem ponownie, to Sparta przy komendzie DIR nie ustawiała już nic komendą "?", same odczyty sektora...

45

No kurczę.. czasu swego miałem TOMS Multi Drive przez lat parę... i niczego mi ten napęd sam z siebie nie sformatował (odwrotnie, czyli ja chciałem fomatować, a dyskietka się nie dała, to i owszem, było, ale to była wina dyskietki, a nie napędu) - miałem, widocznie, szczęście :)

46

Pewnie nie miałeś QMEGa w komputerze. QMEG po resecie wysyła do stacji rozkaz POOL (czy raczej SEND HIGH SPEED INDEX), by stwierdzić czy jest zgodna z trybem US i jednocześnie sprawdzić jej prędkość.
Ten rozkaz wysłany w "normalu" w połączeniu z wbudowaną w TOMSa Multi obsługą 3 prędkości i 2 systemów turbo, czasem był przez nią interpretowany jako rozkaz formatowania (z ustawionym 7 bitem, wiec jakby nie obslugiwala TopDrive to nic by sie nie działo) wysłany w turbo.

A po rozkazie POOL stacja zwraca bajt, ktory procedura transmisji powinna wpisywać do AUDF3 ustawiając prędkość. Dla prędkości standardowej jest to $28, dla predkości 52kbps - $0A.

47

wielkie dzięki Pecuś, trochę potestuję i jakby mi się nie udało to dam znać...

0Ah dla 3x19200 oczywiście?

oczywiście POOL działa w SpartaDOS X 4.42? i mogę wykorzystać wszystkie 16bitów AUX?

48

to jak to jest w sparcie?

a przy okazji, Kto tu dłubie w Sparcie, w jaki sposób można uprosić o dodanie pewnego supportu do Sparty?

49

Pecus napisał/a:

A po rozkazie POOL stacja zwraca bajt, ktory procedura transmisji powinna wpisywać do AUDF3 ustawiając prędkość. Dla prędkości standardowej jest to $28, dla predkości 52kbps - $0A.

pajero napisał/a:

No może się zdarzyć, że się po POOL nagle urwie kabel..

bezrobotny napisał/a:

oczywiście POOL działa w SpartaDOS X 4.42? i mogę wykorzystać wszystkie 16bitów AUX?

Ja w kwestii formalnej: POLL, a nie POOL.  Dziekuje.

Ostatnio edytowany przez mikey (2010-10-20 17:34:19)

50

W kwestii formalnej to ani POOL ani POLL tylko SEND HIGH SPEED INDEX. A ze jest roskaz POLL o tym samym kodzie, ale przeznaczony dla innego sprzetu i robiacy cos zupelnie innego to fakt ;)