1

Temat: Płytki do GTIA Fixer gotowe

http://img709.imageshack.us/img709/2978/dscf0952o.jpg

Płytka różni się trochę od prototypowej. Można zmontować na niej dokładnie taki sam układ, jak poprzednio, z takim samym skutkiem. Dla bardziej wymagających jest przewidziana możliwość budowy układu zmodyfikowanego, z dodatkowymi przerzutnikami na wyjściowych sygnałach luminancji. Po co coś takiego? Widoczne różnice w szerokości między parzystymi i nieparzystymi pikselami w hires nie są jedyną obserwowalną wadą. Nawet, kiedy zostanie to wyrównane w dotychczasowy sposób, pozostaje wada nr 2. Polega na wyraźnej różnicy w szerokości pikseli ciemnych i jasnych. Widać to szczególnie dobrze na literach w inwersie, które są znacznie grubsze niż w pozytywie. I to właśnie koryguje zmodyfikowany układ. Co więcej - płytka zawiera miejsce na zmontowanie analogowego układu wyjściowego video, zastępującego układ na płycie głównej komputera. Dzięki temu znikają z obrazu dokuczliwe prążki, typowe dla serii XE, a sam obraz jest wyraźniejszy i ostrzejszy. Układ działa w opisany sposób zarówno z wadliwymi, jak i sprawnymi GTIA. Dotychczasowy układ, jak poprzednio, wymaga 1 szt. HC175 i 1 szt. HC14. Układ zmodyfikowany to dodatkowo 1 szt. HC175 i 1 szt. HC86 + oczywiście kilka drobnych elementów RC, tudzież tranzystor i dwie małe diody BAS316.
Koszt gołej płytki to 8PLN/szt + ewentualne koszty wysyłki.
Proszę o weryfikację dotychczasowych deklaracji i zgłaszanie, ile komu potrzeba.

Ostatnio edytowany przez Simius (2010-07-16 19:40:48)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

2

Odp: Płytki do GTIA Fixer gotowe

Jeżeli można, to ja proszę 3 sztuki. Nie wiem czy mogę, bo wątku dawno już nie śledziłem, więc nie wiem, czy nie ma jakichś rezerwacji, albo innych kartek?

3

Larek:
Płytek jest więcej, niż to wynika z dotychczasowych rezerwacji, więc każdy, kto wcześniej zadeklarował chęć nabycia jakiejś liczby, może na nią liczyć. W tej chwili wolnych, poza rezerwacjami, pozostaje jeszcze jakieś 10 sztuk. Wcześniej chciałeś 3 sztuki, więc masz je jak w banku.

4

Dzięki. Maila otrzymałem i już wykonałem, co miałem do wykonania :)

5

Ja chcę 3 PCB
+ jeśli można po 3szt  hc14, hc86, BAS316.
a resztę pewnie mam.

Simius - jedziesz do Głuchołaz?

6

Niewykluczone, że się przejadę.

7

I dal mnie jedna płytka na przetestowanie + komplecik scalaków do wlutowania:-)

8

Hej!

Jeżeli nadal mogę liczyć na 5 szt. byłoby super :)

pozdrawiam
Seban

9

Jest super. Możesz liczyć. :)

10

Schemat ideowy, schematy montażowe i instrukcja:

Post's attachments

GTIAfix2.zip 38.32 kb, liczba pobrań: 53 (od 2010-07-17) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

11

została choć jena sztuka jeszcze ???

12

W tej chwili zgłoszone (wykonane) zamówienia wyglądają tak:

Larek - 3 szt.
Maw - 3 szt.
Seban - 5 szt.
Krzyc - 1 szt.
Sniegowy - 2 szt.
Pajero - 3 szt.
Antek - 1 szt.
Guma - 2 szt.
Bobik - 1 szt.
Mowny - 2 szt.
Montezuma - 2 szt.

Razem 25 sztuk. To oznacza, że pozostało wolnych jeszcze 8 sztuk plus jedna z serii prototypowej.

Ostatnio edytowany przez Simius (2010-08-13 19:30:08)

13

Jeśli tak to poproszę 2 szt. :)

14

Płytki przyszły, znaczy się że szanse dotarcia na G-zy są poniżej 50% :(

15

Płytki Ci przeszkodzą dojechać?

16

Czy jest jeszcze szansa na 1 sztukę - chętnie zmontowaną? Dłuższą chwilę nie śledziłem Forum i co nieco mi uciekło :(

17

Simius, jak są to wezmę 2 sztuki. Ile kosztuje zmontowany jeden komplet? Odbiór w Głuchołazach możliwy?

--== Kup Pan/i dyskietkę - jedyna taka oferta w całym InterNetCie - http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

<-- Kontakt przez "E-mail" albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

18

Nie mam zbyt wiele czasu, ani cierpliwości na montowanie, a i oczy już nie te, co dawniej. Dlatego proszę mi wybaczyć, że z premedytacją podam zaporową cenę, powiedzmy, 40PLN za kompletną, uruchomioną płytkę w wersji rozszerzonej (bez LDO, z samym dławikiem, bo chwilowo brak). Odbiór w Głuchołazach możliwy.
W tej chwili, jeśli komuś zależy na zmontowanych, mam jeszcze dwie płytki (wliczając własną, której już dziś mogę się pozbyć) z serii prototypowej. Jedna kompletna (25PLN), druga zmontowana z wyjątkiem podstawki pod GTIA i listew szpilkowych do wetknięcia w płytę (15PLN). Wybierajcie.

Ostatnio edytowany przez Simius (2010-07-20 16:27:38)

19

Simius napisał/a:

Płytki Ci przeszkodzą dojechać?

Och, nie. Pytałem się o odbiór w Głuchych. A tu przychodzi list. Pomyślałem, że Ty nie pojedziesz - że wysyłasz.

PS. Zapowiada się spora frekwencja na party :)

20

Płytki otrzymałem. Wielkie dzięki!

21

Uzupełnienie opisu: w 800XL płytka musi być zmontowana jak najbardziej płasko, bo obudowa się nie zamknie. Całość nie może wystawać więcej niż 12,5mm ponad powierzchnię płyty. Przewód masy wyjścia luminancji, żeby nie ciągnąć go przez pół komputera (GTIA jest daleko od gniazda monitorowego), wystarczy połączyć z zewnętrzną, szeroką, gołą ścieżką masy, na obwodzie płyty, 3cm kawałkiem przewodu.

Jak zmontujecie, poinformujcie, czy wszystko poszło, jaki należy i czy jakość obrazu jest w porządku. Obraz powinien być wolny od pionowych prążków i poziomych smug, ciągnących się przez cały obraz za jasnymi elementami.