26

Odp: [ANKIETA] Twoje pierwsze małe Atari

A u mnie 800XL + 1010 + kilka kaset i książki różne - kupione jako w sumie używane od pewnego policjanta :) Gdzieś w roku 1989 czy tam 1990, dokładnie nie pamiętam.
Na szczęście nie musiałem dzielić telewizora bo odziedziczyłem stary TV do tego, czarnobiały ale był :)
Do tej pory go mam i nie chce się go pozbywać :) Całość w kartonach i bez żadnych uszczerbków itp - normalnie takie sztuki na Allegro opisują ostatnio jako prawie nowe :)
Później był już PC a w trakcie gdy miałem PC zdobyłem C64 + 1541-II i sterte dysków bo akurat kumpel chciał to wyrzucić a później to już co się udało zdobyć to było :)

27

U mnie pierwsze było 800 XL z XC12 przywiezione przez Ojca z Zachodu (wow;-)). Około 1985 r.

Atari Falcon + CT63; Atari 1040 STE 4 MB RAM; Atari Jaguar

28

moja pierwsza atarka to 65xe (bez expansion, lezy wlasnie w centrum pokoju przy minetorze i klawiaturze od pycy), z xc12 (nie xca) i ca commanderem (niestety jednym). wiem ze byla odkupiona od pracodawcy ojca ktory to w tym czasie mial juz xt z herkulesem. roku nie pamietam. po kilku latach dorobilem sie do magnetu turbo ast/att (zamontowany przez sasiada), a gdzies tak z koncem wydawania tajemnic atari - atarka poszla "po rodzinie", pod hrubieszow. dopiero 10 lat pozniej ja odzyskalem, ale teraz stoi centralnie przed tv.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

29

Trochę się spóźniliście. Ankieta już dawno jest zamknięta. Mimo to miło będzie poczytać wasze historyjki dot. pierwszych atarek :)

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-01-20 15:54:34)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

30

Rok 1990 giełda elektroniczna na stadionie ŁKS główni bohaterowie "Sprzedający; Tata ;moje spojrzenie "kwota 1800000 pln starych złotych, tak się zaczęła moja przygoda z Atari. Za tą kwotę Tata zakupił mi mój wymarzony komputer Atari 65XE + magnetofon CA12,
nigdy nie zapomnę pierwszej gry którą po 30 min wczytywania na telewizorze Helios ujrzałem, a był to "Froger". Jakiś rok później dochrapałem się monitora o magicznym zabarwieniu Green oraz turbo do magnetofonu które zakładałem w firmie UM na Przybyszewskiego, w tamtych czasach niedoścignionym i w zasadzie niespełnionym marzeniem była stacja dyskietek, której się nie doczekałem, potem przyszedł czas na zmiany Atari sprzedałem poprzez ogłoszenie na CB-radiu i zostałem pochłonięty przez A...., no ale to już inna historia . Do dziś żałuję że komputerek nie został zemną a już najbardziej żałuję kaset, nawet zacząłem przepisywać Encyklopedie PWN na malucha ach to były czasy :)

ATARI 800XL/65XE/800XE/520STm/Mega2/520STe/FALCON 030 14MB RAM Roland MT32 i wiele innych zabawek :)