1

Temat: Prędkość IDE dla Falcona

Czy to jest normalne, czy może da się coś zrobić aby prędkość operacji na dysku IDE podpiętym do Falcona była szybsza ?
Kopiowałem właśnie plik wielkości 7MB co zajęło około 10 sekund, natomiast kojarzę że chyba AdamK kiedyś się chwalił że uzyskał 6MB/s.
Ja tyle to nie chcę ( choć było by fajnie :D ) ale przydało by się coś więcej niż te marne ~700KB/s :)
Używam HDDriver 8.23, CT63, MiNT 16.1.3, XaAES ( ostatnia beta ~ 0.9cośtam ) Jinnee. Dysk 80GB 5400 obr/s,
coś się tu da "podkręcić" ?

Ostatnio edytowany przez jury (2010-11-01 12:15:28)

2

Odp: Prędkość IDE dla Falcona

Jeśli skopiowanie pliku wielkości 7 MB zajęło ci 10 sekund, to znaczy, że twój dysk wyciąga średnio 1400 KB/s (5 sekund odczytu i 5 sekund zapisu). Pamiętam, że na moim starym Falconie to było coś w okolicach 1600-1700 KB/s, więc wynik masz w normie.

Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-11-01 12:19:03)

KMK
? HEX$(6670358)

To o czym kiedyś pisałem to była czysta prędkość transmisji, i udało się wyciągnąć około 10MB/s. Przy normalnym używaniu trzeba dorzucić narzut systemu operacyjnego, sterownika dysku oraz programu użytego do kopiowania. Prędkości uzyskiwane przezemnie w normalnej pracy oscylują w tych samych okolicach co wasze.

Aha, w przypadku kopiowania z/do dysku PC trzeba jeszcze dodać konieczność zmiany kolejności bajtów w słowie, co spowalnia operację (na komputerze z CT60) do ok. 1MB/s.

Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2010-11-01 12:26:55)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

4

Wszelkie desktopy są niesamowicie powolne przy kopiowaniu. Kobold chyba jest szybszy, ale trzeba mu zabronić jechania po filesystemie.

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

5

Przyjalem, a myslalem ze cos troche dalbym rade podkrecic :)
No to w takim razie zostaje czekac az sqward skonczy ( no chyba ze dopiero zacznie ) sterownik IDE pod CTPCI :D

Ostatnio edytowany przez jury (2010-11-01 13:20:09)

6

Ciekawe czy kiedykolwiek się będzie dało, bo ctpci nie działa z niczym innym niż karty graficzne...

7

No i narzuty systemu, sterownika itp narzutami. W chwili obecnej przy tym samym sprzęcie i soft'cie w MiNTie leci około 2,5MB/s  ( a w TOSie ok. 4MB/s ) Coś musiałem wtedy mieć namotane z konfiguracją.

Ostatnio edytowany przez jury (2011-09-02 18:55:06)

8

Z karty cf czy z dysku masz takie prędkości???

9

Z dysku, ostatnio bawiłem się trochę kartą, ale coś mam nie tak ( podejrzewam że mój hddriver 8.23, ale czekam właśnie na upgrade do ostatniej wersji więc może będzie lepiej ). Straaaaasznie wolno u mnie to działało. MiNT instalował się ze 35/40 minut ( przy obecnym dysku ok 10/15 ) a do tego, w trakcie pracy w MiNTie potrafił robić "zwiechy" aby odczytać coś z karty. Jakaś masakra, więc wróciłem do starego dobrego dysku :)

10

DZiwne bo jadę na takiej samej karcie jaką Ty masz (kingston 8gb z kwiatkiem) i wg. mnie działa szybciej i pewniej niż mój efektownie spalony dysk 6.4 ..
A hddriver to chyba 8,3 ..

Nigdy nie miałem zwiechy pod mintem (1.16) ale podkreślam sam go postawiłem i sam skonfigurowałem wszystko działa (!!!) Parę razy już coś tam napaprałem, ale zrobiłem sobie imaga karty (usb image tols to zajebiaszczy program) i zawsze mogę wrócić do tego co było przed experymetami :P

11

Bo właśnie gdzieś tam czytałem że hddrv. 8.23 jest jakoś tak średnio polecany do CF, dlatego opłaciłem haracz Uwe'mu i czekam aż dostanę nowszą wersję. Gdzieś kiedyś miałem "lipnego" ;) hddrv. 7.8 i na nim ta karta śmigała bez problemu, więc właśnie podejrzewam że problemem jest tu 8.23. A te zwiechy to na zasadzie, robisz gupie ls i czekasz miesiąc aż wyświetli zawartość, itp. No chyba że to jednak karta, ale tak ze 3 miesiące temu na 7.8 działała kolorowo ;)

Ostatnio edytowany przez jury (2011-09-02 20:31:01)

12

Nie będę zakładał nowego wątku, bo pasuje tutaj :)

Po zamontowaniu Super Videla jak odpaliłem Quake'a to coś mnie tknęło, że chyba 'za szybko' się załadował ;)
Zmierzyłem czas i obecnie Quake ładuje mi się w 6 sekund. Odpiąłem SV i ładowanie wyniosło ok 20 sekund.
Czym to może być spowodowane? Czyżby zwolnienie Videla z użytkowania szyny mogło tak mocno zwiększyć transfery z dysku IDE?

A swoją drogą sam Quake na SV jakby dostał też niezłego kopa :)

Ostatnio edytowany przez jury (2013-10-12 05:13:18)

13

....%%%%%>>>>>>>>>>>................
to tylko cenzura!

14

No po to kupiłeś kartę graficzną z możliwością emulacji videla, żeby było szybciej, nie? Grafika spowalnia znacząco szynę. Może zapytamy pana od hddrivera, żeby wyłączał obraz na czas ładowania, jak na małym atari ;)

15

Wiesz, tak się znam na sprzęcie, że się raczej spodziewałem tylko dodatkowych bonusów, a nie że to jeszcze 'poprzyspiesza' dotychczasowe rzeczy. Niewiele co na tym dotychczas uruchomiłem, ale jak zobaczyłem, że Quake się załadował niecałe 4 razy szybciej, to tylko wysnułem tą hipotezę, że to związane z uwolnieniem szyny od Videla :) A już zwiększenie transferów z IDE o taką wartość, było kompletnie poza moimi najśmielszymi wyobrażeniami, mniam :)
Najgorsze, że nie mogę coś odpalić OpenTTD po upgrade'dzie do MiNTa 1.18.0, bo na OpenTTD chyba mi najbardziej obecnie zależy :)

Ostatnio edytowany przez jury (2013-10-12 06:56:51)

Z tego co wiem, Videla wyłączyć się całkowicie nie da, ale sterownik SuperVidela, jeśłi Videl nie jest potrzebny, przełącza go w najmniejszą możliwą rozdzielczość (bodaj 320x200 4kolory) przez co faktycznie zwalnia się sporo szyny i to właśnie może być powód.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio