Temat: mysz
Właśnie nabyłem konwerter z myszki PC USB na myszkę Amiga i spieszę się pochwalić, że TO DZIAŁA!
Podpinam zwykłą mysz na USB (mam jakiś Logic M-1 optical mouse) z drugiej strony mam zwykły DB9 do portu joysticka i to ustrojstwo potrafi dokładnie emulować myszkę od Amigi. Wygląda na to, że dostosowuje też dpi do standardu myszki Amigowej (mogłem napisać głupotę - nie znam się :]).
Wtyczka DB9 wymagała wyprofilowania, żeby mogła się zmieścić do XE.
Poza osiami X i Y działają wszystkie 3 przyciski:
- LMB na zwykłym triggerze (odpowiedni STRIG zwraca 0 kiedy wciśnięty, 1 kiedy zwolniony),
- MMB i RMB na paddlach (odpowiedni PADDLE zwraca 228 kiedy wciśnięty, 9, 10 kiedy zwolniony).
W środku ma to tylko procesor Microchip PIC 16F627-04/P, który realizuje całą logikę.
Produkuje to firma PPUH MAFA.
Wg sprzedawcy z Allegro:
"Obsługuje bezproblemowo myszki tradycyjne, optyczne, radiowe z następującymi protokołami:
? Standardowy protokół PS/2
? Microsoft Intellimouse,
? Microsoft Intellimouse Explorer
? Genius NetScroll Optical"
Tak więc polecam! Można to kupić bez obawy, że będzie działać inaczej niż standardowa mysz od Amigi.
Edit: Sprzedawca Mata24 ma w ofercie również wersje dla PS/2 i konwertery dla ST. Nabyłem takowy również i zabieram się do testowania (na pierwszy rzut oka wygląda identycznie, różni się tylko dwoma zworkami na płytce).
Ostatnio edytowany przez mono (2010-04-03 14:20:43)
niewiedza buduje, wiedza rujnuje