Temat: Projekt "CMC 2 MPT Data Converter" ...
Sprawa przedstawia się następująco:
ponieważ niemam na to czasu - jestem bardziej zajęty projektem GHE i HiDOS'em (ale tu nic chwilowo nierobię, gdyż system jest tylko na rozszeżoną pamięc, a ta u mnie wiesza kompa w momencie dostępu do niej - zmianie ulega zawartosc zarowno pamieć podstawowa jak i dodatkowa w/g takiego algorytum ( :lol: :lol: :lol: ) :
lda $d20a
sta $00
lda $d20a
sta $01
ldy $d20a
lda $d20a
sta ($00),y
brk (!)
no i zwis :cry:
Mniejsza z tym - wracamy do tematu...
Parę osób wykazało zainteresowanie tym prog'iem, to wpadłem na pomysł na oddanie żródel koderowi, który:
1) chciałby się tym zająć oraz ma na to trochę czasu i chęci
2) zna wmiarę dobrze oba formaty plików muzycznych
3) zgadza się odesłać żródła gotowego już programu
odpowiem mu na każde pytanie związane z tym wynalazkiem.
Na chwilę obecną konwertowane są:
instrumenty
paterny
i ścieżki
co do tych ostatnich, to po zamianie na MPT potrzebna jest ingerencja użytkownika - jeśli mamy instrument, który wymaga grania na1-szym kanale CMC, to w MPT musimy do tego paternu stworzyć dodatkowy patern, który będzie sterował graniem instrumentów dwukanałowych (oznaczonych w CMC jako "!" ). Trudno to w opisać i wyjaśnić w postaci któtkiego postu - najlepsze będą przykłady - ma je np. Pinek - ja mogę podesłać ATR'a z plikami MPT - nie mam strony WWW i niemam gdzie tego umieścić w sieci, żeby podać wam linka. Wszystkie komendy specialne w CMC są konwertowane - np. pętla R: w CMC jest powtarzana odpowiednią ilość razy - MPT niema takich komęd... Jeśli by znalazło się kilku chętnych - to jakoś się to zaradzi :D Zgłoszenia na maila lub na forum :)
prog w obecnej wersji nieposiada GUI !!!
wczytujemy go poprzez LOA cmc2mpt.com
wczytujemy muzyke skompilowana pod odpowiedni adres - tez przez LOA
wykonujemy RUN do programu
po powrocie do DOS'u z komorek na stronie zerowej odczytujemy
cztery bajty potrzebne do zapisu pliku mpt - np.
>00f0 00 70 46 76
to zapisujemy plik mpt :
sav D1:plik.mpt 7000 7646
odpalamy MPT i jesli w odtwarzanej muzyce jest cos nie tak, to korygujemy to - zreguly chodzi o instrumenty dwukanałowe - Pinek posiada ok. 60 przekonwertowanych utworków - ja jak pisałem - niemam kiedy tego skończyć... a wydaje mi się, że pomysł jest dobry... Pamiętam minę jednego gościa - bodajrze Maciooś na QuaST 98 jak puściłem Lasermanię i zasłoniłem monitor, on twierdził, że to CMC, ależ była zdziwka, jak zobaczył ekran MPT : :lol: :lol: :lol:
Dosyć na dziś
Pozdrawiam.
Ps. Szukam osoby chętnej do naprawienia 2 atarynek - pasiu niestety odmowil naprawy i dalszej rozbudowy, twierdzac, ze w tejc hwiliu robi swoja ostatnia atarke i zajmie sie tylko projektaki - na pasia stołówce :cry: :cry: :cry:
JIL 4EVER!