Temat: Czy Atari 1040 STE (4MB) pociagnie Minta ?
Chodzi mi o kolsole tekstowa, bez TOS/Multitosa.
Czy mial ktos jakies doswiadczenia ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Bezsensowne dodawanie newsów Dodawanie trzech lub więcej newsów jednego dnia mija sie z celem
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chodzi mi o kolsole tekstowa, bez TOS/Multitosa.
Czy mial ktos jakies doswiadczenia ?
Tak, ja mam zainstalowanego MiNTa na swoim STE i wg mnie chodzi to całkiem przyzwoicie. Jedynym wielkim minusem dla mnie jest to, że w rozdzielczości 320x200 desktop zakrawa o żart :)
Ja używalem tej wersji:
xaaes.atariforge.net/alpha/XAAES000.ZIP
Ostatnio edytowany przez jury (2013-05-21 09:31:17)
jurex podzielisz się? :)
Docelowo zamierzam wykorzystac ste jako serverek i zobaczyc co i ile sie z niego da wycisnac.
Na 4 mb duzo sie nie wcisnie, ale mozna probowac jakies serwery przeznaczone dla srodowisk embeded.
Bardzie sztuka dla sztuki, ale ja lubie takie zeczy wiec bede probowal. Szkoda ze NetBSD nie bylo dla wersji ST(e)
Na sieci od lat stoi serwer postawiony na ZX81. Czasami zeń korzystam, do ściągania softu.
.
Ostatnio edytowany przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM (2013-05-21 11:00:08)
jurex podzielisz się? :)
Dałem piętro wyżej linka. W tym zipie jest MiNT, XaAES i bodaj Teradesk, jak dobrze pamiętam to wszystko tak przygotowane, że tylko rozpakowujesz i wrzucasz na C ( tudzież inną partycję z której boot'ujesz )
gitex, dzięki
Cz byly jakies jeszcze inne wersje Unixa/Linuxa ktore chodzily na ST(e). Wiem jeszcze o Minix'e (http://www.minix3.org/previous-versions/Atari/), ale raczej ciezko bedzie go namowic do dzialania z siecowka i dyskiem. Z dyskietki dziala nawet fajnie i szybko.
Ostatnio edytowany przez Monsoft (2013-05-23 09:29:59)
Tak, w sumie było tego trochę. Tak z pamięci to przypominają mi się:
-sms2 ( masakrycznie trudne do kupienia )
-uClinux
Jak się mi co przypomnie jeszcze, to dorzucę.
Ostatnio edytowany przez jury (2013-05-23 15:19:36)
Minix 3 nie ruszy na ST. Minix 2 moze, Minix 1 na 100%, kiedys nawet sciagnalem 10 obrazow dystkietek :)
Nie slyszalem zeby ktokolwiek odpalil uClinuxa na ST ale prawdopodobne to jest.
Minix 1 dziala bo sprawdzalem, uClinux niby tez http://thierry.fedorawiez.free.fr/st/lin68k.html ale jak widac to Mint jak na razie jest jak najbardziej zaawansowany.
Jak już (na głownej stronie AA) wspominał Sikor, niejaki Marcello wrzucił Freemintową dystrybucję o nazwie "MKMD".
To Mint dla Atari ST, a autor zaleca rozdzielczość ST HIGH oraz 4MB RAM i Ultrasatana.
Na stronie http://subsole.org/st_mint udostępniony jest image karty karty SD i więcej szczegółów.
Ktoś to już badał?
Badał. Starsze to niż węgiel.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.074 sekund, wykonano 9 zapytań ]