51

Odp: Szukam pożyczki na wykup mieszkania

nosty napisał/a:
Adam Klobukowski napisał/a:

Nosty: to jakoś mało słyszałeś. 99% kredytów hipotecznych jest tak zabezpieczonych.

Heh, nie neguję: sama nazwa wskazuje - kredyt HIPOTECZNY ;)
Ale czy jest to jedyne zabezpieczenie? To po co banki żądają jakis zaswiadczen o zarobkach, weksli itp.?

Zreszta moze juz nie żądaja, faktycznie, ja kredyt bralem ladnych pare lat temu, procedury sie zmieniaja. Moze nastapilo poluzowanie zasad zabezpieczen kredytow. Jesli tak, to odszczekam i wiecej jadaczki nie otworze.

Zaświadczenie o zarobkach nie jest zabezpieczeniem kredytu, tylko podstawą określenia zdolności kredytowej delikwenta. I jakie weksle masz na myśli? Przecież w kredycie hipotecznym właśnie zabezpieczeniem jest owa nieruchomość. Wiem, bo mam - 30 lat :P

Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-10-17 20:38:59)

52

Mówisz do mnie ? :-)

Gdzie napisałem że zabezpieczeniem jest zaświadczenie o zarobkach ? Dopisałem dodatkowo, że wymagali zaświadczenia. Czytaj ze zrozumieniem.
Jeśli chodzi o weksel to in blanco.

Ostatnio edytowany przez grzeniu (2012-10-17 20:28:04)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

53

Haha, nie... Pisałem do postu #25 Nostiego, nie byłem na ostatniej stronie tematu, nie dałem cytowania i wyszedł klops ;) Już wyedytowałem poprzedni post i dodałem cytat, ufff :)

Ostatnio edytowany przez Jacques (2012-10-17 20:39:25)

54

syscall napisał/a:

Widze ze sama arystokracja sie tutaj wypowiada.

tia, wiec musiales sie dolaczyc...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

55

Nie, ja jestem biedakiem.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

56

ale za to szlachetnym!

57

Jacques napisał/a:

Zaświadczenie o zarobkach nie jest zabezpieczeniem kredytu, tylko podstawą określenia zdolności kredytowej delikwenta. I jakie weksle masz na myśli? Przecież w kredycie hipotecznym właśnie zabezpieczeniem jest owa nieruchomość. Wiem, bo mam - 30 lat :P

ne ne ne...
Jak bierzesz kredycik w walucie i bierzesz prawie 100% wartości mieszkania , a kurs jest bardzo niski to jak rośnie kurs to bank bardzo szybko wyślę pisemko że wartość nieruchomości przekracza wartość udzielonego kredytu i bank będzie czekał na kolejne zabiezpieczenia...

Paru moich znajomych którzy mają kredyt @frank się ździwili.... np. :
http://samcik.blox.pl/2012/08/Boisz-sie … owego.html

58

AS: wszystko zalezy od umowy, ale straszenie rzeczoznawcami (ztcp swoja umowe - rzeczoznawca byl, ale PRZED zawarciem umowy), czy zwiekszeniem zabezpieczenia jest wrecz smieszne.

podejmuje ryzyko brania kredytu, ale i bank podejmuje ryzyko udzielajac go. niestety umowe mam w lublinie i nie sprawdze w tej chwili, ale o ile dobrze pamietam nie bylo tam mowy o wnoszeniu dodatkowego zabezpieczenia w razie niemca, czy innym przypadku. jesli ktos po takim wezwaniu dal sie zrobic w bambuko (a po chyba czerwcowej akcji sporo ludzi bez zastanowienia dalo sie zastraszyc), to jego problem. w lipcu czy sierpniu glosno bylo na ten temat iz rzadania tego typu wystosowywane z bankow sa bezprawne.

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1 … towej.html
ekh, paywall

ale sa i inne artykuly na ten temat. generalnie banki maja pod tym wzgledem dosc mocno okreslone warunki i nie moga sobie pozwolic na zbyt duzo.

59

Jacques napisał/a:

Nie mam przy sobie umowy. Ale biorac kredyt jakies 10 lat temu musialem podpisac weksel, czyli inaczej mowiac poplecenie zaplaty. Maksymalna suma na jaka bank moze zrealizowac weksel byla z tego co pamietam rowna mniej wiecej 1,5x wartosci kredytu.